Skriv här det du söker efter!

Aktuellt

Aktuellt

Författarserien i Åbo jubilerar i höst

Föreläsningsserien Författare och författarskap hade premiär som en ny litterär svenskspråkig programhelhet i Åbo för 25 år sedan. En nyhet under den aktuella jubileumshösten är att författarserien flyttar till Åbo Svenska Teaters caféscen Tiljan. Programkonceptet är ändå det samma; två författare möts på samma scen och diskuterar sitt författarskap med varandra och med publiken.

Till höstens gäster hör Svenskfinlands deckardrottning Eva Frantz som möter lokala deckarförfattaren Tage Kurtén 23.10, Elin Willows vars bok Inlandet ska bli film och Michel Ekman som är aktuell med boken Jag tänker på nötskrikor är gäster 14.11. Serien inleds 15.10 med Sami Said från Sverige och Ellen Strömberg, de pratar om sina romaner Människan är den vackraste staden och Klåda. Serien avslutas 27.11 med en av Svenskfinlands mest lästa och sålda författare Monika Fagerholm. Finalkvällens andra gäst är Ulrika Bengts, regissör för bl.a. filmatiseringen av Fagerholms roman Lola upp och ner.

Samtliga programkvällar inleds kl. 18.30, Café Tiljan öppnar kl. 18.00. Fritt inträde, bokförsäljning av de aktuella böckerna på plats i samarbete med Kansallinen kirjakauppa.

Arrangörer för författarserien är Åbo fritidssektor, Åbo stadsbibliotek, Åbolands litteraturförening samt Centret för livslångt lärande vid Åbo Akademi i samarbete med Åbo Svenska Teater.

Författare och författarskap 2019

15.10 Sami Said & Ellen Strömberg

23.10 Eva Frantz & Tage Kurtén

14.11 Elin Willows & Michel Ekman

27.11 Monika Fagerholm & Ulrika Bengts

Under jubileumshösten tillkommer extrainsatt litterärt doftande program, t.ex. författarbesök i skolor och en gemensam jubileumskväll med 125-årsjubilerande samarbetsparten Kansallinen kirjakauppa. Initiativet till författarkvällarna togs av dåvarande kultursekreteraren vid Åbo stad Christel Holmström. Genast från starten blev serien omtyckt av både publik och tillresta gäster och fick snabbt ett gott renommé också bland författare i Sverige.