Skriv här det du söker efter!
Alexandra Lindahl

Alumnprofilen: Alexandra Lindahl

Utbildningskoordinator, ESL Shipping

Alexandra Lindahl arbetar inom HR på ESL Shipping och som kursansvarig i sjöfartsekonomi vid XAMK.

Att komma in i sjöfartsbranschen har krävt skinn på näsan.

Alexandra Lindahl, berätta lite om dig själv. Vem är du?
Jag är hemma från Esbo men har under min 28 år även bott sex år utomlands i olika länder. På min fritid är jag aktiv sjöscout (intresset för sjöfarten ligger säkert här) har varit med och grundat YoungShip Helsinki rf som är ett kontaktnätverk för unga inom sjöfart. Trivs bäst ute på havet, när jag får utforska en ny havsfyr eller i underbara Hangö.

Vad studerade du och när?
Började på Åbo Akademi efter att ha avlagt idrottsgymnasium i Sverige och ett års universitetsstudier på idrottsstipendium i USA. Jag hade redan efter studenten sökt till ÅA:s statsvetenskapliga fakultet och sköt upp studiestarten med ett år till hösten 2010. Jag läste mig till politices kandidat och tog ut min examen januari 2013 varefter jag åkte på utbyte till Graz i Österrike för att studera på tyska. I samma veva sökte jag in till HHÅA och läste handelsrätt med inriktning på sjörätt som huvudämne. Blev klar ekonomie magister i februari år 2015.

Var finns du idag, vad jobbar du med och hur kommer det sig att du hamnade där?
Idag jobbar jag inom HR på ESL Shipping med såväl utbildnings- och behörighetsfrågor, bemanning av två av våra fartyg och kommunikation. Vid sidan om det är jag även timlärare och kursansvarig för en kurs i sjöfartsekonomi på yrkeshögskolan XAMK i Kotka. Även om det är arbetsdrygt med dubbla jobb är det roligt att kunna dela med sig av sin erfarenhet och kunskap om sjöfart till studerande.

Min väg till ESL och XAMK började för nästan tio år sedan med sommarjobb i Hangö hamn som exportsekreterare. Därefter deltidsjobb på Baltic Line under studietiden och sommarjobb på OOCL. Första fastanställningen fick jag på Sjöfartens Praktikkvarn år 2014, där jag jobbade som verksamhetsledare och enda anställd. Var ansvarig för all fartygspraktik för alla åtta sjöfartsskolor i Finland, ett fantastiskt jobb för att lära känna alla sjöfartsskolor, alla finska rederier och alla finskflaggade fartyg.

Du har redan hunnit med en hel del inom sjöfartsbranschen. Hur var det att som ung och nyutexaminerad komma in i branschen?
Oj, det var nog inte alls så lätt utan krävde och kräver än idag ganska mycket skinn på näsan. Sjöfarten är inte direkt känd för att vara en bransch för unga kvinnor men jag har redan under mina dryga tio år i branschen märkt av en attitydförändring och allt fler kvinnor och unga har hittat sjöfarten.

Har du något speciellt minne du vill dela med dig av från din studietid?
Finns många fina minnen från min studietid. Jag har varit tutor både gulnäbbar och för utbytesstuderande vilket var intensivt med väldigt givande. Mitt eget utbyte i vackra Graz var ett minne för livet liksom SF-Klubbens exkursioner till Wien och Island som vi åkte på med mina studiekompisar. På ett sätt känns det som en evighet sedan studierna på ÅA och det kliar i fingrarna att fortsätta studier av något slag, jag vill hela tiden lära mig något nytt.

Under studietiden kunde jag aldrig tänka mig att sjöfarten skulle vara en så här mångsidig bransch, att jag skulle få träffa så många härliga människor och uppleva så intressanta evenemang/resor.