Skriv här det du söker efter!

Vetenskapskalas i Åbo

Vetenskapskalas i Åbo

Vill du fira födelsedag i ett kemilaboratorium? Boka in ett vetenskapskalas hos oss!

Vad och för vem?

I samband med ett vetenskapskalas får födelsedagsbarnet tillsammans med sina kompisar bekanta sig med den vetenskapliga forskningens spännande värld. På kalaset får barnen själva utföra experiment och leka små kemister: de ska till exempel få tillverka egna vaxkritor och lära sig om färgernas kemi och olika typer av kemiska reaktioner.

Vetenskapskalas är avsedda för vem som helst som vill tillbringa sin födelsedag i ett laboratorium och utföra vetenskapliga experiment. Barnen får ha på sig labbrockar, men trots det kan det vara bra att lämna de allra finaste kläderna hemma. Värdesaker eller telefoner ska inte heller tas med i laboratoriet. Vårdnadshavarna får dock, om de vill, komma och ta del av aktivitetsdelen av kalaset och ta foton.

Vetenskapskalaset kan ordnas för högst 20 ivriga små forskare åt gången.

Kalasbordet:

Efter laboratoriedelen av kalaset har vårdnadshavarna möjlighet att duka fram den kalasmat ni tagit med er i ett separat mötesrum intill. Vårdnadshavarna ansvarar själva för dukningen och städningen av mötesrummet efter kalaset. Festdelen av kalaset ordnas i ett mötesrum som tillhör Åbo universitet. Mötesrummet har inga kärl e.d., och därför behöver vårdnadshavarna ha med sig kärl, bestick och annat som behövs på festen. Rummet ska också städas efter kalaset: allt skräp ska samlas bort från borden och golvet och bordet ska torkas rent. Det finns städredskap man får låna i festlokalen.

Var?

Vid Åbo universitet, Aurum, Henriksgatan 2, 20500 Åbo.

Ingång genom huvudentrén (Henriksgatan 2). Vänta i närheten av entrén. Instruktören kommer och möter er där. Det är bra att vara på plats i god tid, ungefär 10–15 minuter innan kalaset ska börja, så att de vetenskapliga aktiviteterna kan inledas i god tid. Barnens ytterkläder kan hängas upp i korridoren, och alla värdesaker som telefoner kan lämnas i festrummet, som instruktören visar för er innan vetenskapskalaset börjar.

Parkering: Det är möjligt att parkera bilen på gatuparkeringen på Henriksgatan eller på parkeringen på Naturagränden. Ta hänsyn till parkeringsförbud och -begränsningar.

Längden och priset på vetenskapskalaset

Vetenskapskalaset tar ungefär 1,5 timmar, varav ungefär en timme består av vetenskapliga experiment och resten av festen med kalasbordet.

Ett kalas kostar 200€ (upp till 20 barn kan delta).

Bokning och betalning

För att boka ett kalas ska du skicka förslag på tidpunkt (datum och klockslag) per epost till skolresurs@abo.fi. Vi kontrollerar därefter att tidpunkten är möjlig och om inte föreslår vi andra möjliga tidpunkter.

Vetenskapskalas ordnas både på vardagarna och helgerna. När vi kommit överens om kalastidpunkten, reserveras den åt er, varpå ni får ett bekräftelsemeddelande och en betalningslänk per e-post. Bokningen är bindande, och observera att kalaset ska betalas på förhand.

Uppdaterad 27.5.2024