Kirjoita tähän hakemasi!

Arkistot ja museot

Arkistot ja museot

Åbo Akademin eri tiedekuntien, oppiaineiden ja laitosten yhteydessä harjoitetaan monipuolista arkisto- ja museotoimintaa. Myös Åbo Akademin säätiöllä on museoita ja arkistoja yliopiston kampuksella. Tervetuloa tutustumaan näihin kulttuuriaarteisiin!

Museoiden ja arkistojen kokoelmat kuvaa suomenruotsalaisen kulttuurin eri osa-alueita, mutta ovat myös kansallisesti merkittävät. Ne sisältävät museoesineitä ja arkistoaineistoa joka kuvaa myös suomenkielisten paikkakuntien arkielämää, sekä taide-esineistöä ja -dokumentteja jotka kuvailevat kansallista kuva- ja säveltaidetta. Kokoelmat karttuvat sekä lahjoitusten että systemaattisen keräystoiminnan kautta.

Kulttuurihistoriallinen aineisto tarjoaa tietoa vaihtelevista traditioista ja elämäntavoista. Aineistossa kuvastuu monipuoliset teemat kuten meri, luonto, viljely, kalastus, kaupunki, ruukki, merenkulku, yksilö, koti, perhe, suku, taide, musiikki ja uskonto.

Humanistiset arkistot muodostavat ainutlaatuisen kokoelman, 795 hyllymetriä arkistoainestoa, 81 765 piirustusta, 5 825 ääninauhaa, 244 935 valokuvaa, 20 000 nuottia ja 17 400 äänitettä. Kirkkohistorialliset kokoelmat sisältävät 48 hyllymetriä arkistoaineistoa, painopisteenä kyselyvastaukset. Åbo Akademin kirjaston käsikirjoitus- ja kuvayksikön kokoelmat ovat maan toiseksi suurin arkistoaineistokokonaisuus Kansalliskirjaston kokoelmien jälkeen, sisältäen 2,5 hyllykilometria dokumentteja ja 630 000 kuvaa.

Osa kokoelmien aineistoa on haettavissa Finna-portaalin kautta.

Päivitetty 1.3.2024