Skriv här det du söker efter!

Aktuellt

Aktuellt

Tjänsten Studieinfo drabbades av fel – Åbo Akademi kontrollerar alla sina resultat

Det fel som under torsdagen (25.5.2023) upptäcktes i tjänsten Studieinfo har korrigerats. Felet gällde förstagångssökandestatus i antagningen och innebar i praktiken att info om förstahandssökande inte överförts korrekt. Inga felaktiga besked om beviljad studieplats vid Åbo Akademi har gått ut.

Däremot påverkades felet Åbo Akademis antagning gällande kallelser till lämplighetsbedömning på basis av betyg inom lärarutbildningarna. Felet gjorde att kallelserna inte kunde skickas ut enligt tidtabell. Sökande till de berörda utbildningarna har informerats och rekommenderats att delta i urvalsprov. Lärarutbildningarnas urvalsprov (26.5) är det första i ordningen vid Åbo Akademi.

Vid Åbo Akademi har ingen sökande fått ett felaktigt antagningsbesked. En del antagningsresutat på basis av betygspoäng till vissa ansökningsmål hann publiceras före det fel som gällde förstagångssökandekvoten uppdagades. De här ansökningsmålen är kontrollerade och berördes inte av felet. Resultaten av betygsantagningen publiceras senast måndagen den 29.5.

Felet berör oss också eftersom bland annat kallelsen till lämplighetstest på basis av betygspoäng inte hann ute före urvalsprovet till lärarutbildningarna. De sökande till lärarutbildningarna fick meddelande om det här och rekommenderades delta i urvalsprovet. Vi förstår att det kan kännas jobbigt att inte veta resultatet av betygsantagningen före urvalsprovet och delta så att säga för säkerhets skull. Också annars har det här så klart orsakat en viss fördröjning kring resultaten, men vi kommer att hinna publicera betygsantagningen inom den nationella tidtabellen trots allt. Inga felaktiga besked om beviljad studieplats har heller gått ut, säger Gurli-Maria Gardberg, områdeschef för utbildningservice vid Åbo Akademi.

Studieinfo är den tjänst som tillhandahålls av Utbildningsstyrelsen där finländska läroanstalter och högskolor upprätthåller information om sina utbildningar. I högskolornas gemensamma ansökningen kan man söka in till utbildningar genom att fylla i en ansökningsblankett i tjänsten Studieinfo.

Finlands universitetsrektorers råd, UNIFI, har berett en gemensam linje för hur universiteten agerar med de som fått ett felaktigt antagningsbesked. Läs mera här: https://unifi.fi/sv/universiteten-korrigerar-felaktiga-antagningar-i-den-gemensamma-antagningen-varen-2023-%EF%BF%BC/

Utbildningsstyrelsen har korrigerat problemet och informerat om det på sin webbplats. Läs mera här: https://www.oph.fi/fi/uutiset/2023/opintopolku-palvelun-tiedonsiirtoihin-liittyva-virhe-korjattu-korkeakoulut-tarkistavat.

Studieinfos egen nyhet kan du läsa här: https://opintopolku.fi/konfo/sv/sivu/felet-i-anslutning-till-overforing-av-uppgifter-i-studieinfo

Mera information:
Gurli-Maria Gardberg, områdeschef vid utbildningservice vid Åbo Akademi
Telefon: +358 469215965
E-post: gurli-maria.gardberg@abo.fi