Kirjoita tähän hakemasi!

Lahjoittamisen käytännöt

Lahjoittamisen käytännöt

Åbo Akademilla on parhaillaan käynnissä neljä keräystä: strategiset tutkimusprofiilimme Meri ja merenkulku, Vähemmistötutkimus, Kestävän tulevaisuuden teknologiat ja Terveyteen liittyvät ratkaisut. Kaikkiin kohteisiin on kaksi lahjoitustapaa: verkkolahjoitus tai tilisiirto.

Helpoin tapa tukea tutkimusprofiilejamme on tehdä verkkolahjoitus:

Voit myös lahjoittaa tutkimusprofiilien hyväksi tekemällä tilisiirron seuraavalle pankkitilille:

Danske Bank
FI96 8119 9710 0166 03
BIC: DABAFIHH

Lahjoituksen viestikenttään merkitään lahjoittajan nimen ja yhteystietojen lisäksi lahjoituksen kohde (”Meri”, ”Vähemmistötutkimus”, ”Teknologiat” tai ”Terveyteen liittyvät ratkaisut”).

Vähintään 850 euron lahjoituksista pyydämme myös lahjakirjan.

Lisätietoja varainhankinnasta:

Verovähennys

Yksityishenkilöt

Yksityishenkilöt ja kuolinpesät ovat oikeutettuja verovähennykseen lahjoituksista yliopistoille. Lahjoitusvähennys tehdään ansiotuloista. Verovähennykseen oikeuttavat vähintään 850 euron ja enintään 500.000 euron suuruiset rahalahjoitukset. Jos yhden verovuoden aikana on tehty useampi lahjoitus, lasketaan niiden yhteissumma verotukseen. Åbo Akademi luovuttaa lahjoitustiedot veroviranomaiselle verovuoden päätyttyä.

Lisätietoja: verohallinnon verkkosivut.

Yhteisöt

Yhteisöt saavat vähentää verotuksessa vähintään 850 euron ja enintään 250 000 euron suuruisen rahalahjoituksen yliopistoille tai muille korkeakouluille. Yhteisöiksi luetaan osakeyhtiöt, yhdistykset ja säätiöt. Yhteisöjen tulee itse ilmoittaa vähennyskelpoiset lahjoitukset verottajalle.

Lisätietoja: tuloverolaki (1992/1535).

Kohdennettu lahjoitus

Suuremmat lahjoitukset on mahdollista kohdentaa tarkemmin yliopiston toimintaan. Otathan yhteyttä meihin jos haluat tietää enemmän.

Käynnistä oma keräys

Voit myös käynnistää oman keräyksen ja tukea korkealuokkaista ruotsinkielistä koulutusta ja tutkimusta Suomessa.

Näin teki joukko Åbo Akademin alumneja kemiantekniikan vuosikurssilta 1969. He kokoontuivat juhlistamaan ystävänsä Jacques Grönlundin pyöreitä vuosia tammikuussa 2020 ja tekivät lahjoituksen tämän nimissä.

Fem män sitter vid ett bord och dricker kaffe.
Ystävykset (vasemmalta) Robert Ådahl, Jacques Grönlund, Pehr-Göran Thölix, Björn Oldenburg ja Krister Sannholm. Kuvasta puuttuu Bengt Lindholm. Valokuva: yksityinen.

Otathan yhteyttä, niin kerromme mielellämme lisää oman keräyksen järjestämisestä.

Eettiset periaatteet

Yliopistomme varainhankintaa ohjaa Etiikan ja hyvän tieteellisen käytännön ohje (5.5.2020). Ohje on luettavissa ruotsiksi ja englanniksi. Vastaamme myös mielellämme mahdollisiin lisäkysymyksiin varainhankintamme eettisyydestä.

Lahjakirja

Jos sinä tai yhteisösi lahjoitatte vuodessa 850 euroa tai enemmän, pyydämme teitä täyttämään lahjakirjan ja lähettämään sen meille:

Åbo Akademi
Varainhankinta / Viestintä
Tuomiokirkontori 3
20500 Turku

Lahjakirjan voi myös skannata ja lähettää meille sähköpostitse osoitteeseen samverkan@abo.fi.

Rahankeräyslupa

Åbo Akademilla on Poliisihallituksen 15.7.2020 myöntämä rahankeräyslupa RA/2020/867, joka on voimassa toistaiseksi koko maassa Ahvenanmaata lukuunottamatta.

Åbo Akademilla on myös Ahvenanmaan maakuntahallituksen 7.11.2023 myöntämä rahankeräyslupa ÅLR 2023/8709, joka on voimassa 1.12.2023–30.11.2024 Ahvenanmaalla.

Kerätyt varat käytetään yliopistolain (558/2009) 2§:ssa tarkoitettuihin tehtäviin. Åbo Akademi toteuttaa keräyksen itse.

Päivitetty 8.12.2023