Kirjoita tähän hakemasi!

Mediatiedote

Mediatiedote

Tohtorinväitös nanoselluloosan käytöstä pakkausmateriaalina

M.Sc. (Tech.) Rajesh Koppolun väitöskirja paperinjalostuksen alalta esitetään julkisesti tarkastettavaksi Åbo Akademin luonnontieteiden ja tekniikan tiedekunnassa.

Rajesh Koppolu.
Rajesh Koppolu

Väitöskirjan otsikkona on High-throughput Processing of Nanocelluloses into Barrier Coatings.

Väitöstilaisuus järjestetään 22. maaliskuuta 2024 klo 13 osoitteessa auditorio Argentum, Aurum, Henrikinkatu 2, Turku. Väitöstilaisuutta voi seurata myös etänä. Vastaväittäjänä toimii Dr. David Guérin, L’Oréal Packaging Science Center, Ranska ja kustoksena professori Martti Toivakka, Åbo Akademi.

Yhteenveto:

Moderni elämämme on vahvasti riippuvainen pakkauksista, erityisesti elintarvikepakkauksista, joissa monimutkaiset monikerroksiset rakenteet takaavat tuoreuden, pidemmän säilyvyyden ja minimaalisen jätteen määrän. Useimpien pakkausten kertakäyttöisyys edellyttää kuitenkin kestäviä ja biopohjaisia materiaaleja sekä kierrätettävyyttä tai biohajoavuutta. Tässä väitöskirjassa tarkastellaan korkean suorituskyvyn prosessointimenetelmiä, joiden avulla nanoselluloosaa, luonnollista ja biohajoavaa polymeeriä, voidaan hyödyntää pinnoitteena tehokkaiden barrieeriominaisuuksien aikaansaamiseksi pakkauksissa. Nanoselluloosien monimutkainen reologia haittaa niiden teollista käyttöä, ja siksi tässä työssä tarkastellaan niiden ominaisuuksia ja kehitetään tehokkaita päällystysmenetelmiä niiden prosessoimiseksi barrieeripinnoitteiksi. Tutkimalla systemaattisesti substraattia, nanoselluloosalisäaineita, päällystysolosuhteita ja kerrosten välistä adheesiota, kaikki pinnoitukset suoritettiin rullalta rullalle -prosessilla, joka jäljitteli teollisia olosuhteita. Lisäksi perinteisillä päällystysmenetelmillä valmistettiin monikerroksisia, erilaisia biopohjaisia ja biohajoavia polymeerejä sisältäviä pinnoitteita kosteusbarrieerillä, ja näiden nanoselluloosapohjaisten monikerrosrakenteiden barrieeriominaisuudet olivat verrattavissa yleensä käytettäviin referensseihin. Tämä tutkimus tuo nanoselluloosan lähemmäksi todellista sovellusta kestävänä ja tehokkaana elintarvikepakkausmateriaalina.

Rajesh Koppolu on syntynyt 1989, Kothagudemissa, Intiassa. Hän on tavoitettavissa puhelimitse numerosta +358 400 217 882 ja sähköpostitse osoitteesta rajesh.koppolu@abo.fi.

Väitöskirja on luettavissa Åbo Akademin julkaisuarkistossa Doriassa.

Tästä linkistä voit ladata lehdistökuvan väittelijästä.

 

Ohjeet tohtorinväitöstilaisuuden seuraamiseksi etänä:

Jotta voisit seurata tohtorinväitöstilaisuutta etänä, tarvitset ohjelman nimeltä Zoom tai Google Chrome -selaimen. Sinun ei tarvitse luoda Zoom-tiliä voidaksesi seurata väitöstilaisuutta. Jos asennat Zoom-sovelluksen tulee sinun napauttaa tapahtuman linkkiä (yllä) ja hyväksyä, että Zoom avaa linkin.