Kirjoita tähän hakemasi!

Mediatiedote

Mediatiedote

MEDIATIEDOTE
9.11.2018
Åbo Akademi
Väitös 

Tohtorinväitös miespyhimysten seksuaalisista viettelyistä taiteessa

FM Minna Hamrinin väitöskirja taidehistorian alalta esitetään julkisesti tarkastettavaksi Åbo Akademin humanististen tieteiden, psykologian ja teologian tiedekunnassa perjantaina 16.11.2018.

Väitöskirjan otsikkona on Picturing Carnal Temptation and Sin in Italian Post-Tridentine Imagery.

Väitöskirjassa tutkitaan kuvia jotka esittävät miespuolisten pyhimysten seksuaalisia viettelyksiä. Kuvat on tehty Italiassa 1600-luvulla, katolisen vastareformaation jälkeen ja ne heijastavat reformoidun katolisen kirkon tiukempaa asennetta ruumiillisia syntejä kohtaan.

Päinvastoin kuin protestantit, jotka olivat poistaneet pappien ehdottoman selibaatin, valitsi katolinen kirkko, ei ainoastaan säilyttää perinteen, vaan myös korostaa sen merkitystä ja yhteyttä pyhiin kirjoituksiin. Kuvat, joissa naiset yrittävät vietellä pyhiä miehiä, jotka kuitenkin onnistuvat vastustamaan heitä, ylistävät siten selibaattia ja vahvistavat sen merkitystä katolisessa uskossa.

Tutkittu aineisto koostuu öljymaalauksista, piirroksista, grafiikasta seinämaalauksista ja veistoksista. Teokset analysoidaan ikonograafisesti läheisessä yhteydessä pyhimyselämäkertoihin, uskonnollisiin kirjoituksiin ja aikansa taidekritiikkiin.

Minna Hamrin väittelee tohtoriksi perjantaina 16. marraskuuta 2018 klo 13 osoitteessa auditorio Salin, Axelia, Piispankatu 8, Turku. Vastaväittäjänä toimii professori Genevieve Warwick, University of Edinburgh, Iso-Britannia ja kustoksena dosentti ja tutkimusjohtaja Marie-Sofie Lundström, Åbo Akademi.

Minna Hamrin on syntynyt 31.8.1983 Tukholmassa, Ruotsissa. Hän suoritti ylioppilastutkinnon 2002 Tumba gymnasium -lukiossa, Botkyrkassa, Ruotsissa ja filosofian maisterin tutkinnon Åbo Akademissa 2009.

Minna Hamrin on tavoitettavissa puhelimitse numerosta +46 739 031 033 ja sähköpostitse osoitteesta minna.hamrin@abo.fi.

 

Väitös on sähköisessä muodossa Doriassa:
www.doria.fi/handle/10024/163630?locale=lfi

Minna Hamrin
Minna Hamrin

Klikkaamalla kuvaa saat ladattua painokelpoisen kuvan väittelijästä.
Kuva on tiedotusvälineiden vapaasti käytettävissä.


Ystävällisin ÅA-terveisin,
Mia Henriksson
Tiedottaja