Åbo Akademin Saaristoinstituutin (Skärgårdsinstitutet vid Åbo Akademi, SIÅA) polttopisteenä on saaristoasiat – näitä työstämme keskellä yhtä maailman laajamittaisimpia ja ainutlaatuisimpia saaristoalueita.
Saaristoinstituutti perustettiin vuonna 1977. Instituutin tehtävänä on koordinoida saaristoaiheisia hankkeita, vaalia kestävää saaristokehitystä ja tehdä yhteistyötä ja avustaa järjestöjä, viranomaisia, ja yksityishenkilöitä, joiden toiminta liittyy saaristoasioihin. Tämä tehdään pääasiallisesti alueellisella, kansallisella, ja pohjoismaisella tasolla.
Saaristoinstituutin suurena voimavarana on Åbo Akademin mittava poikkitieteellinen osaaminen saaristoon liittyvässä tutkimuksessa.
Ajankohtaista
Saaristoinstituutin tärkeimpiin tehtäviin kuuluu maassamme tehtävän saaristotutkimuksen popularisointi. Tämä tehdään mm. seuraavasti:
- julkaisemalla Tidskriften Skärgård -aikakauslehteä, joka ilmestyy neljä kertaa vuodessa.
- järjestämällä seminaarin Forum för skärgårdsforskning kaksi kertaa vuodessa.
- hankepartnerina Åbo Akademin poikkitieteellisessä Kestävän meritieteen keskuksessa, Centre for Sustainable Ocean Science (SOS).
- olemalla aktiivinen toimija Habitability-teemaverkostossa.
- levittämällä tietoa ja kouluttaa Asuttavuus-Habitability-konseptista.
- kouluttamalla uusia biosfäärilähettiläitä yhdessä Saaristomeren biosfäärialueen kanssa.
- Vuosina 2022–2024 perustetaan SALT – saariston ja maaseudun lasten ja nuorten kotiseutusuhteen ja -identiteetin puolesta, verkosto joka pyrkii vahvistamaan yhteistoimintaa saaristossa ja maaseudulla ja kannustaa nuoria jäämään tai
Tutustu myös SALT – Saaristo ja maaseutu yhteistyössä -teemaverkostosta ja tutustu materiaalipankkiin. Materiaalia voi käyttää inspiraationa ja tukena pedagogisten toimintamallien kehittämisessä maaseudun ja saariston lasten ja nuorten myönteisen kotiseutusuhteen puolesta.
Pyhän Olavin merireitin kehittäminen on Saaristoinstituutin suurin johtama hanke. Lisätietoa Saaristoinstituutin historiasta ja johdosta ruotsinkielisillä sivuilla.
Saaristoinstituutti on osa Åbo Akademin jatkuvan oppimisen toimintaa, joka toimii nimellä Elinikäisen oppimisen keskus.