Kirjoita tähän hakemasi!

Mediatiedote

Mediatiedote

Tohtorinväitös eksosomaalisen vimentiinin roolista haavojen paranemisen edistämisessä

Sepideh Parvanian.
Sepideh Parvanian

M.Sc. Sepideh Parvanianin väitöskirja solubiologian alalta esitetään julkisesti tarkastettavaksi Åbo Akademin luonnontieteiden ja tekniikan tiedekunnassa.

Väitöskirjan otsikkona on The role of exosomal vimentin in mediating wound healing.

Väitöstilaisuus järjestetään keskiviikkona 16. marraskuuta 2022 klo 16 osoitteessa auditorio Biokemi, Biocity, Tykistökatu 6, Turku. Vastaväittäjänä toimii Assistant Professor Alison Patteson, Syracuse University, New York, USA ja kustoksena professori John Eriksson, Åbo Akademi. Väitöstilaisuutta voi seurata etänä.

Yhteenveto

Huolimatta suuresta edistymisestä kudostekniikassa ja regeneratiivisessa lääketieteessä, heikentynyt haavan paraneminen on edelleen haastava kliininen ongelma. Kertyvä näyttö osoittaa ekstrasellulaaristen rakkuloiden ja erityisesti eksosomien potentiaalin regeneratiivisessa terapiassa ja kudostekniikassa. Aiemmat tutkimukset osoittivat, että rasvan kantasoluista johdetuilla eksosomeilla on suuri potentiaali nopeuttaa ihohaavojen paranemista vaikuttamalla fibroblastien toimintaan. Vimentinin on osoitettu toimivan paranemisprosessin koordinaattorina. Mielenkiintoista on, että vimentiinin on raportoitu olevan havaittavissa eri solutyyppien eksosomeissa, joita kutsuimme eksosomaaliseksi vimentiiniksi. Siksi oletimme, että eksosomeihin sisällytetty vimentiini voi edistää fibroblastien toimintaa haavan paranemisessa.

Väitöskirjani aikana paljastimme eksosomaalisen vimentiinin aktiivisen ja olennaisen roolin haavan paranemisen edistämisessä. Tuloksemme osoittivat, että adiposyyttien progenitoreista peräisin oleva eksosomaalinen vimentiini toimii fibroblastien proliferaation, migraation ja ECM-erityksen edistäjänä. Tuloksemme viittaavat siihen, että eksosomit voivat toimia tehokkaana jakelujärjestelmänä vimentiinin kuljettamiseksi ja sisäistämiseksi kohdesoluihin, kun taas vimentiinillä voi olla vaikutusta eksosomien kuljetukseen, internalisaatioon ja soluviestintään. Lisäksi löytömme paljasti, että mekaanisen rasituksen, kuten osmoottisen epätasapainon, aikana eksosomaalinen vimentiini voi suojata fibroblasteja stressiltä ja estää stressin aiheuttamaa apoptoosia. Nämä tiedot viittaavat siihen, että eksosomeja voitaisiin pitää joko stressin modifioijina osmoottisen tasapainon palauttamiseksi tai stressin välittäjinä osmoottisten stressiolosuhteiden indusoimiseksi. Yhteenvetona voidaan todeta, että in vitro- ja in vivo -kokeemme tarjoavat todisteita siitä, että eksosomaalinen vimentiini lyhentää paranemisaikaa ja vähentää arpien muodostumista.

Sepideh Parvanian on syntynyt 1986 Isfahanissa, Iranissa. Hän on tavoitettavissa puhelimitse numerosta  +16 719 813 475 ja sähköpostitse osoitteesta sepideh.parvanian@abo.fi.

 

Väitöskirja on luettavissa Åbo Akademin julkaisuarkistossa Doriassa.

Tästä linkistä voit ladata lehdistökuvan väittelijästä.

 

Ohjeet tohtorinväitöstilaisuuden seuraamiseksi etänä

Jotta voisit seurata tohtorinväitöstilaisuutta etänä, tarvitset ohjelman nimeltä Zoom tai Google Chrome -selaimen. Sinun ei tarvitse luoda Zoom-tiliä voidaksesi seurata väitöstilaisuutta. Jos asennat Zoom-sovelluksen tulee sinun napauttaa tapahtuman linkkiä (yllä) ja hyväksyä, että Zoom avaa linkin.