Kirjoita tähän hakemasi!

Mediatiedote

Mediatiedote

Biologisia taideteoksia Vanhalinnan kesässä

Yleisölle on luvassa tomaattien tietovirta ja valaisevia leviä, kun meribiologi Conny Sjöqvististä, valosuunnittelija Vespa Laineesta ja äänisuunnittelija Markus Heinosta koostuva Fern Orchestra jatkaa tieteen ja taiteen yhdistämistä kesällä 2019. Kollektiivi osallistuu kahdella valoa, luontoa ja fotosynteesiä käsittelevällä teoksella Liedon Vanhalinnan Aallonpituuksia-nimiseen biotaidenäyttelyyn heinä-syyskuussa.

Tomaatin ja valon vuoropuhelua tarkastellaan installaatiossa Nexus – Plant Series III, jossa mitataan kasvin toimintoja ja käännetään mittaustulos digitaaliseksi datavirraksi. Teos tutkii, oppiiko tomaatti hallitsemaan siihen paahtavaa valoa.

Lux Helsingissä tammikuussa 2019 Fern Orchestra esitteli itsevalaisevista levistä koostuvan teoksen, joka saa jatkoa uudessa teoksessa Aqua vivae. Installaatio koostuu mikroskooppisesta panssarisiimalevästä Alexandrium ostenfeldii, joka tuottaa valoa, kun soluun kohdistuu turbulenssia. Panssarisiimalevän valoilmiön syytä ei ole tieteellisesti todistettu. Itsevalaisun tarpeesta on useita teorioita ja teoksessa Aqua vivae Fern Orchestra esittää omansa.

ltsevalaistuista kasveista ja eläimistä koostuvaa ilmiötä kutsutaan bioluminesenssiksi. Vaikka valaiseva ominaisuus kuluttaa paljon energiaa, bioluminesenssiä tavataan ainakin neljässäkymmenessä eri eliöissä, niin maalla kuin meressäkin. A. ostenfeldii on ainoa valoa tuottava kasviplanktonlaji pohjoisella Itämerellä. Sen voi nähdä matalissa rantavesissä eteläisen Suomen rannikolla ja Ahvenanmaalla. Geneettiset tutkimukset viittaavat siihen, että laji on esiintynyt Itämeressä koko meren olemassaolon ajan, eli n. 8 000 vuotta.

Mikrolevän tuottama sinisen valon aallonpituus on juuri oikea matkaamaan pisimmälle vedessä. Panssarisiimalevä tuottaa myös haitallista ja erittäin myrkyllistä saksitoksiinia, joka voi lamauttaa ihmisen hermojärjestelmän. Viimeisimmät tutkimukset osoittavat, että ilmastokriisin myötä lämpenevät pintavedet sekä Itämeren ravinnepäästöt suosivat kauniin, mutta kuolettavan myrkyllisen Alexandrium ostenfeldiin lisääntymistä.

Liedon Vanhalinnan biotaiteen näyttely, Aallonpituuksia, on avoinna yleisölle 3.7.–29.9.2019. Lisätietoa: vanhalinna.utu.fi

Lisätietoa Fern Orchestra -kollektiivista ja tulevista teoksista: www.fernorchestra.com

 

Kuvia (kuvaaja: Fern Orchestra)

Alexandrium ostenfeldii: https://www.abo.fi/wp-content/uploads/2018/12/Alexandium3.jpg ja https://www.abo.fi/wp-content/uploads/2018/12/Alexandrium1.jpg

Nexus – Plant Series III: https://www.abo.fi/wp-content/uploads/2019/06/tomaatti_FO.jpg

 

Yhteystiedot:

Meribiologi Conny Sjöqvist toimii Åbo Akademin Meri-profilointialueen postdoc-tutkijana. Hän tutkii ensisijaisesti mikrolevien geneettistä ja toiminnallista monimuotoisuutta joka on pohjana lajien sopeutumiskyvylle ympäristön muuttuessa.

sähköposti: conny.sjoqvist@abo.fi
puh: 040-5580284

Vespa Laine on saaristolainen valosuunnittelija ja renesanssi-ihminen. Hän on työskennellyt perustamassaan Fern Orchestra -kollektiivissa kasvien ja mikro-organismien parissa vuodesta 2017. Teoksissaan hän tutkii ihmisen, valon ja luonnon yhteyttä. Hän työskententelee Svenska Kulturfondenin myöntämän taiteilija-apurahan turvin. #kaikkipaitsifotosynteesionturhaa #alltutomfotosyntesaronodigt

sähköposti: vespa@fernorchestra.com
puh: 040-0876118

Markus Heino on äänisuunnittelija ja muusikko, joka asuu tällä hetkellä Helsingissä. Hän kehittää Fern Orchestran teoksissa käytettävää uutta tekniikkaa. Heino työskentelee kansainvälisesti näyttämötaiteen parissa, lisäksi hän toimi Suomen kuraattorina osana KOKIMO-ryhmää Praha Quadrennialesssa 2019.

sähköposti: markus@fernorchestra.com
puh: 040-5937553