Kirjoita tähän hakemasi!

Ajankohtaista

Ajankohtaista

Emeritusrehtori Bengt Stenlund on kuollut  

Emeritusrehtori Bengt Stenlund on kuollut lyhyen sairauden jälkeen. Stenlund oli polymeerikemian professori ja hän toimi Åbo Akademin rehtorina vuosina 1988–1997.

Bengt Stenlund
Emeritusrehtori Bengt Stenlund


Rehtorivuosiensa jälkeen Bengt Stenlund palasi Åbo Akademin silloisen kemiallis-teknillisen tiedekunnan (KTF:n) polymeerikemian professuuriin (1979–2002), jossa hän toimi myös dekaanina 1982–1985. Vuosina 1985–1988 Stenlund toimi Åbo Akademin vararehtorina. Hän jäi eläkkeelle professorin virasta 63-vuotiaana, mutta jatkoi osa-aikaista työskentelyä vuoteen 2010 asti hankkeessa, joka edisti kiinnostusta luonnontieteiden ja tekniikan opiskeluun.
 

Stenlund syntyi 17. elokuuta 1939 Kristiinankaupungissa. Hän opiskeli kemiaa Åbo Akademissa ja väitteli tohtoriksi fysikaalisesta kemiasta ja puunjalostustekniikasta vuonna 1970. Hänen tutkimustyönsä keskittyi polymeerimateriaaleihin, mukaan lukien muovin käsittely, ja komposiittimateriaalien kehittämiseen. Hän keskittyi erityisesti polymeerimateriaalien soveltamiseen lääketieteellisiin tarkoituksiin, kuten lääkkeiden tarkkaan annosteluun. Uransa aikana hän julkaisi noin viisikymmentä tieteellistä artikkelia ja katsausta suomalaisissa ja kansainvälisissä julkaisuissa. Hän toimi myös tutkijana Puunjalostusteollisuuden keskuslaboratoriossa vuosina 1965–1977.  

Stenlund oli Åbo Akademin hallituksen jäsen sen perustamisesta 1982 rehtorikauden loppuun 1997. Hän toimi hallituksen puheenjohtajana 1988–1997.   

Stenlundille myönnettiin tekniikan riemutohtorin arvonimi Åbo Akademin promootiossa toukokuussa 2022, vuonna 2000 hänelle myönnettiin Karlstadin yliopiston kunniatohtorin arvonimi. Stenlund oli myös Svenska tekniska vetenskapsakademien i Finlandin kunniajäsen. Hän toimi luottamustehtävissä useissa pohjoismaisissa ja eurooppalaisissa yliopistoelimissä, kuten European University Cooperation CRE:ssä (nykyinen EUA), Pohjoismaisessa teollisuusrahastossa ja Svenska skogsindustriella forskarskolanissa (FPIRC). Stenlund toimi Suomen Akatemian luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunnan puheenjohtajana ja lisäksi hän hoiti useita arviointitehtäviä useissa eurooppalaisissa yliopistoissa. 

Yksityiselämässään Stenlund oli kiinnostunut kirjallisuudesta ja musiikista. Eläkkeelle jäätyäänkin hän oli mukana useissa työelämäänsä liittyvissä yhdistyksissä, kuten Suomen Tiedeseurassa ja Tekniska föreningen i Finlandissa sekä entisten opiskelutovereiden tapaamisissa. Hän oli mukana myös Åbo svenska pensionärsklubbenissä, Svenska bildningens vänner i Åbo -kulttuuriyhdistyksessä, Svenska klubbenissa ja vapaamuurariyhdistyksessä. Hänelle myönnettiin toiminnastaan Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan kunniamerkki. 

 

Åbo Akademi ottaa osaa perheen suruun ja kunnioittaa emeritusrehtoriaan laskemalla lipun puolitankoon yliopiston päärakennuksella 16.11.2023.