Kirjoita tähän hakemasi!

Habitability-verkoston toiminta

Habitability-verkoston toiminta

Habitability-verkoston puitteessa järjestetään koulutuksia, työpajoja ja tapaamisia liittyen asuttavuuteen.

Kahdeksalla työpajalla on teemana asuttavuusanalyysin eri osa-alueet. Näistä neljä tulee olemaan lähitapaamisia, joihin osallistujat nimeävät Leader-ryhmät ja Suomen saaret ry. Etänä toteutettavat koulutustapahtumat on tarkoitettu kaikille kiinnostuneille ja ne ovat maksuttomia.

Ohjelma

Työpaja 1: Teemana Habitability-verkosto ja asuttavuusanalyysi. Työpaja toteutettiin etänä tiistaina 1.2.2022, klo 13–16. Työpajan materiaalit ja tallenteet.

Työpaja 2: Teema: Paikan identiteetti. Työpaja toteutettiin lähitapaamisena Hailuodossa 4–6. huhtikuuta 2022. Työpajan materiaalit

Habitability-aamukahvit tiistaina 24. toukokuuta 2022 klo 8.30–9.30. Tavataan etänä ja vaihdetaan kuulumisia. Tervetuloa mukaan!

Habitability-aamukahvit torstaina 1. syyskuuta 2022 klo 8.30–9.00. Tavataan etänä ja vaihdetaan kuulumisia. Tervetuloa mukaan!

Habitability-hanke jalkautuu Puumalaan, Enonkoskelle, Asikkalaan ja Sulkavalle 19–21.9.2022. Yleisölle avoimissa keskustelutilaisuuksia keskustellaan Habitability-konseptista ja verkoston perustamisesta. Lisätietoa keskustelutilaisuuksista (pdf). Tilaisuuksien ppt-esitys (pdf).

Työpaja 3: Teemana Ekosysteemit, myrskyt ja ilmastonmuutos. Työpaja toteutettiin etänä tiistaina 4. lokakuuta 2022, 13–15.30. Työpajan materiaalit ja tallenteet.

Yleisölle avoin keskustelutilaisuus saarten asuttavuudesta ja Habitability-verkostosta, maanantaina 14. marraskuuta, klo 18.30 Pellingin kurssikeskuksessa. Kutsu (pdf).

Työpaja 4: Teemana Makea vesi. Työpaja toteutettiin lähitapaamisena Pellingissä 14–16.11.2022. Työpajan materiaalit.

Työpaja 5: Teemana Energia & verkoston rakentaminen. Työpaja toteutettiin etänä torstaina 2. helmikuuta 2023, klo 13–15.30. Työpajan materiaalit.

Yleisölle avoin keskustelutilaisuus Vaasassa saarten asuttavuudesta ja Habitability-verkostosta, keskiviikkona 15. helmikuuta 2023, klo 18–19.30. Paikka: Ravintola Hejm, Sininen tie 1B, Vaasa. Tarjoamme kahvia ja pientä purtavaa. Kutstu (pdf).

 

Tulossa

Työpaja 6: 13.–15.4.2023. Toteutetaan lähitapaamisena Utön saarella. Teema: Paikallistalous. Viimeinen ilmoittautumispäivä on perjantaina 3.3: Linkki ilmoittautmislomakkeeseen. Huom.! Rajallisten majoituspaikkojen vuoksi on myös työpajaan rajallinen määrä paikkoja, jotka jaetaan maantieteellisen jakauman mukaisesti.

Utö on Turunmaan saariston uloin saari, ja se sijaitsee Saaristomeren tärkeimmän laivaväylän suulla. Ainakin 1600-luvulta lähtien se on toiminut tukipisteenä luotseille, majakanvartijoille, tullivirkamiehille ja sotilashenkilöstölle. Luotsauksen ja laivaväylän myötä saarelle muodostui pysyvää asutusta 1740-luvulla. Utön koulu perustettiin 1884 Korppoon kunnan ensimmäisenä kouluna, sillä luotsilaitos alkoi edellyttää tulevilta luotseilta luku- ja kirjoitustaitoa.

Puolustusvoimat, joka ensimmäisestä maailmansodasta lähtien oli leimannut elämää Utössä, poistui saarelta lopullisesti vuoden 2005 lopulla. Kylän sotilasasunnot ovat nykyisin saarella vuoden ympäri asuvien vuokra-asuntoja, kun taas kasarmirakennuksessa toimii nykyään Utön merihotelli. Utö on kauppoineen, kouluineen ja kirjastoineen elävä yhteisö ympäri vuoden. Noin 40 henkilöä asuu saarella vuoden ympäri.

