Skriv här det du söker efter!

Pressmeddelande

Pressmeddelande

Lagradarn, en svenskspråkig version av webbtjänsten Lakitutka.fi lanseras

Nu kan även svenskspråkiga enkelt följa och granska lagstiftningsarbete som berör dem – på sitt eget språk. Webbtjänsten Lakitutka.fi, Lagradarn på svenska, har med hjälp av Institutet för mänskliga rättigheter vid Åbo Akademi, översatts till svenska. Tjänsten ger en heltäckande överblick av lagberedningsprocessen och ger fler människor möjlighet att följa hur samhälleliga beslut fattas.

– Det är ingen liten sak: alla medborgare har en lagstadgad rätt att få tillgång till bakgrundsinformation om lagstiftning som påverkar deras dagliga liv. Lagradarn erbjuder en tillförlitlig plattform för att få tillgång till lagstiftningsdokument, samlat på ett ställe, oavsett om du arbetar som jurist, journalist, forskare eller något annat, säger Elina Pirjatanniemi, professor i juridik, föreståndare för Institutet för mänskliga rättigheter vid Åbo Akademi.

Lagstiftningsarbetet i riksdagen påverkar oss alla, men det kan vara utmanande att följa med vad som egentligen pågår i riksdagen utan några verktyg. Lagstiftningsprocessens olika skeden finns samlade på olika webbsidor som kan vara snåriga att söka i och svåra att få en helhetsbild av. Vissa dokument finns bara i ministeriernas egna arkiv och går inte att hitta digitalt. Vill man dessutom söka information på svenska stöter man lätt på ytterligare problem då alla dokument inte finns tillgängliga på svenska, utan man styrs till de finska versionerna.

Utvecklingen av den finska versionen av Lagradarn började vid juridiska fakulteten vid Åbo universitet år 2018, då professor Anne Alvesalo-Kuusi ansåg att tillgängligheten till lagberedningsmaterial behövde förbättras. Resultatet blev en webbtjänst som gör det enkelt att granska till exempel vilka riksdagsledamöter som har gett sitt stöd i en fråga som är viktig för en i riksdagen, vilka intressentgrupper som hörts i samband med remissförfarandet och hur olika regeringar har förhållit sig till olika frågor.

Nu finns äntligen även en svenskspråkig version. Du hittar den här.

Mera information:
Elina Pirjatanniemi – Professor i juridik, föreståndare för Institutet för mänskliga rättigheter och projektledare för LAWPOL-projektet vid Åbo Akademi
e-post: elina.pirjatanniemi@abo.fi

Chloe Kihlman – Forskningsbiträde inom LAWPOL-projektet vid Institutet för Institutet för mänskliga rättigheter
e-post: chloe.kihlman@abo.fi

Forskningsprojektet har beviljats finansiering från Europeiska unionens återhämtningsprogram (NextGenerationEU) genom Finlands Akademi under projektnumren 352827, 353569 och 352828.