11.6.2025
Doktorsavhandling om utvecklingen av jonselektiva elektroder för organiska joner
DI Ville Yrjänäs doktorsavhandling i kemiteknik (analytisk kemi) framläggs till offentlig granskning vid fakulteten för naturvetenskaper och teknik vid Åbo Akademi.
Avhandlingen heter Solid-contact Potentiometric Anion-selective Electrodes – Receptors, Challenges, and Applications.
Disputationen äger rum tisdagen den 17 juni 2025 kl. 12 i auditorium Argentum, Henriksgatan 2, Åbo. Opponent är professor Eric Bakker, Université de Genève, Schweiz och kustos är professor Johan Bobacka, Åbo Akademi.
Sammanfattning
Avhandlingsarbetet, som utförts vid Åbo Akademi i samarbete med Tartu universitet, handlar om utvecklingen av jonselektiva elektroder för bestämningen av halten av negativt laddade, organiska joner i vattenlösningar. Arbetet behandlar framställning av nya receptormolekyler, framställning av jonselektiva elektroder, praktiska tillämpningar av elektroderna och utmaningar kopplade till bland annat valet av de material som används vid framställningen av elektroderna.
Analytisk kemi berör våra vardagliga liv på många sätt. Den möjliggör bland annat mätning av föroreningar i miljön, kvalitetskontroll inom olika industrier och medicinsk diagnostik. Jonselektiva elektroder är ett verktyg som i dagens läge används rutinmässigt till exempel för att bestämma pH i samband med ölbryggning och för att bestämma halten av natrium, kalium och klorid i blodprov.
Intresset för organiska joner härstammar till en stor del från den medicinska synvinkeln. Till exempel bentsoat, som är naturligt förekommande i bär såsom lingon och tranbär, men även används som tillsatsmedel i olika matvaror, kan ge upphov till allergiska reaktioner hos en liten andel av befolkningen. Våra kroppar producerar många olika organiska föreningar (inklusive joner) och onormalt höga eller låga halter av vissa föreningar kan avslöja sjukdomar.
Jonselektiva elektroder och andra elektrokemiska sätt att analysera prov lämpar sig för framställningen av små, bärbara mätapparater. Utvecklingen av jonselektiva elektroder för organiska joner är dock utmanande på grund av de organiska jonernas fettlöslighet, storlek och strukturella likheter. Arbetet påvisar också att det elektriskt isolerande höljets material, som borde fungera främst som ett strukturellt stöd för de andra delarna av elektroden, kan ha en stor inverkan på det jonselektiva membranets selektivitet.
Ville Yrjänä är född 1991, Korsholm. Han kan vid behov nås per e-post ville.yrjana@abo.fi.
Avhandlingen kan läsas i Åbo Akademis publikationsarkiv Doria.
Ingen bild på disputanden.