Kirjoita tähän hakemasi!

Ajankohtaista

Ajankohtaista

Eurooppa-foorumi kokoaa politiikan huippunimet Turkuun pääministerin johdolla elokuussa

Eurooppa-foorumi järjestetään neljättä kertaa Turussa 25.–27.8.2021.

Eurooppa-foorumin alustavan ohjelman mukaan puhujiksi saapuvat muun muassa pääministeri Sanna Marin, EU-komissaari Jutta Urpilainen, ulkoministeri Pekka Haavisto, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko, Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen ja puoluejohtaja, kansanedustaja Jussi Halla-aho sekä Euroopan parlamentin jäsenet Heidi Hautala, Petri Sarvamaa, Eero Heinäluoma ja Miapetra Kumpula-Natri. EU-vaikuttajien johdolla keskustellaan muun muassa informaatiovaikuttamisesta, oikeusvaltiosta, EU:n roolista digitalisaation edistämisessä ja EU:n muutoksesta.

Eurooppa-foorumin alustava ohjelma julkistettiin tänään perjantaina Eurooppa-päivän digitapahtumassa.

– Tänä vuonna Eurooppa-foorumin keskusteluissa korostuvat EU:n ja Suomen muutos. Eurooppa ryhmittyy pandemiaa seuraavaan jälleenrakennusvaiheeseen, joka on poliittisesti ja taloudellisesti historiallinen, tiivistää tapahtumaa järjestävän Eurooppa-Foorumi Turussa ry:n puheenjohtaja, työelämäprofessori Anders Blom.

– Suuri paino on taloudella. Ohjelma keskittyy Europan unionin tulevaisuuteen monelta kulmalta: puheenvuoroissa pohditaan vihreää siirtymää, elpymisvälinettä Suomen kannalta, sisämarkkinoiden kehittymistä, erilaisten vientisopimusten merkitystä suomalaisille yrityksille ja EU:n kilpailukykyä suhteessa muuhun maailmaan koronapandemian jälkeen, sanoo Eurooppa-Foorumi Turussa ry:n hallituksen jäsen, Turun elinvoimajohtaja Niko Kyynäräinen.

Keskusteluissa korostuvat EU:n ja Suomen muutos

Eurooppa-foorumi järjestetään hybriditapahtumana Turussa elokuun viimeisellä viikolla 25.–27.8.2021. Tapahtuma on kolmipäiväinen: keskiviikko 25.8. on omistettu tieteelle, torstaina 26.8. on talouskeskustelujen vuoro ja perjantaina 27.8. pureudutaan politiikkaan.

Paikalle odotetaan vieraita EU:n jäsenmaista, yritysjohtajia, poliittisia vaikuttajia, tutkijoita, mediaa ja lukuisia kansalaispiirejä. Erityisesti nuorten toivotaan osallistuvan keskusteluun aktiivisesti. Myös EU:n jäsenmaiden Helsinkiin sijoitettuja diplomaatteja odotetaan paikalle omalla ohjelmallaan.

Eurooppa-foorumi on turkulaisen yliopistomaailman aloitteesta syntynyt valtakunnallinen kansalaisjärjestöjen, elinkeinoelämän ja julkisen vallan yhteistyöhön perustuva keskustelufoorumi, jolla on tärkeä rooli Turun kaupungin kansainvälisissä suhteissa.

Eurooppa-foorumin taustavoimiin kuuluu neljätoista jäsentä. Uusimpina toimijoina mukaan ovat liittyneet Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra ja Eurooppalainen Suomi ry. Åbo Akademi on yksi tilaisuuden järjestäjistä.

Eurooppa-foorumilla on myös EU:n tulevaisuuskonferenssin alatapahtuman status ja tehtävä. Tulevaisuuskonferenssin tarkoituksena on, että ihmiset eri puolilta Eurooppaa voivat esittää ajatuksiaan ja siten osallistua EU:n tulevaisuuden muovaamiseen.

Virtuaalinen tapahtuma-alusta avoin kaikille

Eurooppa-foorumilla on elokuussa neljä päätapahtumapaikkaa: Turun kaupunginteatterin lämpiö, Radisson Blu Marina Palace -hotelli, Turun virastotalo ja Eurooppa-foorumin oma virtuaalitapahtuma-alusta.

Viime vuoden tavoin tilaisuuteen osallistuminen paikan päällä perustuu kutsumenettelyyn. Kaikki ohjelma striimataan viime vuosilta tuttuun tapaan. Live-tilaisuuksiin voi lähettää kysymyksiä ja kommentteja virtuaalitapahtuma-alustalla olevan chatin kautta. Keskustelut tallennetaan, ja ne ovat katseltavissa myöhemmin muun muassa YouTubesta.

Tapahtumasuunnittelussa ja -tuotannossa huomioidaan voimassa olevat viranomaisohjeet koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Eurooppa-foorumi on sitoutunut noudattamaan myös vastuulliseen tapahtumajärjestämiseen tähtääviä Clean & Safe Turku -periaatteita.

Ohjelma päivitetään tilaisuuden nettisivuille: https://europeforum.fi