Asuttavuusanalyysin viides osa-alue käsittelee paikallistaloutta, ja se on myös nyt järjestettävän työpajan aiheena. Saaren luonnollisten rajojen vuoksi saariyhteisö muodostaa ainutlaatuisen liiketoimintaekosysteemin, paikallisen talousyhteisön, jota leimaavat paikan, väestön ja resurssien rajallisuus, saaren eristäytyneisyys ja ympäröivän veden tuomat etäisyydet. Huhtikuussa pääsemme tutustumaan Utön saariyhteisön ainutlaatuisiin ratkaisuihin, kuten Öjar Utvecklingiin, vesiosuuskuntaan, kouluun ja kauppaan.

Lauttamatka Utölle yhteisalus m/s Baldurilla kestää 4,5 tuntia.

Työpajapäivien aikataulu:

Juna tai muu kulkuyhteys Turkuun.

Torstai 13.4.

Klo 11.10: Saaristobussi, Turku – Pärnäinen, Nauvo

Klo 13.30–18.15: m/s Baldur, Pärnäinen–Utö

Lauantai 15.4.

Klo 8.30–12.50: m/s Baldur, Utö–Pärnäinen

Klo 13.50–15.40: Saaristobussi, Pärnäinen, Nauvo – Turku

Yöpyminen tapahtuu eri majoituskohteissa ympäri saarta.

Habitability-hanke kustantaa ruokailut ja majoituksen Utössä sekä ruokailun (torstaina) ja aamiaisen (lauantaina) m/s Baldurilla. Hanke maksaa linja-automatkan Turusta Pärnäisiin sekä tarpeen mukaan junamatkat tai muut joukkoliikenteellä tehdyt matkat Turkuun ja paluumatkat Turusta asuinpaikkakunnille. Varaukset tehdään hankkeen kautta.

 

Työpaja 7: syyskuussa 2023. Teema: Julkiset palvelut.

Työpaja 8: marraskuussa 2023. Teema: Hyvinvoivat ihmiset.

Sisältö

Verkoston tapaamisissa osallistujat saavat tietoa ja ohjausta asuttavuuden käsitteestä ja sen hyödyntämisestä. Tapaamiset ovat myös tilaisuus yhteistyöhön ja kokemustenvaihtoon, mahdollisuus kuulla uusimmasta saari- ja saaristotutkimuksesta sekä tavata saarilla asujia eri puolilta Suomea.

Tutustumme myös muihin eurooppalaisiin verkostoihin ja siihen, miten ne toimivat, ja tapaamme niiden edustajia.

Näiden kahdeksan koko verkoston tapaamisen lisäksi tulemme vuoden 2022 aikana järjestämään pienempiä paikallisia tapaamisia eri Leader-alueilla. Näiden tapaamisten tärkein tavoite on verkostoituminen, vaikka niissä myös käydään läpi asuttavuuden käsitteen perusteita.

Osallistumisesta

Neljä työpajaa toteutetaan lähitapaamisina. Teemaverkosto vastaa kolmen osallistujan kustannuksista aluetta kohden, Leader-ryhmät nimeävät nämä osallistujat. Leader-ryhmien yhteyshenkilöt löytyvät tämän sivun lopussa.

Suosittelemme, että valitsette eri työpajoihin osallistujiksi eri henkilöitä, sen mukaan kenelle mistäkin aiheesta olisi eniten hyötyä. Näin saamme myös aikaiseksi laajemman verkoston.

Suositeltavaa on, että omia asuttavuusanalyyseja toteuttavat saariyhteisöt ja saaristoalueet ovat etusijalla osallistujia valittaessa. Mikäli tilaa on, voi tapaamisiin osallistua myös omalla kustannuksella.

Etänä toteutettaviin työpajoihin ovat kaikki kiinnostuneet tervetulleita, paikkamäärä ei ole rajoitettu! Etätyöpajoihin osallistuminen on maksutonta.

Jäikö jotain epäselväksi?

Ohjelman järjestää Åbo Akademin Saaristoinstituutti osana Habitability-verkostohanketta. Vastaamme mielellään kysymyksiin:

Cecilia Lundberg, koordinointi, cecilia.lundberg@abo.fi, +358 2 2154950.
Pia Prost, projektivastaava, pia.prost@abo.fi, +358 50 3381710.

Päivitetty 16.2.2023