Elev vid Vasa övningsskolas grundläggande utbildning

Elev vid Vasa övningsskolas grundläggande utbildning

Vasa övningsskola är en skola i stadskärnan. Årskurserna 1-6 finns i skolans Alfabyggnad medan årskurserna 7-9 har klassrummen i skolans Betabyggnad.

Våra elever kommer från Vasas centrum med omnejd. Elevens närskola bestäms på basen av hemadressen. Närskoleområdena är utmärkta på Vasa stads kartservice sidor (bildning> närskolområde), länken finner du här: http://kartta.vaasa.fi/IMS/sv 

I Vasa övningsskola är årskurserna 1-6 indelade i tre arbetsenheter. Nybörjarna består av årskurserna 1-2, Påbyggarna av årskurserna 3-4 och Uppföljarna av årskurserna 5-6. Speciallärarna och timlärarna samarbetar med alla elever och lärare. Även skolhälsovårdaren, kuratorn och psykologen ingår naturligt i skolans dagliga verksamhet.

I nybörjarklasserna arbetar vi för goda basfärdigheter i de enskilda ämnena i enlighet med skolans läroplan. De pedagogiska arbetssätten är varierande och mångsidiga. Våra elever får möjlighet att delta i uteskolverksamhet, läs- och skrivinlärning med stöd av digitala hjälpmedel och motorik- och rörelseträning. Därtill ordnas ämnesbaserad undervisning på engelska.

Tillsammans med Pedagogiska fakulteten ansvarar Vasa övningsskola för den finlandssvenska lärarutbildningen då lärarstuderande genomför handledd praktik hos oss. För elevernas lärande och skolgång samt med tanke på lärarstuderande arbetar vi för skolutveckling, såväl pedagogiska som organisatoriska. Våra klasser är indelade i både enkla och sammansatta klasser.


Grundläggande utbildning

Elever till Vasa övningsskola antas enligt avtal med Vasa stad. Vid antagning av elever till den grundläggande utbildningen bestäms närskola på basen av elevupptagningsområden. Vid antagning till Vasa övningsskola som sekundär närskola fattas besluten enligt fastslagna urvalsprinciper. Elevupptagningsområden är utmärkta på Vasa stads kartservice. Kontakta kansliet för inskrivning som sker under läsåret.


Antagningsprinciper inför läsåret 2024-2025

Antagningsprinciper för grundläggande utbildning (både 1-6 och 7-9) vid Vasa övningsskola läsåret 2024-2025


Inskrivning till skolan

lnskrivningen till åk 1 inom den svenskspråkiga grundläggande utbildningen görs elektroniskt via Wilma-programmet på adressen https://vaasa.inschool.fi/ under tiden 8.1-21.1.2024. På Vasa stads hemsida finns mera information om inskrivningen till skolan.

Att inleda det första skolåret upplevs både med glädje och spänning. Ett informationshäfte med nyttig information då en familjemedlem skall inleda sin skolgång kan du läsa här: Välkommen till skolan (pdf)

Inskrivning av nya elever under läsåret görs med denna blankett: Inskrivningsblankett

Blanketten kan ifyllas elektroniskt och skrivas ut för underteckning eller så skrivas ut tom och ifyllas för hand.

För anhållan om rätt att gå i annan skola än närskolan används denna blankett: Anhållan om byte av närskola

Varje år i maj ordnas en s.k. snurrdag då de blivande ettorna får komma och hälsa på till skolan.


Förskola

Vasa stad ansvarar för förskoleundervisningen.

Följ med informationen på Vasa stads hemsida  https://www.vaasa.fi/sv/forskoleundervisning

Vasa övningsskola antar inga barn till förskola under läsåret 2024-2025.


Skolans morgonvistelse och morgonverksamhet

Vid skolan ordnas övervakning utomhus för alla elever i åk 1-6 varje morgon från kl. 8.00 till kl. 8.20 då skolklockan ringer in.

Det finns därtill möjlighet att anmäla sitt barn i åk 1-2 till avgiftsbelagd Morris kl. 7.30-8.00. Morris ordnas huvudsakligen utomhus för anmälda elever i årskurserna 1-2. Avgiften för morgonverksamhet som ordnas av skolan är 40 € per månad och faktureras månadsvis. Avgiften är den samma varje månad oberoende av i vilken utsträckning man deltar. Man anmäler sig skriftligen till kansli.grundskolan@abo.fi. Uppsägning av Morrisplats sker skriftligen till kansli.grundskolan@abo.fi

Verksamheten startar såtillvida att tillräckligt många barn är anmälda.


Språkprogram

Vasa övningsskolas språkprogram omfattar följande A-språk:

  • Finska eller modersmålsinriktad finska från årskurs 1
  • Engelska från årskurs 4

Språkprogrammets B-språk omfattar:

  • Finska från årskurs 6 (för elever som saknar studier i A-finska)
  • Valfria ämnen; franska och/eller tyska i årskurserna 8 och 9

CLIL, ämnesintegrerad språkundervisning

I skolan finns en klass från årskurs 1-9 som studerar enligt CLIL

Våra internationella lärarstuderande håller klubbverksamhet i flera språk. De utländska studerandena sporrar våra elevers intresse för språkstudier.

Vid Vasa övningsskolas grundutbildning verkar, sedan 1991, English Department/Engelska linjen, som bedriver tvåspråkig undervisning enligt CLIL metoden. CLIL är en förkortning av Content and Language Integrated Learning.

Det är en form av språkbad där ämnes- och språkundervisning integreras.

Omfattningen av den tvåspråkiga undervisningen ökar successivt med början i årskurs 1. Alla läroämnen, förutom modersmål och litteratur samt finska, kan undervisas i enlighet med principerna för CLIL.

Stor vikt sätts vid att skapa situationer som gynnar elevernas språktillägnande. Detta i kombination med CLIL och formell språkinlärning stöder utvecklingen av elevernas språkfärdigheter på målspråket.

Lärarna, och då klasslärarna i synnerhet, fungerar som flerspråkiga rollmodeller för eleverna. Läs- och skrivinlärningen sker initialt på skolans första språk.


Skolskjuts

Elever i förskolan och i årskurserna 1-2 som bor inom Vasa övningsskolas elevupptagningsområde och vilkas skolväg överstiger den utsatta kilometergränsen har rätt till skolskjuts. Skolskjutsarna sker med abonnerad taxi (förskolan och årskurs 1) och med buss (årskurs 2). Skolskjutshandboken och mer information om skolskjutsar hittar du här.

Blanketten ersättning för skolskjuts kan laddas ner via denna länk: Skolskjutsfaktura


Eftis

Eftermiddagsverksamheten för eleverna i åk 1–2 vid Vasa Övningsskola ordnas av Föräldraföreningen för fritidsklubben i Vasa centrumområde r.f., dvs. Övis eftis.

Anmälan till eftermiddagsverksamheten öppnas årligen i januari.

Övis eftis egen hemsida finns på adressen https://sites.google.com/view/oviseftis . Där finns information om eftis, månadsbrev, kontaktuppgifter m.m.

KONTAKTUPPGIFTER:
Föräldraföreningen för fritidsklubben i Vasa centrum r.f.
Kyrkoesplanaden 11-13
65100 Vasa
oviseftis@gmail.com

Anna-Karin Berg, föreståndare
tel: 040 5947 004

Jessica Kempe, administrativ föreståndare
tel: 050 5922 809

Sonja Sundqvist, ordförande

 

 

Updated 23.1.2024