Kirjoita tähän hakemasi!

Mediatiedote

Mediatiedote

MEDIATIEDOTE
Åbo Akademi
3.7.2018

Voisiko eduskunnan valita arvalla?Åbo Akademi avaa demokratian mahdollisuuksia SuomiAreenassa

Satavuotias Suomi tarvitsee uusia poliittisen osallistumisen muotoja. Mielipidetutkimusten mukaan suomalaiset ovat erittäin kiinnostuneita politiikasta, mutta silti moni jättää äänestämättä vaaleissa ja vain murto-osa on aktiivisesti mukana poliittisten puolueiden toiminnassa. Vaalitutkimukset osoittavat, että joissakin väestöryhmissä reilusti yli puolet ei käy äänestämässä.

100-vuotisjuhlavuottaan viettävä Åbo Akademi järjestää SuomiAreenassa paneelikeskustelun ”Voisiko eduskunnan valita arvalla? Yhdenvertaisuuden toteutuminen vaalidemokratiassa”. Tapahtuma on Porin kaupungintalon pihalla 17.7. kello 16.00–17.00.

Panelisteina ovat professorit Kimmo Grönlund ja Elina Pirjatanniemi (Åbo Akademi), kansanedustaja Eero Heinäluoma (SDP), vanhempi neuvonantaja, entinen kansanedustaja Liisa Hyssälä (Sitra) ja johtaja Johanna Suurpää (oikeusministeriön demokratia-, kieli- ja perusoikeusasioiden yksikkö). Paneelin juontaja on viestintäyrittäjä ja toimittaja Eeva Lehtimäki.

Keskustelun tausta-ajatuksena on, että koko yhteiskunta kärsii, jos jotkin ryhmät eivät koe olevansa edustettuina politiikassa.

– Miksi nämä ryhmät edes olisivat kiinnostuneita politiikan tuloksista? Ajan mittaan lainsäädännön uskottavuus rapautuu ja koko oikeusvaltion idea heikkenee, sanoo valtiosääntöoikeuden ja kansainvälisen oikeuden professori Elina Pirjatanniemi.

Tutkijat haluavat luoda uusia mahdollisuuksia poliittiseen vaikuttamiseen esimerkiksi kehittämällä kansalaisaloitetta edelleen kansanäänestyksiksi. Toinen mahdollisuus olisi vaalidemokratian tukeminen ns. kansalaispaneeleilla, joiden tavoitteena on saada esiin harkittu kansalaismielipide.

Valtio-opin professori Kimmo Grönlund toteaa, että kansalaispaneelit voisivat vahvistaa poliittisten päätösten oikeutusta vaikeissa asioissa, kuten kiistellyssä maakuntauudistuksessa.

– Kansalaispaneelit valittaisiin samalla tavalla sattumanvaraisesti kuin mielipidetutkimusten vastaajat. Panelistit toimisivat kuitenkin poliitikoiden tapaan eli kokoontuvat keskustelemaan ja saavat kaiken tarvittavan tiedon päätöksenteon tueksi, Grönlund kuvailee.

– Monet tutkijat eri puolilla maailmaa, muun muassa oma tiimini Åbo Akademissa, ovat tutkineet asiaa kokeellisesti jo pitkään, ja heidän mukaansa tavalliset ihmiset voivat toimia poliitikkoina.

 

Paneelikeskustelu Voisiko eduskunnan valita arvalla? Yhdenvertaisuuden toteutuminen vaalidemokratiassa on nähtävissä suorana nettilähetyksenä 17.7. kello 16.00–17.00 MTV3 Katsomossa osoitteessa https://www.katsomo.fi/#!/jakso/942795.

 

Lisätietoja:

Kimmo Grönlund
Professori, valtio-oppi, Åbo Akademi
kimmo.gronlund@abo.fi
Puh. +358 (0)50 409 6409

Elina Pirjatanniemi
Professori, valtiosääntöoikeus ja kansainvälinen oikeus, Åbo Akademi
elina.pirjatanniemi@abo.fi
Puh. +358 (0)50 401 3735


Ystävällisin terveisin
Mia Henriksson
Tiedottaja