Kirjoita tähän hakemasi!

Kirjallisuustiede

Kirjallisuustiede

Kirjallisuustiede pääaineena

Kirjallisuus avaa ovia uusiin maailmoihin, toisiin aikakausiin ja erilaisiin maailmankatsomuksiin. Kirjallisuustieteessä tarkastelun kohteena ovat runous, näytelmät, novellit ja romaanit. Kirjallisuustieteen opiskelijana opit, miten kaunokirjallisuutta on eri aikoina kirjoitettu, miten sitä on luettu ja mikä sen vaikutus on ollut. Opinnoissa tutustutaan kirjallisuuden klassikoihin ja kirjallisuuden eri lajeihin, kuten lasten- ja nuortenkirjallisuuteen tai populaarikirjallisuuteen, sekä myös kirjallisuuden ja muiden medioiden rajapintaan. Opit analysoimaan kirjallisuutta ja keskustelemaan siitä eri näkökulmista, joka usein on historiallinen mutta voi olla myös esimerkiksi esteettinen, sosiologinen tai eksistentiaalinen. Opiskelu kehittää abstraktia ajattelukykyäsi ja on osa sivistysprosessia, jossa näkemyksesi ihmisenä olemisen ehdoista kehittyy samalla kun opit ymmärtämään itseäsi paremmin.

Kirjallisuustieteen opintojen myötä opit tunnistamaan olennaisen suuressa tekstimäärässä mutta myös keskittymään syvälliseen analyysiin. Aineopinnoista alkaen voit valita kursseja varsin vapaasti ja yhdistää eri sivuaineita kirjallisuustieteen opintoihin. Jos tähtäät äidinkielenopettajaksi, sinun tulee opiskella sekä kirjallisuustiedettä että ruotsin kieltä (kumpi tahansa voi olla pääaineena) ja lisäksi suorittaa kasvatustieteen sivuaineopinnot. Muita aineita pääaineena opiskelevat voivat valita kirjallisuustieteen sivuaineekseen.

Åbo Akademin kirjallisuustieteen tutkimuksessa ovat perinteisesti olleet erityisen kiinnostuksen kohteena esimerkiksi lastenkirjallisuus, suomenruotsalainen näytelmäkirjallisuus, kritiikin historia, naiskirjallisuuden genret, monimediaisuus, modernismi ja populaarikerronta.

 

Kirjallisuustieteen opinnot antavat valmiuksia, joita tarvitaan monella eri alalla: lehdistö, radio, televisio, kustantamot, kirjastot, yleinen kulttuurinvälitys ja opetusala. Tutkinnon suorittaneet kirjallisuustieteilijät toimivat useimmiten opettajan ammatissa, ja muita yleisiä ammatteja ovat kirjastonhoitaja, tutkija, freelance-toimittaja, kirjailija, kustantaja, toimittaja, kulttuuritoimittaja ja kääntäjä. Kirjallisuustieteilijällä on tietoa kirjallisuudesta ja ihmisestä sekä kyky käsitellä kieltä ja tekstiä tavalla, jota tarvitaan kaikkialla yhteiskunnassa!

Yhteystiedot

Käyntiosoite

Arken, C-talo krs 1
Tehtaankatu 2
20500 Turku

Sähköposti

Puhelin

+358 2 215 31