Skriv här det du söker efter!

Aktuellt

Aktuellt

Åbo Akademi är en aktiv aktör i årets Europaforum

Åbo Akademi har en framträdande roll när det tredje Europaforum Åbo går av stapeln online den 27–28.8.2020. På programmet i år står Finlands 25-åriga EU-medlemskap, Green Deal, organisationerna och ungdomen, samt Östersjön och de regionala utmaningarna.

Under torsdagen 27.8, kl. 11.15–14.00 deltar forskare från forskningsprofilen Havet i tre paneldiskussioner med Östersjön som tema (se också Östersjödagen). Forskardoktor Anna Törnroos-Remes deltar i en paneldiskussion med rubriken ”Itämeri ja EU:n ilmastopolitiikka”, forskningschef Magnus Gustafsson i ”Itämeri yritysten muuttuvana toimintaympäristönä” och forskningschef Henrik Ringbom i ”Kaikki haluavat suojella Itämerta – miksi meri ei parane?”, som modereras av biträdande professor Nina Tynkkynen.

Före det deltar John Eriksson, direktör för Turku Bioscience och professor i cellbiologi vid Åbo Akademi, i en panel om Åbo hälsokluster som en draghäst för den europeiska forskningen. Diskussionen ”Turun terveysklusteri eurooppalaisen tutkimuksen veturina, lääkekehityksessä ja kuvantamisessa – Vahvuusalueet ja merkitys akuuttien terveysongelmien ratkaisemisessa” äger rum kl. 10.15–11.00.

Europaforumet är ett nationellt diskussionsforum som arrangeras i samarbete mellan medborgarorganisationer och den offentliga makten där vem som helst kan delta i samtalen med politiker, beslutsfattare och experter.

Evenemanget öppnar den finska politiska säsongen och i år deltar bland annat kommissarie Jutta Urpilainen och finansminister Matti Vanhanen som talare.

– Trots de exceptionella omständigheterna skapar vi också i år ett innehållsmässigt starkt evenemang i en situation då Europadiskussionen är allt mer aktuellt. Nu är särskilt organisationerna och ungdomen framme, vilket jag är speciellt glad över. Välkommen att lyssna och samtala på webben, till och med från soffan därhemma, säger Åbo stadsdirektör Minna Arve.

Europaforums program sänds gratis via Europaforums mobilapp samt via Europaforums webbsida www.europeforum.fi/sv. Man kan delta med att kommentera och ställa frågor via mobilappen, på webben och på Twitter. Diskussionerna sparas och alla kan se dem senare till exempel på YouTube.

För dem som är närvarande i forumet iakttas statsrådets instruktioner och deltagarbegränsningar och trygga avstånd och hygien säkerställs.