Kirjoita tähän hakemasi!

Mediatiedote

Mediatiedote

Tohtorinväitös yksilöllisten lääkeannosten puolikiinteästä 3D-tulostuksesta

Erica Monaco.
Erica Monaco

FM Erica Monacon väitöskirja farmasian alalta esitetään julkisesti tarkastettavaksi Åbo Akademin luonnontieteiden ja tekniikan tiedekunnassa.

Väitöskirjan otsikkona on Tailored Doses by Means of Semi-Solid Extrusion-Based 3D Printing.

Väitöstilaisuus järjestetään perjantaina 17. marraskuuta 2023 klo. 13, osoitteessa auditorio Argentum, Aurum, Henrikinkatu 2, Turku. Vastaväittäjänä toimii professori Karin Kogermann, University of Tartu, Viro ja kustoksena professori Jessica Rosenholm, Åbo Akademi.

Yhteenveto

Tämä väitöskirja esittelee puolikiinteän 3D-tulostuksen (SSE 3DP) ratkaisuna akuuttiin tarpeeseen yksilöllisesti annostelluista lääkkeistä, mikä on erityisen tärkeää lapsille ja lemmikeille, joille sopivia annostuksia ei ole saatavilla. Perinteiset sekoitusmenetelmät ovat usein joustamattomia ja virhealttiita, eivätkä onnistu tehokkaasti vastaamaan erityisiin annostustarpeisiin. SSE 3DP on vallankumouksellinen teknologia tehokkaaseen ja tarkkaan yksilöllisesti annosteltujen lääkkeiden valmistukseen huoneenlämmössä, mikä tekee siitä sopivan jopa herkille lääkkeille. 

Väitöskirja tutkii SSE 3DP:tä uutena, tehokkaana ja luotettavana vaihtoehtona perinteisille manuaalisille sekoitusmenetelmille räätälöityjen suun kautta otettavien lääkkeiden annosmuotojen tuotannossa. Huolellisen kokeellisen työn avulla viiden eri lääkkeen kanssa mukaan lukien yksi potentti ja yksi huonosti liukeneva lääke, tutkimus osoittaa onnistuneesti suun kautta otettavien yksilöllisten annosmuotojen valmistuksen joustavuuden, keskittyen erilaisiin mukautuksen näkökulmiin, kuten annokseen, kokoon ja tyyppiin. 

Tämä tekniikka osoittautuu erittäin hyödylliseksi henkilöille, joilla on nielemisvaikeuksia, tarjoten helpommin nieltäviä annoksia purutablettien tai suussa liukenevien kalvojen muodossa. Tutkimus vertaa SSE 3DP:tä mustesuihkutulostukseen ja perinteiseen sekoitukseen sekä sisältää perusteellisen analyysin tuotetuista annosmuodoista ja niiden kestävyydestä. 

Väitöskirjan tulokset ovat merkittäviä. Niiden akateemisen arvon lisäksi ne tarjoavat käytännöllisiä ratkaisuja todellisiin tilanteisiin. Tämä teknologia käsittelee tehokkaasti annostusongelmia, parantaa hoitotuloksia ja takaa parantuneen potilasmukavuuden ja lääkityksen noudattamisen, erityisesti pediatrisessa ja eläinlääketieteellisessä hoidossa. SSE 3DP:n käyttö avaa uusia mahdollisuuksia yksilölliseen lääkitykseen, optimoi hoitotulokset ja parantaa potilaskokemuksia, muovaamalla näin lääkevalmistuksen ja terveydenhuollon tulevaisuutta. 

Erica Monaco (o.s. Sjöholm) on syntynyt 1991, Kemiössa. Hän on tavoitettavissa puhelimitse numerosta +1 (804) 332 7165 ja sähköpostitse osoitteesta erica.monaco@abo.fi.

 

Väitöskirja on luettavissa Åbo Akademin julkaisuarkistossa Doriassa.

Tästä linkistä voit ladata lehdistökuvan väittelijästä.