Skriv här det du söker efter!

Aktuellt

Aktuellt

20 år i rutan – Professor Kimmo Grönlund analyserar politik med bildning och humor

I år är det 20 år sedan Kimmo Grönlund gjorde sitt första uppdrag som politisk expertkommentator för MTV. Vi gör en tillbakablick med professorn.

Vilka är de mest minnesvärda händelserna under din tid som politisk expert på MTV?

Minnena är så många och de flesta av dem roliga! Under hösten 2005 när jag började kommentera var allting spännande och man var smickrad av medieuppmärksamheten. Det var också en överraskning vilken genomslagskraft tv:n har som ett medium. Plötsligt var jag något av en kändis i samband med presidentvalet 2006. MTV ledde till att många andra medier ville ha kommentarer och stundvis var det hetsigt. Efter hand har jag lärt mig att man inte alltid behöver svara i telefon när medierna ringer och tackar nuförtiden för det mesta nej till olika intervjuer om de inte har direkt med min expertis att göra.

De roligaste minnena är egentligen från möten med MTV:s otroligt kompetenta journalister, andra experter och politiker. Jag har under åren träffat de flesta ledande politiker i Finland på MTV och kommit fram till att deras mediebild sällan sammanfaller med hur de beter sig när de samtalar med dig personligen. I Finland har många politiker ett ganska stelt uppträdande på TV och deras charm kommer mer fram när du träffar dem öga-mot-öga. Ibland är det givetvis även tvärtom.

Vilka egenskaper och färdigheter anser du är viktigast för att bli en framgångsrik politisk expert?

En politisk expert bör vara försiktig med att låta sina egna politiska åsikter komma fram. Annars förlorar man sin trovärdighet. Därför försöker jag alltid att utgå från vetenskapliga forskningsresultat om möjligt. Ofta är frågorna däremot sådana att det inte finns någon forskning som kan användas direkt. Då bör man kommentera så objektivt som möjligt. Den långa erfarenheten har gett en viss rutin. Kanske ett bra betyg är att det väldigt sällan har kommit negativa reaktioner från tittarna. Beröm däremot har skickats både till MTV och mig direkt. Det värmer oerhört mycket.

När det gäller tv-kommentering är det viktigt att tala enkelt och undvika typiska forskarfasoner. ”Å ena sidan… och å andra sidan…” fungerar dåligt på tv. Till mina yngre forskarkolleger vill jag dessutom säga: ”Tänk inte på dina kritiska kolleger när du kommenterar. Du talar till folket. Det är en talang att kunna förenkla komplicerade helheter till sammanfattningar som gemene man kan ta till sig. Kom också ihåg att det är tillåtet att vara personlig och lite rolig.”

Har rollen förändrats med framväxten av sociala medier eller andra samhällstrender? På vilket sätt?

Ja. Mycket. För tio år sedan grundade jag ett Twitter-konto och i början hade jag svårt att hitta en balans mellan vad som var expert-inlägg och vad som var privat. Jag har aldrig varit på Facebook och Instagram och ville använda Twitter mer som en privatperson men det visade sig vara omöjligt. När jag sänkte garden och uttryckte egna åsikter, kunde jag få negativa reaktioner. Då lärde jag mig att folk tycker att en professor i statskunskap alltid är en professor i statskunskap. Med X har jag nästan slutat skriva inlägg och flyttat till LinkedIn men det är inte alls samma sak. För tillfället funderar jag om andra sociala medier vore för mig eller mår jag bättre av att inte grunda andra konton. Sociala medier är också en hemsk tidstjuv! Kanske bättre att forska i stället. Eller simma, vilket är min passion.

Jag måste erkänna att jag älskar direktsändningar i allmänhet och valvakor i synnerhet. Ingen kan redigera bort det som du vill ha sagt. Det är dessutom en speciell stämning i studion då. Det är pirrigt, det är spännande när resultaten kommer in och det finns en press att säga något ”klokt” om dem, säger Kimmo Grönlund (till höger i bild),professor  i statskunskap. Produktionen kring  presidentvalet 2024 belönades med en Venla. Foto: Privat

 

Produktionen kring presidentvalet 2024 belönades med en Venla. Vad var speciellt med det här valet?

Det var ett underbart erkännande för MTV:s nyhetsredaktion som år ut och år in orkat producera högklassiga program och valvakor i samband med alla val i Finland. Även för jätten YLE är den privata konkurrensen från MTV mycket viktig och höjer kvaliteten på valbevakningen i vårt land.

Presidentval är dessutom personval och intresset från tv-publiken är enormt. I detta val hade jag lite olika roller under produktionens lopp: kommentera debatter, bli intervjuad om valets betydelse och så vidare, men den viktigaste rollen var valvakorna. De är ju två under ett presidentval. Tittarsiffrorna var höga. Resultatkvällen från den första omgången hade enligt Finnpanel-mätningen i medeltal 574 000 tittare och under kvällen tittade inalles 1,56 miljoner finländare på oss. Det är ett stort samhällsansvar vi har.

Vad är intressant med de stundande valen i vår?

Inte mycket. Nej, nu skojar jag. Men jämfört med riksdagsval där landets riktning bestäms känns kommunal- och välfärdsområdesval (som borde heta regionval på svenska!) lite mindre spännande just nu. Intresset föds lokalt och regionalt så för en rikssändning är valen en utmaning. Det aggregerade valresultatet särskilt från kommunalvalet, Helsingfors har ju inget välfärdsområdesval, kommer givetvis att tolkas och man drar slutsatser på riksnivå. Själv tittar jag mest på två partier: Sannfinländarna och SFP som av olika orsaker kan drabbas av sin regeringsmedverkan.