Kirjoita tähän hakemasi!

Mediatiedote

Mediatiedote

Mia Franckista Åbo Akademin uusi kirjallisen luomisen työelämäprofessori 

Suomenruotsalainen kirjailija ja kirjallisuustieteilijä Mia Franck aloittaa kirjallisen luomisen työelämäprofessorina Åbo Akademissa.

Mia Franck tulee olemaan avainasemassa uuden kirjallisen luomisen sivuainekokonaisuuden rakentamisessa. Tavoitteena on, että sivuaine vakiintuu ja kehittyy kiinteäksi ja pysyväksi osaksi kirjallisuustieteen opintoja. 

Mia Franck väitteli vuonna 2009 Åbo Akademissa nuortenkirjallisuudesta. Hänellä on laajaa kokemusta sekä tutkimuksesta että luovasta kirjoittamisesta. Franckilla on myös oma menestyksekäs kirjailijan ura, ja hän johtaa yhdessä Monika Fagerholmin kanssa kirjailijakoulua VNF-opistossa Karjaalla. 

– Se, että sivuaine toteutuu, saa minut uskomattoman iloiseksi ja ehkä vielä uteliaammaksi siitä, mitä tällaisella aineella voi tehdä. Sehän ei ole kirjoittajakoulu, vaan pikemminkin mahdollisuus harjoitella sekä erilaisten tekstien luomista että syvällisempää lukemista. On aina jännittävää nähdä, mitä ihmiset huomaavat muotoillessaan omaa tarinankerrontaansa, ja uskon, että kirjoittamisen ja kertomisen taidot ovat asioita, joita muidenkin kuin kirjailijoiden on yhteiskunnassa osattava. Tuntuu hyvältä astua taas kirjallisuustieteen puolelle, Franck sanoo. 

Mia Franck. Foto: Förlaget/Niklas Sandström
Mia Franck. Kuva: Förlaget/Niklas Sandström

Professorin virka kestää kolme vuotta ja alkaa 1.9.2024. Panostuksen mahdollistaa Svenska kulturfondenin 600 000 euron lahjoitus. 

Työelämäprofessori toimii sillanrakentajana yliopiston ja laajemman yhteiskunnan välillä tuoden arvokkaita kokemuksia ja oivalluksia omalta uraltaan yliopiston ulkopuolella. Kyseessä on määräaikainen virkasuhde, joka vastaa enintään 20 prosenttia tavallisesta virasta ja jota hoidetaan rinnakkain muiden työtehtävien kanssa. 

Lisää luovaa kirjoittamista lapsille ja nuorille 

Kirjallinen luominen on tiedeaine, jossa luovaa kirjoittamista tutkitaan ja harjoitetaan tieteelliseltä pohjalta.

– Monet kirjallisuustieteen opiskelijoista päätyvät kirjailijoiksi, kriitikoiksi, toimittajiksi tai kustannustoimittajiksi, eli ammatteihin, joissa kirjoittaminen ja lukeminen ovat keskiössä. Olemme iloisia voidessamme panostaa kirjalliseen luomiseen, joka antaa heille vahvat valmiudet työelämään. Tällaisen panostuksen onnistumisen kannalta on ratkaisevaa, että opettajilla on käytännön kokemusta kentältä, ja työelämäprofessorina Mia Franck täyttää tämän roolin hyvin, sanoo kirjallisuustieteen erikoistutkija Mia Österlund Åbo Akademista.

Kirjallisen luomisen opinnot antavat kelpoisuuden ohjata sanataideopintoja. Sanataide on yksi taiteen perusopetuksen yhdeksästä taiteenmuodosta, ja se kuuluu myös perusopetukseen. Tämän vuoksi sivuainekokonaisuus tekee tiivistä yhteistyötä Åbo Akademin opettajankoulutuksen kanssa, jossa ruotsin kielen ja kirjallisuuden didaktiikan professori Ria Heilä-Ylikallio on jo pitkään työskennellyt sanataiteen opettamiseen tarvittavan osaamisen kehittämisen parissa.

– Olemme erityisen iloisia tehostetusta yhteistyöstä opettajankoulutuksen kanssa, jossa tarvitaan kirjallista luomista opetussuunnitelman tavoitteiden saavuttamiseksi. Sivuaine avaa kuitenkin ovia myös niille, jotka haluavat opettaa luovaa kirjoittamista koulumaailman ulkopuolella, esimerkiksi lasten tai vanhusten sanataideryhmissä tai yritysten koulutuksissa – mahdollisuuksia on paljon. Sanataide ei ole saanut riittävästi huomiota taiteen perusopetuksessa ja tarvitsee nostoa. Visiona on vahva sanataideryhmien verkosto, jossa voimme tuoda luovan kirjoittamisen monien lasten ja nuorten ulottuville, Österlund sanoo. 

Sivuaine on avoin kaikille Åbo Akademin opiskelijoille yli pääaine- ja tiedekuntarajojen. 

Kirjallisen luomisen kurssit ovat tarjolla myös Åbo Akademin avoimen yliopiston kautta. Lisäksi Åbo Akademin elinikäisen oppimisen keskus koordinoi opintoryhmää henkilöille, jotka haluavat lisätä sanataiteen osaamistaan.

Lue lisää: abo.fi/litterartskapande

Lisätietoja antaa:

Mia Franck, kirjailija, Åbo Akademin kirjallisen luomisen työelämäprofessori
mia.franck@gmail.com

Mia Österlund, kirjallisuustieteen erikoistutkija, Åbo Akademi
mia.osterlund@abo.fi

Ria Heilä-Ylikallio, ruotsin kielen ja kirjallisuuden professori, didaktinen suuntaus, Åbo Akademi
ria.heila-ylikallio@abo.fi
+358 503470124

Lehdistökuva 1, lehdistökuva 2, Mia Franckista. Kuva: Förlaget/Niklas Sandström