Skriv här det du söker efter!

Aktuellt

Aktuellt

Författare och författarskap 2020 ordnas både på ÅST och på distans

Den tjugosjätte upplagan av Författare och författarskap arrangeras i Åbo under fyra höstkvällar med start i oktober. Programkvällarna inleds kl. 18.30 och räcker ca 1h 35 min. Fritt inträde.

Författargäster hösten 2020 är:

Tis 13.10 | FÄDER OCH SÖNER
Adrian Perera | Johanna Boholm (på distans) | moderator: Gunnar Högnäs

Ons 21.10 | EN RESA TILL VÄRLDENS MITTPUNKT
Marit Kapla (på distans) | moderator: Päivi Kuntze

Tis 24.11 | BLAND FESTPRISSAR OCH TAMDJUR
Michaela von Kügelgen | Peter Sandström | moderator: Pia Heikkilä

Tors 3.12 | FRÅN SVERIGEBÅTEN TILL FINLANDSFÄRJAN
Anna Järvinen + duomusiker (på distans) | moderator: Gunnar Högnäs

Kvällarna ordnas på Åbo Svenska Teaters caféscen Tiljan, Auragatan 10, Åbo. Obligatorisk förhandsanmälan tas emot i biljettförsäljningen, tfn. 02-277 7377 eller biljetter (at) abosvenskateater.fi.

På grund av coronarestriktioner strömmas alla tillfällen via Facebook Live, på adressen facebook.com/kulturiabo/. Det är alltså möjligt att delta både på distans och också samlas i en begränsad mängd i ÅST:s café Tiljan.

Bokförsäljning av de aktuella böckerna på plats och på nätet i samarbete med Kansallinen kirjakauppa. Av författargästerna deltar de långväga författarna på distans och visas både på nätet och på en duk i cafét. Perera, von Kügelgen och Sandström kommer att vara på scenen i ÅST (ifall inga nya direktiv ges).

Författarserien är ett samarbete mellan Åbo fritidssektor, Åbo stadsbibliotek, Åbolands litteraturförening, Centret för livslångt lärande vid Åbo Akademi, Kansallinen Kirjakauppa samt Åbo Svenska Teater.

En utförligare beskrivning av författargästerna:

ADRIAN PERERA (f. 1986, Liljendal) är uppvuxen i Nyland och bosatt i Åbo. Han debuterade med poesiverket White Monkey som beskrivits som en vändpunkt för den finlandssvenska litteraturens vita rum och belönades med Svenska Yles litteraturpris 2017. Pappa (2020) är en uppföljare till Pereras roman Mamma (2019). För sitt författarskap erhöll Perera Oskar Öflunds Stiftelses Stora pris 2019.

JOHANNA BOHOLM (f.1976, Kronoby) är uppvuxen i Österbotten och bosatt i Jomala på Åland. Hennes väg till skrivandet har bland annat gått via författarutbildningen Litterärt skapande vid Åbo Akademi. Debuten Bygdebok (2013) nominerades av Åland till Nordiska rådets litteraturpris, liksom hennes prosaberättelse Jag är Ellen (2016). I våras utkom Boholm med två böcker, långdikten Inna och prosaverket Papp.

MARIT KAPLA (f.1970, Osebol, Sverige) är uppvuxen i Värmland och bosatt i Göteborg. Hon är författare och journalist, har arbetat på Filmkrönikan i SVT och Nöjesguiden. Åren 2007–2014 fungerade hon som konstnärlig ledare för Göteborg Film Festival och 2009 satt hon i juryn för en av sektionerna i Cannes filmfestival. Med sin debutbok Olsebol (2019) erhöll hon Augustpriset för skönlitteratur.

MICHAELA VON KÜGELGEN (f.1986, Helsingfors) är uppvuxen i Helsingfors där hon fortfarande bor. Hon är frilansskribent, företagare och författare med författarutbildningen Litterärt skapande vid Åbo Akademi i bakfickan. På bloggen #Kuggeskriver redogör hon för sitt skrivande och rilansande. Hennes romandebut Vad heter ångest på spanska? utkom 2017. I år är hon aktuell med romanen Nationen.

PETER SANDSTRÖM (f.1963, Nykarleby) är uppvuxen i Österbotten och bosatt i Åbo. Redan i hans första novell heter huvudpersonen Sandström och därefter har leken med identiteten, fakta ur det egna livet fortsatt. Sandströms senaste prosaverk heter Kärleken är ett tamdjur (2020) och är det tionde i ordningen. Fyra av dem har översatts till finska. Transparente blanche (2014) nominerades till Nordiska rådets litteraturpris, Laudatur (2016) nominerades till Finlandiapriset och belönades med Runebergspriset året därpå.

ANNA JÄRVINEN (f. 1970, Helsingfors) är efter flytten till Sverige i sex års ålder uppvuxen i Skarpäng, Täby kommun, och numera bosatt i Stockholm. Hennes stora genombrott som musiker kom med soloalbumet Jag fick feeling (2007) och i år är hon aktuell med sitt femte album Vestigia
Terrent. 2016 ledde Järvinen teveprogrammet Anna Järvinen och kvinnorna, där hon träffade tio kvinnor med rötter i Finland. Dröm natten till idag (2020) är hennes debutroman.