Kirjoita tähän hakemasi!

Mediatiedote

Mediatiedote

Tohtorinväitös lääkeannostelusta piipohjaisten nanohiukkasten avulla

Rawand Mustafa.
Rawand Mustafa

M.Sc. Rawand Mustafan väitöskirja farmasian alalta esitetään julkisesti tarkastettavaksi Åbo Akademin luonnontieteiden ja tekniikan tiedekunnassa.

Väitöskirjan otsikkona on Silica core@shell Nanoparticles for Biomedical Applications.

Väitöstilaisuus järjestetään perjantaina 31. toukokuuta 2024 klo 13 osoitteessa auditorio Argentum, Aurum, Henrikinkatu 2, Turku. Vastaväittäjänä toimii professori Gøril Eide Flaten, UiT Norjan arktinen yliopisto, Tromssa ja kustoksena professori Hongbo Zhang, Åbo Akademi. Väitöstilaisuutta voi seurata etänä.

Yhteenveto:

Tässä väitöskirjassa keskitytään parantamaan hoitotuloksia vakavissa sairauksissa, kuten syövässä, biofilmien aiheuttamissa infektioissa ja kuulon heikkenemisessä, nanoteknologiaan perustuvan lääkeannostelun avulla. Nanoteknologian avulla voidaan luoda äärimmäisen pieniä hiukkasia, jotka voivat kuljettaa lääkkeitä sairaisiin soluihin ja tehostaa hoitoja, vähentää terveisiin soluihin kohdistuvia haitallisia sivuvaikutuksia, varmistaa potilaiden lääkehoitomyöntyvyyttä ja jopa mahdollistaa uusia lääketieteellisiä hoitoja.

Syöpä on edelleen johtava kuolinsyy maailmanlaajuisesti, ja parempien tapojen löytäminen lääkkeiden toimittamiseksi on ratkaisevan tärkeää hoitojen parantamiseksi. Perinteiseen kemoterapiaan liittyy usein haittoja, kuten terveiden solujen vahingoittuminen ja se, etteivät lääkkeet saavuta kasvaimia tehokkaasti. Samoin kuulon heikkeneminen koskettaa miljoonia ihmisiä maailmanlaajuisesti, mutta sisäkorvan sairauksien hoitaminen systeemisillä lääkkeillä voi aiheuttaa sivuvaikutuksia. Paikallinen anto on riskialtista ja invasiivista, ja korvan sisäiset esteet rajoittavat lääkkeen läpäisyä. Monia infektioita aiheuttavat biofilmit ovat vaikeita hoitaa, koska ne muodostavat suojakerroksia, jotka vastustavat antibiootteja. Tämän vuoksi biofilmejä on jopa 1000 kertaa vaikeampi tappaa kuin yksittäisiä bakteereja.

Näihin haasteisiin vastaamiseksi tässä väitöskirjassa esitellään nanohiukkasten (lääkkeiden pienet jakelurekat), joita kutsutaan core@shell-nanopartikkeleiksi, käyttöä yhdistämällä eri materiaaleja. Nämä nanopartikkelit voivat suorittaa useita tehtäviä, mikä tekee niistä hyödyllisiä näiden haasteiden hoidossa. Tutkimuksen yhdessä osassa näitä nanohiukkasia testattiin syövän hoidossa. Nanohiukkaset vapauttavat lääkkeitä valon tai pH:n muutosten vaikutuksesta, jolloin ne pystyvät tehokkaasti toimittamaan lääkkeitä suoraan kasvaimiin ja samalla vähentämään tarvittavaa lääkemäärää ja pidentämään vapautumisaikaa eli hoidon kestoa. Ne olivat myös lupaavia syöpäsolujen tappamisessa samalla terveen kudoksen säilyttäen. Lisäksi tässä väitöskirjassa tutkittiin näiden nanohiukkasten käyttöä kuulon heikkenemisen hoidossa tehostamalla lääkeaineen kulkeutumista sisäkorvaan käyttämällä valoa lääkeaineen läpäisevyyden tehostajana ja vapautumisen laukaisijana. Tutkimuksessa kehitettiin myös uusi menetelmä sen ymmärtämiseksi, miten nämä nanohiukkaset ovat vuorovaikutuksessa bakteerien biofilmien kanssa, mikä voisi parantaa infektioiden hoitoja.

Kaiken kaikkiaan tämä tutkimus osoittaa piidioksidipohjaisten core@shell-nanohiukkasten potentiaalin farmasiassa. Niitä voidaan räätälöidä erilaisiin hoitoihin, mikä antaa toivoa paremmista potilastuloksista. Alan edetessä nämä nanohiukkaset voivat avata uusia mahdollisuuksia lääkkeiden annosteluun ja lääketieteellisiin hoitoihin, mikä viime kädessä parantaa potilaiden hoitoa ja elämänlaatua.

Rawand Mustafa on tavoitettavissa puhelimitse numerosta 041 704 2573 ja sähköpostitse osoitteesta rawand.mustafa@abo.fi.

Väitöskirja on luettavissa Åbo Akademin julkaisuarkistossa Doriassa.

Tästä linkistä voit ladata lehdistökuvan väittelijästä.

Ohjeet tohtorinväitöstilaisuuden seuraamiseksi etänä:

Jotta voisit seurata tohtorinväitöstilaisuutta etänä, tarvitset ohjelman nimeltä Zoom tai Google Chrome -selaimen. Sinun ei tarvitse luoda Zoom-tiliä voidaksesi seurata väitöstilaisuutta. Jos asennat Zoom-sovelluksen tulee sinun napauttaa tapahtuman linkkiä (yllä) ja hyväksyä, että Zoom avaa linkin.