Kirjoita tähän hakemasi!

Ajankohtaista

Villstrandin toimittama kirja on Vuoden historiateos 2017

Åbo Akademin historian professori emeritus Nils Erik Villstrandin ja Jyväskylän yliopiston Suomen historian professorin Petri Karosen toimittama Kulkemattomat polut. Mahdollinen Suomen historia on valittu Vuoden Historiateokseksi 2017. Vuoden Historiateos julkistettiin Suomalaisten Historiapäivien avajaisissa Lahden Sibeliustalossa 9.2.2018.

Kulkemattomat polut tutustuttaa erilaisiin reitteihin, joita pitkin Suomi olisi voinut historiassa edetä. Teoksessa historiantutkijat arvioivat ja tekevät näkyväksi eri aikojen suomalaisten mahdollisuuksia ja valintoja sadan vuoden välein vuodesta 1417 nykypäivään asti. Mitä olisi tapahtunut, mikäli käytettävissä olleista vaihtoehdoista olisi valittu jokin toinen kuin lopulta toteutunut?

Palkintoperusteluissa sanotaan: ”Keskeisiä kysymyksiä ovat: ’miten päädyimme tähän?’ ja ’mitä tästä voi tulla’ ja mitä olisi tapahtunut Suomelle, jos olemassa olevista vaihtoehdoista olisi valittu toinen.”

”Teoksen alussa esitetään myös katsaus kontrafaktuaalisen historian traditioihin ja riskiyhteiskunta-käsitteeseen. Viimeistään tämän teoksen lukemisen jälkeen on selvää, että Suomen historiaa ei voi selittää kehityksellä kohti kansallisvaltiota.”

Teoksen muita kirjoittajia ovat Pertti Haapala, Sari Katajala-Peltomaa, Ulla Koskinen, Pirjo Markkola ja Marjaana Niemi.

Palkinnon jakoi Historian Ystäväin Liitto. Palkintolautakuntaan kuuluivat professori Marjatta Hietala (puheenjohtaja), professorit Sirkka Ahonen ja Aura Korppi-Tommola sekä historian lehtori, FL Markku Liuskari.

Lue lisää: http://amusa.fi/fin/foorumi/?nid=4708