Skriv här det du söker efter!

Pressmeddelande

Pressmeddelande

PRESSMEDDELANDE
Åbo Akademi
9.4.2019

 

Barn genomför vetenskapliga experiment

Europeisk vetenskapsshow i Åbo den 14 april – öppen för allmänheten

Den som är intresserad av en bubblande och fartfylld show, och av naturvetenskaper och teknik, ska ta sig till köpcentret Forum i Åbo söndagen den 14 april 2019. På Forums ”innergård” arrangeras då en vetenskapsshow, där forskare och vetenskapsidkare från hela Europa visar upp sina bästa trix och experiment.

Vetenskapsshowen ShowScience2019 inleds kl. 12–13.15 i Forum och fortsätter På Åbo stadsbiblioteks innergård kl. 13.30–14.30. Den är öppen för allmänheten och har fritt inträde. Under evenemanget har allmänheten möjlighet att bekanta sig med demonstrationspunkter samt diskutera med och ställa frågor till arrangörerna. Bland annat får man se vad som händer med olika material då de doppas i flytande kväve, magnetisk levitation, optiska och akustiska illusioner, och det bjuds på kemi med märkliga vätskor.

Vetenskapsshowen ordnas i samband med ShowScience-konferensen som i år hålls i Åbo. Konferensen arrangeras årligen av EuroScienceFun, som är ett europeiskt nätverk av personer som gör vetenskapsuppträdanden. Lokal huvudarrangör i Åbo är lektor i fysik vid Åbo Akademi Johan Lindén.

– Konferensdeltagarna kommer från hela Europa. De är forskare, universitetsanställda, och studerande i naturvetenskaper och teknik med en verklig passion för att popularisera vetenskap och utföra roliga, spektakulära och tankeväckande demonstrationer. Flera av dessa bidrar till showen i Forum. Det kommer att bli ett intressant och lärorikt spektakel, så jag hoppas att publiken hittar dit och vill ta del av detta. En del av experimenten får inte genomföras inomhus, så dem har vi fått flytta till stadsbibliotekets innergård, säger Lindén.

Till arrangörerna hör också vetenskapspopulariseringsgruppen Pop-tiede, Åbo universitet, Lounais-Suomen LUMA-keskus och LUMA-center Åbo Akademi/Skolresurs.

ShowScience 19-konferensen pågår den 11–16 april 2019. Den avslutas på vetenskaps- och teknologifestivalen SciCruise ombord på Viking Grace 15–16.4.2019. SciCruise har som huvudtema ”Östersjön, vetenskap och teknologi”. SciCruise erbjuder mångsidiga vetenskapliga och tekniska verkstäder, utställningar, föreläsningar och tävlingar för deltagarna. Deltagarna är främst skolelever, barnfamiljer, studerande och lärare från både Finland och Sverige. Kryssningen är samtidigt Sydvästrafinlands regionala StarT-festival där skolgrupper och andra team kan presentera vetenskapliga projekt de utfört under vintern.

SciCruise arrangeras av Lounais-Suomen LUMA-keskus, LUMA-center Åbo Akademi/Skolresurs, samt Uppsala universitet.

 

För mera information:

Lektor i fysik vid Åbo Akademi
Johan Lindén
Tfn +358 46 921 6187
E-post: johan.linden@abo.fi

Nätverket EuroScienceFun: http://wiki.eurosciencefun.org

Vetenskaps- och teknologifestivalen SciCruise: http://scicruise.fi

Lounais-Suomen LUMA-keskus: http://luma.utu.fi

Skolresurs (Resurscenter för matematik, naturvetenskap och teknik i skolan) och LUMA-center Åbo Akademi: www.skolresurs.fi

StarT: https://start.luma.fi/sv