Skriv här det du söker efter!

Aktuellt

Aktuellt

Europas framtid i sikte på Europaforumet i Åbo i augusti

I år ordnas Europaforumet i Åbo för sjunde gången. Årets tema är ”Europas säkra framtid”. Åbo Akademi finns representerat både som programarrangör, med talare och paneldeltagare.

Europaforumet 28-30.8 2024 samlar betydande påverkare, experter och beslutsfattare från både Finland och Europa för att diskutera aktuella frågor och framtida utmaningar. Det tre dagar långa evenemanget ger en heltäckande översikt över säkerhetstemat ur ett geopolitiskt, hållbart och ekonomiskt perspektiv. Åbo Akademi deltar med representation under följande programpunkter:

Onsdag 28.8

Kulttuuri huoltovarmuuden ylläpitäjänä, modereras av rektor Mikael Lindfelt
Klimatforumet Turun ilmastofoorumi, prorektor Marko Joas i panelen
Comprehensive Security and EU’s Research and Innovation

Torsdag 29.8

Förändringar i den nordiska säkerheten, PhD Albert Weckman i panelen

Fredag 30.8

Utrikes och säkerhetspolitiskt seminarium, ”EU voting and EU attitudes in Finland 2024”, professor Kim Strandberg, talare

Statsminister Petteri Orpo öppnar forumet och håller ett av huvudanförandena. Det internationella perspektivet framförs av Italiens tidigare premiärminister Enrico Letta, andra internationella gäster är till exempel Marc Lemaître, generaldirektör för Europeiska kommissionens generaldirektorat för forskning och innovation, Agnieszka Bartol, Polens statssekreterare med ansvar för Europafrågor, samt Hosuk Lee-Makiyama, direktör för Europeiska internationella centret för politisk ekonomi.

Andra talare under evenemanget är till exempel Ville Tavio, utvecklings- och utrikeshandelsminister, Paavo Lipponen, före detta statsminister och ordförande för SDP, Olli Rehn, generaldirektör för Finlands Bank, Timo Pesonen, generaldirektör för kommissionens försvarsindustriavdelning, Janne Känkänen, verkställande direktör för Försörjningsberedskapscentralen och Lotta Nymann-Lindegren, direktör för det nya EU-ansvarsområdet för Finlands näringsliv. Även åsikter från de nyvalda europaparlamentarikernas, såsom Li Andersson, Eero Heinäluoma och Pekka Toveri.

Delta på plats eller på webben

Även i år är ett stort antal ministrar, nyblivna EU-parlamentariker och toppexperter inom vetenskap, ekonomi och politik med för att diskutera dagens heta frågor. Förra året samlade Europaforumet 3 600 deltagare och 170 talare till över 40 evenemang. I år erbjuder evenemanget ett unikt tillfälle att fördjupa sig i säkerhetsteman som är centrala för Finlands och Europas framtid.

Evenemanget ordnas på Åbo Stadsteater och man kan delta kostnadsfritt både på plats och på webben. Mer information om programmet finns på www.europeforum.fi/sv.