Kirjoita tähän hakemasi!

Mediatiedote

Mediatiedote

Tohtorinväitös painokelpoisen soluviljelyalustan kehittämisestä

Diosángeles Soto Véliz.
Diosángeles Soto Véliz

MSc (Tech.) Diosángeles Soto Vélizin väitöskirja paperinjalostuksen alalta esitetään julkisesti tarkastettavaksi Åbo Akademin luonnontieteiden ja tekniikan tiedekunnassa.

Väitöskirjan otsikkona on Printable cell growth platform for the assessment of biomaterial–cell interactions. A focus on patterns and mineral pigments.  

Väitöstilaisuus järjestetään perjantaina 17. helmikuuta 2023 klo 13 osoitteessa auditorio Argentum, Aurum, Henrikinkatu 2, Turku. Vastaväittäjänä toimii professori Elena Martínez Fraiz, Institute for Bioengineering of Catalonia, Espanja ja kustoksena professori Martti Toivakka, Åbo Akademi. 

 

Yhteenveto

 

Tässä opinnäytetyössä kehitettiin uusi soluviljelyalustakonsepti, joka on yhteensopiva erilaisten paino- ja pintakäsittelytekniikoiden kanssa. Solujen käyttäytyminen ihmiskehossa riippuu niiden luontaisesta ympäristöstä. Esimerkiksi pinnan ominaisuudet kuten tasaisuus, huokoisuus, topografia sekä kemialliset ominaisuudet voivat vaikuttaa solujen kohtaloon, jakautumisesta solukuolemaan. Solujen käyttäytymisen ymmärtäminen on oleellista pyrittäessä ymmärtämään terveen ihmiskehon ja sairauksien taustalla olevia syitä ja niiden mekanismeja. Perinteisessä soluviljelyssä käytetään tasaisia muovipintoja, jotka eroavat merkittävästi solujen fysiologisesta ympäristöstä. Tämä johtaa vaikeuksiin laboratoriotulosten käytössä kliinisessä potilashoidossa, ja kalliisiin epäonnistumisiin ja viivästyksiin potilaiden hoidossa. Kehitetyn soluviljelyalustan etuna on mahdollisuus muokata solujen kasvualustana toimivien pintojen ominaisuuksia monin eri tavoin. Tässä opinnäytetyössä soluviljelyalustan hyödyntämistä tutkittiin käyttämällä vahatulostusta solujen järjestäytymisen ohjaamiseen, ja selvittämällä mineraalien ja solujen välisiä vuorovaikutuksia. Soluviljelyalustan soveltuvuutta syöpäsolututkimukseen selvitettiin. Työn tavoitteena oli parantaa soluvuorovaikutusten in vitro-arviointia kehittämällä helposti muunneltavissa oleva solukasvatusalusta, joka on yhteensopiva sekä laboratoriotutkimuksen että teollisen mittakaavan valmistuksen kanssa.
 

Diosángeles Soto Véliz on syntynyt 1992 Acariguassa, Venezuelassa. Hän on tavoitettavissa sähköpostitse osoitteesta diosangeles.sotoveliz@abo.fi.
 

 

Väitöskirja on luettavissa Åbo Akademin julkaisuarkistossa Doriassa.  

Tästä linkistä voit ladata lehdistökuvan väittelijästä.