Kirjoita tähän hakemasi!

Mediatiedote

Mediatiedote

Tohtorinväitös solubiologian alalta

Anna Aalto

FM Anna Aallon väitöskirja solubiologian alalta esitetään julkisesti tarkastettavaksi Åbo Akademin luonnontieteiden ja tekniikan tiedekunnassa. 

Väitöskirjan otsikkona on Met1-ubiquitination determines inflammatory signalling in Drosophila melanogaster. 

Väitöstilaisuus järjestetään keskiviikkona 15. kesäkuuta 2022 klo 13 osoitteessa auditorio Argentum, Aurum, Henrikinkatu 2, Turku. Vastaväittäjänä toimii professori, Mads Gyrd-Hansen, Kööpenhaminan yliopisto, Tanska ja kustoksena dosentti, vanhempi yliopistonlehtori Annika Meinander, Åbo Akademi. 

Yhteenveto

Synnynnäinen immuunivaste aktivoituu, kun solu kohtaa haitallisia ärsykkeitä, kuten mikrobeja ja viruksia. Kun immuunivaste toimii kunnolla, aktivoituu tulehdusviestintä, joka taistelee ja torjuu taudinaiheuttajia. Immuunivasteen asianmukainen aktivointi on erittäin tärkeää, koska yliaktiivinen immuunivaste voi johtaa kroonisiin tulehdussairauksiin ja syöpään. Jotta voidaan hallita ei-toivottua tulehdusta, tarvitaan parempaa ymmärrystä tulehdusviestintää ohjaavista säätelymekanismeista. Väitöskirjassa kuvataan, kuinka synnynnäisen immuunivasteen edellyttämää NF-κB-tulehdusviestintää, säätelee translaatiojälkeinen modifikaatio nimeltään ubikvitinaatio.  

Immuunivasteen ubikvitiinivälitteisten säätelymekanismien tutkimiseksi on hyödynnetty biologista malliorganismia banaanikärpästä, Drosophila melanogasteria. Banaanikärpänen sopii erinomaisesti tulehdusviestinnän säätelymekanismien tutkimiseen, sillä banaanikärpäsen synnynnäinen immuunivaste on hyvin säilynyt ja erittäin tehokas. Väitöskirjassa esitetyt tulokset osoittavat, että ubikvitiini-E3-ligaasi LUBEL syntetisoi banaanikärpäsessä Met1-kytkettyjä polyubikvitiiniketjuja. Nämä ubikvitiiniketjut ovat välttämättömiä synnynnäisen immuunivasteen säätelylle. Lisäksi väitöskirjassa kuvaillaan banaanikärpäsen suolistotulehduksen tutkimiseen kehitettyä mallia. Mallia on käytetty stilbenoidiyhdisteiden tulehdusta rauhoittavien ominaisuuksien tutkimiseen in vivo. 

Väitöskirja korostaa käytännön hyötyjä banaanikärpäsen tulehduksellisviestinnän säätelyn tutkimisessa. Krooniset tulehdussairaudet ovat maailmanlaajuisesti kasvava terveysongelma. Siksi tarvitaan parempia ja tehokkaampia toimenpiteitä tulehduksen syiden parantamiseksi ja estämiseksi. Evoluutiossa hyvin säilyneen immuunivasteen ansiosta banaanikärpäsestä saatuja tuloksia voidaan myöhemmin soveltaa korkeampien organismien, kuten ihmisten, tutkimukseen.  

Anna Aalto on syntynyt 1987 Turussa. Hän on tavoitettavissa puhelimitse numerosta +358 40 567 5842 ja sähköpostitse osoitteesta anna.aalto@abo.fi.  

Väitöskirja on luettavissa Åbo Akademin julkaisuarkistossa Doriassa.   

Tästä linkistä voit ladata lehdistökuvan väittelijästä.