Kirjoita tähän hakemasi!

Mediatiedote

Mediatiedote

Tohtorinväitös Birgittalaisluostareiden lähiympäristöstä ja kontekstista

Anna-Stina Hägglund.
Anna-Stina Hägglund

FM Anna-Stina Hägglundin väitöskirja pohjoismaisen historian alalta esitetään julkisesti tarkastettavaksi Åbo Akademin humanististen tieteiden, psykologian ja teologian tiedekunnassa.

Väitöskirjan otsikkona on Birgittine landscapes. Three monasteries in their local and regional environment across the Baltic Sea Region c. 1410–1530.

Väitöstilaisuus järjestetään perjantaina 28. lokakuuta 2022 klo 13 osoitteessa auditorio XXII, Agora, Vesilinnantie 3, Turku. Vastaväittäjänä toimii professori Emilia Jamroziak, Leeds University, Iso-Britannia ja kustoksena professori Johanna Ilmakunnas, Åbo Akademi. Väitöstilaisuutta voi seurata etänä.

Yhteenveto

Birgittalaissääntökunta sai alkuunsa Vadstenassa vuoden 1370 tienoilla. Seuraavalla vuosisadalla uusia birgittalaisluostareita perustettiin nopeassa tahdissa sekä Itämeren alueelle että muualle Euroopan mantereelle; näistä yksi on Naantalin luostari. Hägglund tutkii väitöskirjassaan luostareiden perustamisen taustalla olevia prosesseja sekä luostareiden taloushallintoa ja vuorovaikutusta lähiympäristöönsä. Fokuksessa ovat lahjoittajat ja muut henkilöt, jotka eri tavoin tukivat birgittalaisluostareita. Vastineeksi lahjotuksista luostarit lisäsivät yksityishenkilöt mukaan päivittäisiin rukouksiinsa. Tämä oli suosio, joka myönnettiin vain niille henkilöille, jotka osoittivat erityistä tukea birgittalaisille

Väitöskirjan keskeisin tutkimustulos osoittaa birgittalaisluostarit perustetuiksi erilaisissa yhteiskunnallisissa konteksteissa. Uusien luostarien muotoutumiseen vaikutti ennen kaikkea vuorovaikutus niihin lähiympäristön toimijoihin, jotka osallistuivat niiden perustamiseen. Tutkimus tuo esille birgittalaisten tukijat maaseudun aatelistosta ja kaupunkien porvaristosta. Väitöstutkimus keskittyy kolmeen luostariin: Naantaliin Turun hiippakunnassa, Marienkroneen Stralsundissa, Saksassa ja Mariendaliin, joka sijaitsi Tallinnan maaseudulla Virossa. Tutkimuksen fokuksessa ovat ennen kaikkea lahjoitukset, maanostot, pantit, sekä omaisuuden vaihdot mainittujen luostareiden ja maallisten tahojen välillä. Hägglund on tämän materiaalin perusteella kartoittanut ”birgittalaisen maiseman” eli sen alueen, johon luostareilla oli sekä hengellinen että materiaalinen vaikutus

Naantalin luostari oli osa kansainvälistä järjestöä, jolla oli haaroja eri puolilla Eurooppaa ja siksi on tärkeä tuoda esille se, miten birgittalaisten toiminta yhdisti paikallisia piirteitä ja ylirajaisuutta omassa kulttuurisessa kontekstissaan. Tutkimuksella birgittalaisten keskiaikaisista luostareista on merkitystä myös nykypäivälle. Birgittalaissääntökunta on yhä elävä organisaatio ja sen perustaja, Pyhä Birgitta, on Euroopan unionin suojelupyhimys, jonka 650-vuotisjuhlaa vietetään vuonna 2023.

Anna-Stina Hägglund on syntynyt 1990 Närpiössä. Hän on tavoitettavissa puhelimitse numerosta 050 465 6767 ja sähköpostitse osoitteesta anna-stina.hagglund@abo.fi.

 

Väitöskirja on luettavissa Åbo Akademin julkaisuarkistossa Doriassa.

Tästä linkistä voit ladata lehdistökuvan väittelijästä.

 

Ohjeet tohtorinväitöstilaisuuden seuraamiseksi etänä

Jotta voisit seurata tohtorinväitöstilaisuutta etänä, tarvitset ohjelman nimeltä Zoom tai Google Chrome -selaimen. Sinun ei tarvitse luoda Zoom-tiliä voidaksesi seurata väitöstilaisuutta. Jos asennat Zoom-sovelluksen tulee sinun napauttaa tapahtuman linkkiä (yllä) ja hyväksyä, että Zoom avaa linkin.