Skriv här det du söker efter!

Aktuellt

Aktuellt

Konsten och vetenskapen möts i Forskarnatten i september

Forskarnatten är ett stort europeiskt vetenskapsevenemang, där vetenskap och forskning presenteras för allmänheten i form av föreläsningar, workshops och andra tillställningar.

”Avtryck i det Okända – Forcing the Impossible” är ett mångvetenskapligt- och konstnärligt forskningsprojekt vid Åbo Akademi. Projektet för samman forskare med konstnärer från flera discipliner.

Inom ramen för projektet får forskarna öva sig i att kommunicera sin forskning utanför vetenskapsgemenskapen och konstnärerna tolka och illustrera vetenskapen i sina respektive medier.

– Vi har begett oss ut på en spännande resa där vi först utbildat forskare i hur de kan presentera sin forskning för icke-insatta och sedan får bevittna vad som händer i samtalen mellan forskare och konstnärer, berättar Laura Hellsten som själv är forskare i teologi och initiativtagare till projektet.

Under Forskarnatten i Åbo den 24 september 2021 kan publiken ta del av resultaten av flera av de här kollaborationerna. Det bjuds till exempel på videoanimationer, silver- och glassmide, bildkonst och musik. Bland konstnärerna finns bland annat Antonia Ringbom, Ru Runeberg, Jan Kenneth Weckman, Jan-Erik Andersson och Ulf Långbacka.

Kvällen bjuder också på ett samtal om mötet mellan forskare och konstnärer lett av Marcus Rosenlund, vetenskapsredaktör vid Svenska Yle.

Programmet som går av stapeln i hjärtat av Åbo Akademis campus – i Åbo domkyrka, på Sibeliusmuseum och på kafé Lilla Fabbes.

Program: Klicka här för att läsa mera om programmet.

Besök: Antalet deltagare är begränsat, klicka här för att boka plats.

Läs mer om projektet här: forcing-the-impossible.com