Kirjoita tähän hakemasi!

Lehdistötiedote

Lehdistötiedote

Arvostettu palkinto vektorivälitteisten tautien ehkäisyä koskevalle uraauurtavalle tutkimukselle

Professori John Eriksson ja hänen tutkimusryhmänsä ovat saaneet Novo Nordisk Fonden- säätiöltä arvostetun 6 miljoonan Tanskan kruunun arvoisen Distinguished Innovator -apurahan. Apurahalla tuetaan tutkimusryhmän uraauurtavaa hanketta ””Prevention of Vector-Borne Infectious Diseases: An Innovative Bioactive Repellent Embracing Circular Economy Principles”.

Hanke on toteutunut Erikssonin tiimin pitkäaikaisen asiantuntemuksen ansiosta. Menestyksen kannalta avainasemassa ovat tiimin jäsenet Preethy Paul ja Senthil Kumar, joiden kokoama tieto on ollut ratkaisevassa asemassa innovatiivisen bioaktiivisen aineen kehittämisessä Anisomeles malabarica -kasvista. Tämä yhdiste toimii tehokkaana karkotteena punkkeja ja hyttysiä vastaan, jotka ovat keskeisiä useiden tartuntatautien levittäjiä, kuten esim. malaria, denguekuume, borrelioosi ja virusperäiset aivokalvon tulehdukset.

Karkotetta valmistetaan Anisomeles malabarica -lääkekasvin biojätteestä, mikä mahdollistaa sekä tehokkaan resurssien käytön että ekologisen vastuun kantamisen. Hanke on täten myös esimerkki tutkimusyhteisön sitoutumisesta ympäristön kestävyyteen, koska hanke noudattaa myös kiertotalouden periaatteita. Tutkimusaloite kattaa myös teknologia- ja tuotekehityksen, turvallisuus- ja toksikologisen arvioinnin sekä sääntelyn ja kaupallistamisen suunnittelun.

”Vektoripohjaiset infektiotaudit aiheuttavat merkittäviä riskejä terveydelle maailmanlaajuisesti. Tutkimusryhmän pitkäjänteisen työn ansiosta olemme onnistuneet tuottamaan näitä vaarattomia, luonnollisia yhdisteitä, joilla voidaan torjua vektorivälitteisiä tartuntatauteja”, sanoo Åbo Akademin solubiologian professori John Eriksson.

Apurahaa myönnetään kolmeksi vuodeksi ja sen budjetti on 6 miljoonaa Tanskan kruunua (noin 800 000 euroa), ja se on linjassa Åbo Akademin aktiiviseen sitoutumiseen ja strategiaankansanterveyden parantamiseksi ympäristövastuullisesti.

Lisätietoja antaa:
Professori John Eriksson
Sähköposti: john.eriksson@abo.fi
Puhelin: +358 4051 51201