Skriv här det du söker efter!

Aktuellt

Aktuellt

Fråga forskaren: Vilken är historien bakom den pyramidformade julljusstaken?

Varifrån kommer traditionen med julbelysning, och vad är det som gjort att den pyramidformade elljusstaken som finns i nästan alla hem blivit så populär? Lena Marander-Eklund är professor i nordisk folkloristik och förklarar så här:

Den elektriska julljusstaken är en svensk uppfinning från 1930-talet. Idén bakom den kom från två personer som båda var knutna till Svenska ab Philips kontor i Göteborg. Philips hade redan tidigare gjort elektriska ljusgransljus, men alla hem hade inte tillgång till tillräckligt elektrisk spänning vilket gjorde att julgransljusen ofta gick sönder. Eftersom så många returnerade söndriga julgransljus kom de på att istället skapa en mindre ljuskälla, en elektrisk ljusstake.

Då den elektriska elljusstaken först introducerades var det många som inte trodde att den skulle ha en chans mot traditionella, levande ljus.

De elektriska ljusen skruvades fast på en ljusstake av trä med plats för sju ljus, ett för varje veckodag. I början var ljusstakarna mer bågformade, senare blev de pyramidformade. Den första elljusstaken blev färdig 1934 och sålde så pass bra att den från 1939 kom med i Philips försäljningskatalog.

Ljusstaken visade sig snart vara en försäljningssuccé. I marknadsföringen framhölls det trygga i att använda elektriska ljus eftersom det då inte fanns någon brandfara. Samtidigt blev elljusstaken också utskrattad för vem skulle vilja ha elektriska framom levande ljus?

Elektriska elljusstakar i miniatyr som passar exempelvis i bilen.

 

På 1980-talet såldes över en miljon elektriska ljusstakar. Idag konkurrerar elljusstaken med andra fönsterdekorationer, men fortfarande kan man se pyramidformade ljusstakar i många fönster och till och med i bilar. Bland annat IKEA har gjort att traditionen spritt sig internationellt.

I dag inleder varuhusen sin julkommers redan i november, understödd av juldekorationer i köpcentra, på gator och torg. Även i hemmen används ljusslingor, ibland för att lysa upp ett helt bostadshus. Traditionen att dekorera trädgården med belysning kommer från USA och blev mode i slutet av 1990-talet.