Kirjoita tähän hakemasi!

Lehdistötiedote

Lehdistötiedote

Åbo Akademin paneelikeskustelu pandemian seurauksista demokratialle

 

Åbo Akademi järjestää tiistaina 13.7 SuomiAreenalla paneelikeskustelun koronaviruspandemian vaikutuksista politiikkaan. Miten pandemia on vaikuttanut demokratiaan ja yksilönvapauteen? Jos et pääse paikan päälle Poriin, voit seurata keskustelua alla olevasta linkistä!

Panelisteina ovat valtio-opin professori Kimmo Grönlund Åbo Akademista, mediatutkija, sukupuolentutkimuksen professori Anu Koivunen Tampereen yliopistosta ja johtaja ja professori Mika Salminen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta (THL). Keskustelun juontaa toimittaja Baba Lybeck.

Paneelissa keskustellaan siitä, mitä tapahtui, kun koronaviruspandemia alkoi levitä keväällä 2020. Eri maiden viranomaiset reagoivat eri tavoin aiemmin tuntemattoman viruksen aiheuttamiin uhkiin. EU ei tarjonnut yhteisiä ratkaisuja, ja kukin maa valitsi oman tiensä. Monet maat rajoittivat vapaata liikkuvuutta, joka on kaikkien EU-kansalaisten perusoikeus. Suomi sulki sisärajansa maaliskuussa 2020 ja on oikeastaan vasta nyt varovasti avautunut muiden EU-maiden kansalaisille. Ensimmäistä kertaa lähes 70 vuoteen otettiin käyttöön passintarkastukset Suomen ja Ruotsin välisellä rajalla, ja luonnollinen vapaa liikkuvuus esimerkiksi Tornionlaakson raja-alueella oli muisto vain.

Mitä poliittisia seurauksia pandemiasta voi olla? Voiko kansallisten ratkaisujen painottaminen vaikuttaa EU-yhteistyötä heikentävästi? Voiko käydä niin, että kansallismieliset poliittiset liikkeet hyötyvät uudesta tilanteesta?

– Mitä tapahtuu vapaalle demokratialle, kun tällaisia toimia otetaan käyttöön? Ovatko yksilönoikeudet vaarassa ja demokratian peruspilarit uhattuina, vai onko kyseessä vain tilapäinen vaihe, kun odotetaan, että väestö saadaan rokotettua. Muun muassa tällaisia kysymyksiä käsittelemme paneelikeskustelussa, sanoo Åbo Akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlund.

Paneelikeskustelu järjestetään osana SuomiAreenan ohjelmaa Porin kauppatorilla 13.7.2021 kello 15–15.45. Ruotsinkielisen keskustelun järjestää Åbo Akademin yleisen mielipiteen tutkimuksen huippuyksikkö, The Future of Democracy.

Tilaisuus on avoin yleisölle ja keskustelu striimataan. Keskustelun voi katsoa myös jälkikäteen: https://www.mtv.fi/sarja/suomiareena-10003189/pandemins-demokratiska-konsekvenser-1442083

Lisätietoja:
Albert Weckman, projektikoordinaattori, Yhteiskuntatieteen tutkimuslaitos (Samforsk)
Puhelin: 050 345 5599
Sähköposti: albert.weckman@abo.fi