Åbo Akademin kirjaston arkistokokoelmat koostuvat Käsikirjoituskokoelmista sekä Åbo Akademin kuvakokoelmista.
Arkistokokoelmissa säilytetään monipuolinen henkilöhistoriallinen aineisto. Aineiston painopisteenä on suomenruotsalaiset alueet, suvut ja henkilöt sekä Turku ja Åbo Akademi. Suurin osa aineistosta on 1800-1900-luvuilta, mutta meillä on myös vanhempaa aineistoa.
Käsikirjoituskokoelmista löytyy henkilöhistoriallisten kokoelmien lisäksi myös kartano- ja yritysarkistoja, sekä K. Suomen talousseuran laaja kokoelma. Kuvakokoelmiin kuuluu iso valokuvakokoelma, joka koostuu sekä henkilökuvista sekä suomalaisista maisemista. Valokuvien lisäksi meillä on myös taidegrafiikkaa sekä jonkun verran maalaustaidetta ja piirustuksia.
Tilaa haluamasi aineisto ennen vierailuasi sähköpostitse (manus@abo.fi käsikirjoitukset; picture@abo.fi kuvat).
Kuvakokoelmat ovat kiinni 1.7.2024-31.12.2025 muuttovalmistelujen takia. Pidämme oikeudet muutoksiin. Käsikirjoituskokoelmat ovat toistaiseksi auki normaalisti. Katso lisätietoja täältä.
Åbo Akademin kirjasto Kirjatorni, Tuomiokirkonkatu 2–4, 20500 Turku Avoinna ti–pe klo. 10–16 Sähköposti: manus@abo.fi (käsikirjoitukset), picture@abo.fi (kuvat) |
Kuinka haen aineistoja?
Manusam on kokoelmatietokanta, jossa on tietoa yksittäisistä käsikirjoituskokoelmista, kuten kokoelman perustaja, millaista aineistoa kokoelmaan kuuluu ja sen koko sekä volyymeissä että hyllymetreissä. Saat myös tietää, onko kokoelma järjestetty ja luetteloitu ja onko sillä käyttörajoituksia. Mahdollisista käyttörajoituksista saat lisätietoja ottamalla yhteyttä.
Brevsam on kirjetietokanta, jossa voit selailla kokoelmiin kuuluvien kirjeiden tietoja. Kirjeitä voi hakea sekä lähettäjän että vastaanottajan nimeillä. Hakutuloksesta selviää, montako kirjettä tiettyyn kirjeenvaihtoon kuuluu, milloin ne on kirjoitettu ja mihin kokoelmaan kirjeet kuuluvat.
Bildsam on kuvatietokanta, josta löytyy valikoima kuvia tietueineen. Kuvat ovat pääasiassa turkuaiheisia valokuvia sekä grafiikkaa, ja niiden tietoihin kuuluu mm. tekijä, tekniikka sekä päiväys. Bildsamissa olevat kuvat löytyvät myös Åbo Akademin kirjaston Alma-tietokannasta.
Kuvien tilaaminen ja käyttö
Korkearesoluutioisia kopioita Bildsamissa ja Almassa olevista kuvista voi tilata täyttämällä ja allekirjoittamalla käyttösopimuksemme. Lähetä sopimus meille joko postitse tai sähköpostitse. Kuvista veloitetaan hinnaston mukainen hinta. Lähetämme kuvatiedostot sähköisesti kun käyttösopimus on saapunut meille.
- Bildsamissa ja Almassa olevat kuvatiedostot saa käyttää ei-kaupallisiin tarkoituksiin vapaasti.
Valokuvaaminen ja kopioiminen
Arkistoaineiston kopioiminen ja digitointi hoitaa henkilökunta. Jos haluat ottaa käsikirjoitusaineistosta kuvia omalla kameralla, siihen vaaditaan henkilökunnan lupa, koska kokoelmilla saattaa olla valokuvaamiseen liittyviä rajoituksia.
- Kuva-aineistosta ei saa ottaa omalla kameralla valokuvia, vaan henkilökunta hoitaa digitoimisen.
- Kaikki kopiot ja valokuvat ovat tarkoitettuja ainoastaan omaan tutkimuskäyttöön, eikä niitä saa jakaa eteenpäin tai julkaista ilman lupaa.
- Aineistomme on myös tekijänoikeuslain suojaama.
Lähdeviitteet
Lähdeviitteet käsikirjoituskokoelmien aineistoon tehdään mainitsemalla kirjasto, arkisto, kokoelman nimi ja arkistoyksikön/volyymin numero. Lähdeviite esimerkiksi Edvard Westermarckin kokoelmaan, vol. 5:
”Åbo Akademin kirjasto, käsikirjoituskokoelmat, Westermarck, Edvard, vol 5”.
Tai, jos käytetään lyhennyksiä: ”ÅAB, HS, Westermarck, Edvard, vol. 5”.
Kuvien lähdeviitteissä pitää mainita arkiston nimi ja, jos se on tiedossa, valokuvaajan nimi. Muut tiedot voi antaa tarpeen mukaan. Esimerkiksi: ”Valokuva: K.E. Ståhlberg, 1897. Åbo Akademin kuvakokoelmat.”
Haluatko lahjoittaa meille kokoelmasi?
Kokoelmamme koostuvat sekä yksityishenkilöiden että yritysten ja yhdistyksien meille lahjoittamista arkistoista. Otamme vastaan sekä käsikirjoitusaineistoa sekä erilaista kuva-aineistoa. Ota yhteyttä jos pohdit, sopisiko arkistosi meillä. Päätös lahjoitusten vastaanottamisesta tehdään tapauskohtaisesti.