Skriv här det du söker efter!

Rektor Mikko Hupas porträtt avtäcktes

Rektor Mikko Hupas porträtt avtäcktes

I enlighet med traditionen och som en hedersbetygelse har Åbo Akademi låtit måla ett porträtt av professor Mikko Hupa, rektor vid Åbo Akademi åren 2015–2019.

Porträttet är målat av bildkonstnären Elena Gabbasova. Det avtäcktes fredagen den 15 november 2019 i Sibeliusmuseum i hjärtat av Åbo Akademis campus i Åbo.

– Målsättningen var att skapa ett porträtt med ett samtida uttryck, där Mikko Hupas personlighet kommer fram. Jag är själv nöjd med slutresultatet. Det finns ett djup i blicken, ett allvar och en värdighet, och samtidigt en glimt i ögonvrån. I bakgrunden finns färger och motiv från Åbo, bland annat domkyrkans torn och Akademihusets gula fasad, berättar Gabbasova.

Elena Gabbasova är född i Ryssland, har vuxit upp i Polen, och har bott i Finland i närmare 30 år.

Hon är enligt egna ord först och främst porträttkonstnär, eller en människomålare, som hon säger. I sina arbeten använder hon olika tekniker, kombinerar ofta olja och pastell.

Gabbasova har målat flera kända finländares porträtt, till exempel Ylejournalisten och korrespondenten Erkki Toivanen, spjutkastaren Aki Parviainen och modellen Angelika Kallio.

Enligt Mikko Hupa var det en intressant och spännande erfarenhet att sitta modell.

– Jag blev imponerad av Elena Gabbasovas sätt att arbeta, hennes uppmärksamhet på detaljer och hennes sätt att använda färger. Jag tycker det är ett mycket trevligt verk, med kanske lite mer färg än i de äldre rektorsporträtten.

Hupa säger sig vara hedrad över att hans porträtt nu får ta plats i galleriet bland Åbo Akademis rektorer.

– Det känns roligt. Jag vill rikta ett tack till Stiftelsen för Åbo Akademi som har gjort det möjligt.

Mikko Hupa föddes i Helsingfors 1952. Han var professor i förbränningskemi vid Åbo Akademi 1992–1997, och är professor i oorganisk kemi sedan 1998. År 2012 utnämndes han till andra prorektor och 2015 till rektor vid Åbo Akademi.

 

Rektor Mikko Hupa tillsammans med bildkonstnären Elena Gabbasova.
Porträttavtäckning i Sibeliusmuseum.