Kirjoita tähän hakemasi!

Mediatiedote

Mediatiedote

Tohtorinväitös teknillisen kemian ja reaktiotekniikan alalta

MSc (Tech.) Ali Najarnezhadmashhadin väitöskirja teknillisen kemian ja reaktiotekniikan alalta esitetään julkisesti tarkastettavaksi Åbo Akademin luonnontieteiden ja tekniikan tiedekunnassa keskiviikkona 19.5.2021.

Väitöskirjan otsikkona on Development of structured catalyst and reactor technologies for biomass conversion – Continuous production of sugar alcohols.

Lähestymistapaa, jota tässä väitöstyössä käytettiin, voi luonnehtia pohjimmaltaan vihreäksi: reagoivat aineet, reaktiotuotteet ja itse prosessi täyttävät kaikki vihreän kemian ja vihreän prosessiteknologian vaatimukset. Tutkimuksen tavoitteena oli kehittää katalyytti- ja reaktoriteknologioita sokerialkoholien tuottamiseksi luonnossa esiintyvistä sokerilajeista. Sokerialkoholeilla on monia teollisia- ja kulutussovelluksia.

Sokerialkoholit ovat hyviä makeutusaineita ja niillä on osoitettu olevan tulehdusta ja hammasmätää ehkäiseviä ominaisuuksia. Sokerialkoholeja voidaan hyödyntää polyuretaanien, polyestereiden ja alkydihartsien valmistuksessa. Sokerialkoholit ovat myös välituotteita joidenkin lääkeainevalmisteiden tuotannossa.

Tässä tutkimusprojektissa käytettiin rakenteisia kiinteitä katalyyttejä. Useita rakenteisia katalyyttejä on kehitetty ja tutkittu viime vuosina, esimerkiksi kiinteitä vaahtoja sekä rakenteita joita on valmistettu kolmiulotteisella painatusmenetelmällä (3D).

Rakenteisten kiinteiden katalyyttien kehitystyö oli menestyksekäs. Työssä hyödynnettiin seitsemää eri karakterisointimenelmää katalyyteille. Kiinteät vaahtokatalyytit sijoitettiin jatkuvatoimiseen monifaasireaktoriin sokerialkoholien tuottamiseksi molekyylivedyllä tapahtuvan pelkistyksen avulla. Vedytyskokeet suoritettiin menestyksekkäästi; kokeiden toistettavuus oli hyvä ja vaahtokatalyytit olivat stabiileja. Kokeissa saavutettiin haluttujen tuotteiden, sokerialkoholien ja niiden seosten korkea selektiivisyys. Sokerien vedytyksen kineettinen malli sovitettiin koeaineistoon, joka oli saatu avoimeen kiinteään vaahtoon kiinnitetyillä ruteniumnanohiukkasilla.

Työssä kehitettiin uusi monifaasimalli reaktorisysteemille, jossa käytetään kiinteää vaahtoa. Erittäin tehokas ohjelmisto (gPROMS) oli käytettävissä mallin kehitykseen ja implementointiin. Matemaattisia malleja, joita käytettiin ja implementoitiin tässä työssä, voidaan vastaisuudessa hyödyntää katalyyttisten kolmifaasireaktoreiden tutkimuksessa.

Ali Najarnezhadmashhadi väittelee tohtoriksi Åbo Akademissa keskiviikkona 19. toukokuuta 2021 klo 13. Vastaväittäjänä toimii professori Juan Garcia Serna, Universidad de Valladolid, Espanja ja kustoksena akatemiaprofessori Tapio Salmi, Åbo Akademi.

Yleisö on tervetullut seuraamaan väitöstilaisuutta etänä tämän linkin kautta. Käytännön ohjeet alla.

Ali Najarnezhadmashhadi on syntynyt 5.4.1986 Mashhadissa, Iranissa. Hän suoritti MSc (Tech.) -tutkinnon 2015 Åbo Akademissa.

Ali Najarnezhadmashhadi on tavoitettavissa puhelimitse numerosta +46 76 102 9118 ja sähköpostitse osoitteesta anajarne@abo.fi.

 

Väitös on sähköisessä muodossa Doriassa.

Ali Najarnezhadmashhadi

Klikkaamalla kuvaa saat ladattua painokelpoisen kuvan väittelijästä. Kuva on tiedotusvälineiden vapaasti käytettävissä.

 

Käytännön ohjeet tohtorinväitöstilaisuuden seuraamiseksi etänä

Jotta voisit seurata tohtorinväitöstilaisuutta etänä, tarvitset ohjelman nimeltä Zoom tai Google Chrome -selaimen. Sinun ei tarvitse luoda Zoom-tiliä voidaksesi seurata väitöstilaisuutta. Jos asennat Zoom-sovelluksen tulee sinun napauttaa tapahtuman linkkiä (yllä) ja hyväksyä, että Zoom avaa linkin.

Tilaisuuden lopussa yleisö saa mahdollisuuden esittää kysymyksiä. Jos sinulla on kysymys, ilmoita siitä käyttämällä ”Raise Hand” -toimintoa. Valmistaudu etukäteen: varmista, että tietokoneessasi on mikrofoni, tai muotoile kysymys valmiiksi tekstitiedostoon, josta sitten voit kopioida sen Zoomin keskusteluosioon kun saat luvan kysymyksen esittämiseen.