Skriv här det du söker efter!
Martin Evers

Alumnprofilen: Martin Evers

VD, Thurne Teknik

Martin Evers är diplomingenjör och har gjort internationell karriär inom handel, marknadsföring och ledning. Han är också ordförande för alumnföreningen Axels och Stinas Gamyler.

Kontakten med både universitetet och studiekompisarna behöver inte ta slut bara för att man får sina papper.

Berätta lite om dig själv. Vem är du?
Jag är Martin ”Mati” Evers och bor i huvudstadsregionen med fru och barn. Förutom att jag njuter stort av familjelivet, tycker jag om att sporta med löpning och simning. På sista tiden har jag även blivit biten av cyklingsflugan och tycker om att ”peda” både på landsvägar och i terrängen.

Vad studerade du och när?
Jag studerade processteknik på KTF mellan åren 1995 och 2003, inklusive ett par mellanår där det ena förlöpte i armén och andra som ordförande för Kemistklubben.

Var finns du idag, vad jobbar du med och hur kommer det sig att du hamnade där?
Jag är VD på Thurne Teknik, ett bolag som är etablerat i alla länder kring Östersjön. Vi säljer avancerad processutrustning främst för läkemedelsframställning. Innan jag började på Thurne Teknik, var jag VD på Algol Technics och före det jobbade jag på ABB och då med olika uppgifter inom internationell handel, marknadsföring och ledning. Jag har spenderat en stor del av min karriär runt om i Asien, Mellanöstern och USA och har också varit utlandskommenderad i Schweitz i tre år.

Thurne Teknik är ett fint bolag som söker stark internationell tillväxt, så jag passade bra in på denna uppgift både med min utbildning och tidigare karriär.

Du är nybliven ordförande för föreningen Axels och Stinas Gamyler, en alumnförening för ÅA:s diplomingenjörer och kemimagistrar. Vad fick dig att engagera dig i föreningen och varför tycker du att man ska gå med i den?
Kontakten med både universitetet och studiekompisarna behöver inte ta slut bara för att man får sina papper. Axels och Stinas Gamyler har två viktiga uppgifter. Den ena är att sörja för att studerande får insyn och kontakt med arbetslivet, den andra är att vara en social plattform för alla diplomingenjörer och kemimagistrar från Åbo Akademi.

Har du något speciellt minne du vill dela med dig av från din studietid?
När jag började studera och flyttade till Åbo kände jag nästan ingen. Eftersom alla andra var i lika stort behov av socialt umgänge, fick jag nya vänner via ämnesföreningarna. Många av dem har jag kontakt med än i dag.

Under studietiden kunde jag aldrig tänka mig att jobba med försäljning. Jag tänkte kanske inte att det var ett ”riktigt” jobb att syssla med, men det visade sig passa mig riktigt bra.