Kirjoita tähän hakemasi!

Ajankohtaista

Ajankohtaista

Vaasassa vietetään virtuaalivappu

Vappua vietetään tänä vuonna perinteistä poiketen kotona ja verkossa, kokoontumisrajoituksia noudattaen – pidetään presidentin sanoin henkistä läheisyyttä ja fyysistä etäisyyttä!

Normaalisti Vaasassakin vappua vietettäisiin yhdessä ulkona, isoissa joukoissa. Koronavirusepidemian ja kokoontumisrajoitusten vuoksi tämä ei ole nyt mahdollista. Vappua ei kuitenkaan ole peruttu – sitä vietetään nyt kotona ja virtuaalisesti.

Opiskelijoiden virtuaalivappu:

Muita vinkkejä virtuaalivapun viettoon:

Myös nuorten noudatettava kokoontumisrajoituksia

17-vuotias lukiolainen ja Vaasan kaupungin nuorisovaltuuston jäsen Laura Nieminen kuvailee, kuinka poikkeuksellinen aika on ollut uutta ja haastavaa kaikille.

– Ikävä kavereita ja normaalia arkea kohtaan kasvaa viikko viikolta. Mutta jotta me saadaan tämä koronatilanne hallintaan ja voidaan taas myöhemmin nähdä kavereita normaalisti, niin on tosi tärkeää, että me kaikki noudatetaan yhteisiä ohjeita. Pysytään siis kotona vappuna ja muutenkin, ja ollaan yhteydessä kavereihin vaikka videopuhelun välityksellä, Laura sanoo.

Myös Pohjanmaan poliisilaitos on ohjeistanut noudattamaan kokoontumisrajoituksia vappuna. Poliisi vetoaa myös vahvasti vanhempiin ja nuoriin, että nuoret eivät osallistuisi paljon esillä olleisiin joukkokokoontumisiin autoilla.

Jokainen päivä ja viikko ovat ratkaisevia

Vaasan kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Heikki Kaukoranta painottaa, että kaikenlaiset kokoontumiset täytyy nyt jättää epidemian jälkeiseen aikaan. Koronatilanteen vuoksi asetettuja rajoituksia voidaan purkaa, kun tautitapausten määrä saadaan kääntymään laskuun.

– Jokainen päivä ja jokainen viikko ovat sen vuoksi ratkaisevia. Mitä paremmin noudatamme rajoituksia, sitä nopeammin pääsemme rajoituksista eroon, Kaukoranta sanoo.

– Pidetään yhdessä huoli, ettei vapun takia tule koronatilastoon piikkiä. Meillä on suhteellisen rauhallinen tilanne tällä hetkellä ja juuri siksi nyt kannattaakin vielä jaksaa noudattaa kokoontumisrajoituksia ja pitää yhteyttä muilla keinoilla, sanoo Vaasan keskussairaalan vt. johtajaylilääkäri Christian Kantola.

Muistathan vappuna:

  1. Vaikka sää olisi hieno, pitää jaksaa välttää kaikkia lähikontakteja. Ole yhteydessä läheisiin ja ystäviin virtuaalisesti.
  2. Vappuna ei pidä kokoontua fyysisesti juhlimaan tai piknikille. Älä myöskään matkustaa muualle Suomeen. Älä kutsu vieraita kotiin.
  3. Kuka tahansa meistä voi olla oireeton viruksen kantaja, joka tartuttaa muita. Vappukokoontumiset voivat saada koronaepidemian leviämisen uuteen hallitsemattomaan nousuun.
  4. Viranomaiset vetoavat aikuisia seuraamaan lasten ja nuorten tekemisiä ja ohjeistamaan heitä lähikontaktien välttämisen tärkeydestä.
  5. Perinteiset vappukokoontumispaikat ovat kiinni ja poliisi valvoo, että kokoontumiskieltoja noudatetaan. Kaikkien fyysisten kontaktien tulee nyt olla minimissä.