Kirjoita tähän hakemasi!

Lahjoittamisen käytännöt

Lahjoittamisen käytännöt

Åbo Akademilla on parhaillaan käynnissä neljä keräystä: valtion vastinrahakampanja 2020–2022 sekä strategiset tutkimusprofiilimme Meri ja merenkulku, Vähemmistötutkimus ja Kestävän tulevaisuuden teknologiat. Kaikkiin kohteisiin on kaksi lahjoitustapaa: verkkolahjoitus tai tilisiirto. Huomaathan, että lahjoituskohteilla on eri tilinumerot.

Lahjoita valtion vastinrahakeräykseen

Valtio myöntää vastinrahan jokaista yliopistojen 15.6.2020–30.6.2022 välillä saamaa yksityistä lahjoituseuroa kohden. Lahjoituksen tulee olla tarkoitettu yliopiston toimintaan yleisesti, mutta vähintään 10 000 euron lahjoituksen voi myös kohdentaa jollekin koulutusalalle. Lue lisää valtion vastinrahakampanjan säännöistä.

Verkkolahjoitus on helpoin tapa osallistua valtion vastinrahakeräykseen:

 

 

Voit myös osallistua vastinrahakeräykseen tekemällä tilisiirron seuraavalle pankkitilille:

Danske Bank
FI41 8116 7710 0099 51
BIC: DABAFIHH

Lahjoituksen viestikenttään merkitään lahjoittajan nimen ja yhteystietojen lisäksi ”vastinraha” sekä mahdollinen kohdennus tietyn koulutusalan hyväksi.

Vähintään 850 euron lahjoituksista pyydämme myös lahjakirjan.

Lahjoita tutkimusprofiileillemme

Valtion vastinrahakeräyksen lisäksi keräämme myös varoja strategisiin tutkimusprofiileihimme Meri ja merenkulku, Vähemmistötutkimus ja Kestävän tulevaisuuden teknologiat.

Helpoin tapa tukea tutkimusprofiilejamme on tehdä verkkolahjoitus:

Voit myös lahjoittaa tutkimusprofiilien hyväksi tekemällä tilisiirron seuraavalle pankkitilille:

Danske Bank
FI96 8119 9710 0166 03
BIC: DABAFIHH

Lahjoituksen viestikenttään merkitään lahjoittajan nimen ja yhteystietojen lisäksi lahjoituksen kohde (”Meri”, ”Vähemmistötutkimus” tai ”Teknologiat”).

Vähintään 850 euron lahjoituksista pyydämme myös lahjakirjan.

Lisätietoja varainhankinnasta:

Verovähennys

Yksityishenkilöt

Yksityishenkilöt ja kuolinpesät ovat oikeutettuja verovähennykseen lahjoituksista yliopistoille. Lahjoitusvähennys tehdään ansiotuloista. Verovähennykseen oikeuttavat vähintään 850 euron ja enintään 500.000 euron suuruiset rahalahjoitukset. Jos yhden verovuoden aikana on tehty useampi lahjoitus, lasketaan niiden yhteissumma verotukseen. Åbo Akademi luovuttaa lahjoitustiedot veroviranomaiselle verovuoden päätyttyä.

Lisätietoja: verohallinnon verkkosivut.

Yhteisöt

Yhteisöt saavat vähentää verotuksessa vähintään 850 euron ja enintään 250 000 euron suuruisen rahalahjoituksen yliopistoille tai muille korkeakouluille. Yhteisöiksi luetaan osakeyhtiöt, yhdistykset ja säätiöt. Yhteisöjen tulee itse ilmoittaa vähennyskelpoiset lahjoitukset verottajalle.

Lisätietoja: tuloverolaki (1992/1535).

Kohdennettu lahjoitus

Suuremmat lahjoitukset on mahdollista kohdentaa tarkemmin yliopiston toimintaan (tällöin ne eivät ole oikeutettuja valtion vastinrahoitukseen). Otathan yhteyttä Kei Heikkilään (kei.heikkila@abo.fi tai 050 475 9796) jos haluat tietää enemmän.

Käynnistä oma keräys

Täytätkö vuosia ja tuntuuko sinusta, että kaikki tarpeellinen on jo hankittu? Tuntuvatko maailman ”vaihtoehtoiset faktat” ja ”fake news” haastavilta ja haluatko tehdä jotain konkreettista paremman ja tutkittuun tietoon pohjautuvan maailman eteen? Vai tunnetko jonkun joka täyttää vuosia ja tahdotko antaa toisenlaisen lahjan?

Voit käynnistää oman keräyksen ja tukea korkealuokkaista ruotsinkielistä koulutusta ja tutkimusta Suomessa. Oma keräys on helppo ja takuulla ikimuistoinen lahja.

Näin teki myös joukko Åbo Akademin alumneja kemiantekniikan vuosikurssilta 1969. He kokoontuivat juhlistamaan ystävänsä Jacques Grönlundin pyöreitä vuosia tammikuussa 2020 ja tekivät lahjoituksen tämän nimissä.

Fem män sitter vid ett bord och dricker kaffe.
Ystävykset (vasemmalta) Robert Ådahl, Jacques Grönlund, Pehr-Göran Thölix, Björn Oldenburg ja Krister Sannholm. Kuvasta puuttuu Bengt Lindholm. Valokuva: yksityinen.

Otathan yhteyttä, niin kerromme mielellämme lisää oman keräyksen järjestämisestä (varainhankinta@abo.fi, puh. 050 517 7865).

Eettiset periaatteet

Yliopistomme varainhankintaa ohjaa Etiikan ja hyvän tieteellisen käytännön ohje (5.5.2020). Ohje on luettavissa ruotsiksi ja englanniksi. Vastaamme myös mielellämme mahdollisiin lisäkysymyksiin varainhankintamme eettisyydestä.

Lahjakirja

Jos sinä tai yhteisösi lahjoitatte vuodessa 850 euroa tai enemmän, pyydämme teitä täyttämään lahjakirjan ja lähettämään sen meille:

Åbo Akademi
Varainhankinta / Viestintä
Tuomiokirkontori 3
20500 Turku

Lahjakirjan voi myös skannata ja lähettää meille sähköpostitse osoitteeseen varainhankinta@abo.fi.

Rahankeräyslupa

Åbo Akademilla on Poliisihallituksen 15.7.2020 myöntämä rahankeräyslupa RA/2020/867, joka on voimassa toistaiseksi koko maassa Ahvenanmaata lukuunottamatta.

Åbo Akademilla on myös Ahvenanmaan maakuntahallituksen 28.10.2020 myöntämä rahankeräyslupa ÅLR 2020/8144, joka on voimassa 1.12.2020–30.11.2021 Ahvenanmaalla.

Kerätyt varat käytetään yliopistolain (558/2009) 2§:ssa tarkoitettuihin tehtäviin. Åbo Akademi toteuttaa keräyksen itse.

Päivitetty 9.8.2021