Kirjoita tähän hakemasi!

Mediatiedote

Mediatiedote

Tohtorinväitös syövän täsmähoitoihin sopivista uusista nanomateriaalipohjaisista lääkeaineiden jakelujärjestelmistä

M.Med. Wenhui Zhoun väitöskirja lääkekehityksen alalta esitetään julkisesti tarkastettavaksi Åbo Akademin luonnontieteiden ja tekniikan tiedekunnassa.

Wenhui Zhou.
Wenhui Zhou

Väitöskirjan otsikkona on Development of Novel Porous Nanomaterial-Based Drug Delivery Systems for Precision Cancer Treatment.

Väitöstilaisuus järjestetään 3. toukokuuta 2024 klo 13.15 osoitteessa auditorio Argentum, Aurum, Henrikinkatu 2, Turku. Vastaväittäjänä toimii professori Karsten Haupt, Université de Technologie de Compiègne, Ranska ja kustoksena professori Hongbo Zhang, Åbo Akademi. Väitöstilaisuutta voi seurata etänä.

Yhteenveto:

Täsmähoidot tunnustetaan yhä useammin keskeiseksi onkologian osa-alueeksi, jolle on ominaista yksilöllinen lähestymistapa ja ylivoimainen teho. Tämä tohtorinväitöskirja tarkastelee monitoimisten lääketieteellisten nanomateriaalien roolia, jotka ovat keskeisessä asemassa täsmällisen syöpähoidon edistämisessä. Se keskittyy erityisesti uusiin nanomateriaalipohjaisiin lääkeaineiden jakelujärjestelmiin, mukaan lukien mesohuokoiset piidioksidinanopartikkelit (MSN) ja metalliorgaaniset kehikkonanopartikkelit (MOFs, niiden sovelluksiin täsmäonkologiassa.

Väitöskirja alkaa laajalla katsauksella MSN:ien ja MOF:ien uusimpiin sovelluksiin ja tutkimuskehitykseen syöpähoidossa. Se tiivistää viimeisimmät saavutukset ja kehittyvät suuntaukset tällä alalla.

Tämän työn pohjalta väitöskirja tutkii MSN:ien ja MOF:ien uusia sovelluksia ja potentiaalia yksityiskohtaisen rakenteellisen suunnittelun ja kattavien kokeellisten analyysien kautta, huipentuen merkittäviin tutkimustuloksiin. Erityisesti tutkimus korostaa älykkäitä synteesimenetelmiä ja kultananorodipäällysteisten mesohuokoisten piidioksidinanohiukkasten (Au@MSNs) ja MOF:ien pintamodifikaatioita.

Nämä modifikaatiot ovat mahdollistaneet monipuolisten nanosysteemien luomisen, jotka yhdistävät kemoterapian, fototermisen hoidon ja fotodynaamisen hoidon. Mikrofluiditeknologiaa hyödyntäen tutkimus onnistuneesti kapseloi Au@MSNs ja MOFs pienimolekyylisten lääkeaineiden kanssa GelMA-hydrogeelimikrosfääreihin. Näitä mikrosfäärejä voidaan annostella suoraan kasvaimiin, jolloin ne vapauttavat lääkeaineita pitkäaikaisesti ja niillä on tehokas kasvainten vastainen vaikutus rinta- ja munasarjasyövässä. Lisäksi väitöskirja tutkii sinkki-ionipohjaisten MOF-modifikaatioiden hyödyntämistä nukleiinihappojen solunsisäisessä toimituksessa ja läpäisyn helpottamisessa veri-aivoesteen läpi.

Tämä laaja-alainen työ kattaa MSN:ien ja MOF:ien suunnittelun, synteesin ja analyyttisen arvioinnin sekä in vitro- ja in vivo-arvioinnit. Se syventyy näiden nanomateriaalien taustalla oleviin mekanismeihin ja tulevaan potentiaaliin syövän täsmähoidossa. Kokonaisuudessaan väitöskirja edistää merkittävästi huokoisten nanomateriaalien sovelluksia syövän täsmähoidossa, elvyttäen nanolääketieteen alaa ja laajentaen näkymiä tulevaisuuden syöpähoitomuotoihin.

Wenhui Zhou on syntynyt 1991 Shiyanissa, Kiinassa. Hän on tavoitettavissa puhelimitse numerosta +358 44 921 9219 ja sähköpostitse osoitteesta wenhui.zhou@abo.fi.

Väitöskirja on luettavissa Åbo Akademin julkaisuarkistossa Doriassa.

Tästä linkistä voit ladata lehdistökuvan väittelijästä.

Ohjeet tohtorinväitöstilaisuuden seuraamiseksi etänä:

Jotta voisit seurata tohtorinväitöstilaisuutta etänä, tarvitset ohjelman nimeltä Zoom tai Google Chrome -selaimen. Sinun ei tarvitse luoda Zoom-tiliä voidaksesi seurata väitöstilaisuutta. Jos asennat Zoom-sovelluksen tulee sinun napauttaa tapahtuman linkkiä (yllä) ja hyväksyä, että Zoom avaa linkin.