Kirjoita tähän hakemasi!

Mediatiedote

Mediatiedote

Tohtorinväitös vimentiinin roolista kudoksen parantumisessa ja solujen kasvussa

Ponnuswamy Mohanasundaram.
Ponnuswamy Mohanasundaram

M.Sc. Ponnuswamy Mohanasundaramin väitöskirja solubiologian alalta esitetään julkisesti tarkastettavaksi Åbo Akademin luonnontieteiden ja tekniikan tiedekunnassa.

Väitöskirjan otsikkona on The role of vimentin in tissue repair and cell growth.

Väitöstilaisuus järjestetään perjantaina 10. maaliskuuta 2023 klo 13 osoitteessa auditorio Pha1, Pharmacity, Itäinen Pitkäkatu 4, Turku. Vastaväittäjänä toimii professori Ville Hietakangas, Helsingin yliopisto ja kustoksena professori John Eriksson, Åbo Akademi.

 

Yhteenveto

Tämä väitöskirja tarjoaa uusia oivalluksia vimentiinin roolista kudoksen parantumisessa ja solujen kasvussa. Epiteeli-mesenkyymi transitio (EMT) on yleinen kehitysbiologinen soluprosessi, joka aktivoituu myös haavan paranemisessa, syövässä ja fibroosissa. EMT tukee kantasoluille tyypillisiä piirteitä lisäämällä solujen jakautumiskykyä, liikkuvuutta, invaasiota sekä soluväliaineen eritystä. Vimentiini on solun tukirangan välikokoinen säie-proteiini ja yleisesti käytetty EMT-merkitsijä, mutta sen merkitystä EMT:ssä ei ole tutkittu seikkaperäisesti. Tässä tutkimuksessa löysimme, että vimentiinin poisto heikentää EMT-signaalirettiä vaikuttaen solujen jakautumiseen, kasvuun sekä soluväliaineen kerrostumiseen. mTORC1-signaalireitti on tärkeä solujen kasvussa, sillä se vaikuttaa ravintoaineiden ja kasvutekijöiden tuotantoon. Tuloksemme osoittivat, että vimentiini säätelee sekä mTORC1:n aktiivisuutta Rab GTPaasien välityksellä, että sen translokaatiota lysosomeihin. Lisäksi havaitsimme, että vimentiini suojaa solua oksidatiiviselta stressiltä.

 

Ponnuswamy Mohanasundaram on syntynyt 1988 Karurissa, Intiassa. Hän on tavoitettavissa puhelimitse numerosta 044 914 2686 ja sähköpostitse osoitteesta ponnuswamy.mohanasundaram@abo.fi.

Väitöskirja on luettavissa Åbo Akademin julkaisuarkistossa Doriassa.

Tästä linkistä voit ladata lehdistökuvan väittelijästä.