Kirjoita tähän hakemasi!

Mediatiedote

Mediatiedote

Tohtorinväitös lämpö- ja virtaustekniikan alalta

DI Rickard Erlundin väitöskirja lämpö- ja virtaustekniikan alalta esitetään julkisesti tarkastettavaksi Åbo Akademin luonnontieteiden ja tekniikan tiedekunnassa perjantaina 18.6.2021.

Väitöskirjan otsikkona on Production and testing of magnesium carbonate hydrates for thermal energy storage (TES) application.

Tutkimus sisältää sekä hiilen talteenoton ja varastoinnin mineralisaatiolla (carbon capture and storage by mineralisation, CCSM) että sen lopputuotteen, magnesiumkarbonaattihydraatin (MCH) tuotannon ja käytön lämpöenergian varastointiin (thermal energy storage, TES). Myöhemmät osat käsittelevät prosessin kehittämistä, joka käyttää MCH TES-materiaalina, sisältäen lämpöjärjestelmän mallinnuksen ja simuloinnin kokeiden tulosten avulla. MCH desorboi kristallivettä ja muodostaa magnesiumkarbonaattia, jolloin saadaan lämpöenergian varastointiin tarvittava lämmitysvaikutus.

TES voi laajentaa uusiutuvista lähteistä tuotetun lämmön käyttöä kerralla. Abs-/adsorption avulla tapahtuvaan lämmön varastointiin kuuluu auringon (tai muun uusiutuvan lämmönlähteen) käyttö imukykyisen materiaalin lämmittämiseen kesällä, josta talvella voidaan vapauttaa energiaa (sorption avulla). Kehitetyn konseptin simulaatiot osoittivat, että kyseinen lämmönvarastointi voi tuottaa osan talven aikana tarvittavasta lämmöstä (omakotitalossa).

Kehittämällä CCSM-karbonaattituotteen materiaalia, jota on todennäköisesti saatavana runsaasti tulevaisuudessa, CCSM motivoi sekä taloudellisesta että ympäristöllisestä näkökulmasta. Väitöskirja on osa jatkoa aikaisemmalle CCSM-prosessin (ÅA-route) tutkimukselle, jota kehitetään Åbo Akademissa.

Rickard Erlund väittelee tohtoriksi Åbo Akademissa perjantaina 18. kesäkuuta 2021 klo 13. Vastaväittäjänä toimii professori Brian Elmegaard, Tanskan teknillinen yliopisto, Tanska ja kustoksena professori Ron Zevenhoven, Åbo Akademi.

Yleisö on tervetullut seuraamaan väitöstilaisuutta etänä tämän linkin kautta. Käytännön ohjeet alla.

Rickard Anton Erlund on syntynyt 14.7.1987 Turussa. Hän suoritti ylioppilastutkinnon 2006 Katedralskolanissa, Turussa ja diplomi-insinöörin tutkinnon 2015 Åbo Akademissa.

Rickard Erlund on tavoitettavissa puhelimitse numerosta 040 827 0748 ja sähköpostitse osoitteesta rickard.erlund@abo.fi.

 

Väitös on sähköisessä muodossa Doriassa.

Rickard Erlund

Klikkaamalla kuvaa saat ladattua painokelpoisen kuvan väittelijästä. Kuva on tiedotusvälineiden vapaasti käytettävissä.

 

Käytännön ohjeet tohtorinväitöstilaisuuden seuraamiseksi etänä

Jotta voisit seurata tohtorinväitöstilaisuutta etänä, tarvitset ohjelman nimeltä Zoom tai Google Chrome -selaimen. Sinun ei tarvitse luoda Zoom-tiliä voidaksesi seurata väitöstilaisuutta. Jos asennat Zoom-sovelluksen tulee sinun napauttaa tapahtuman linkkiä (yllä) ja hyväksyä, että Zoom avaa linkin.

Tilaisuuden lopussa yleisö saa mahdollisuuden esittää kysymyksiä. Jos sinulla on kysymys, ilmoita siitä käyttämällä ”Raise Hand” -toimintoa. Valmistaudu etukäteen: varmista, että tietokoneessasi on mikrofoni, tai muotoile kysymys valmiiksi tekstitiedostoon, josta sitten voit kopioida sen Zoomin keskusteluosioon kun saat luvan kysymyksen esittämiseen.