Kirjoita tähän hakemasi!

Åbo Akademin kirjaston arkistokokoelmat

Åbo Akademin kirjaston arkistokokoelmat

Åbo Akademin kirjaston arkistokokoelmat koostuvat Käsikirjoituskokoelmista sekä Åbo Akademin kuvakokoelmista. Olemme tutkimusarkisto, joka tarjoaa tukea tutkijoille, opiskelijoille ja kansalaisille, jotka tarvitsevat arkistoaineistoa tutkimukseensa. Meillä on henkilö- ja sukuarkistoja, kartanoarkistoja sekä yritys- ja yhdistysarkistoja. Meillä on myös suuri valokuvakokoelma, joka sisältää tunnistettuja muotokuvia ja näkymiä eri puolilta Suomea.

Arkistokokoelmistamme löydät aineistoa naisasialiikkeistä, maahanmuutosta, terveydenhuollosta, sota-ajasta, maataloudesta, opetuksesta, sosiaalisista olosuhteista, matkustamisesta ja teollisuudesta. Arkistoaineisto koostuu muun muassa kirjeistä, päiväkirjoista, käsikirjoituksista, kartanoasiakirjoista, valokuvista ja grafiikasta. Painopiste on 1800- ja 1900-lukujen aineistossa, mutta meillä on myös jonkin verran vanhempaa aineistoa.

Kokoelmat ovat muodostuneet pääasiassa yksityishenkilöiden, mutta myös yritysten ja yhdistysten lahjoitusten kautta. Lahjoittajien joukossa on useita kirjailijoita, teologeja, taiteilijoita ja tutkijoita, joilla on yhteyksiä Suomen ruotsinkieliseen väestöön, Åbo Akademiin tai Turunmaan alueeseen.

Åbo Akademin kirjaston arkistokokoelmat ovat kiinni 1.3–30.9.25. Katso lisätietoja täältä.

Arkistokokoelmat muuttavat väliaikaisesti pois Kirjatornista ja sulkevat kaikki palvelunsa 1.3.–30.9.25. Avaamme palvelut väliaikaisessa osoitteessa lokakuussa 2025, jolloin käsikirjoituskokoelmat ovat jälleen saatavilla. Aikatauluun voi kuitenkin tulla muutoksia.

Pyydämme arkiston asiakkaita varautumaan muutokseen hyvissä ajoin ja suunnittelemaan arkiston käyttöään sulkemisajan huomioon ottaen.

Kuvakokoelmien palvelu on jo suljettu, ja palvelu avaa jälleen tammikuussa 2026.

Sulkeminen on osa laajempaa palvelujemme päivitysohjelmaa. Uudistettuun Kirjatorniin valmistellaan arkistokokoelmille ja harvinaisten kirjojen kokoelmille tilat, joissa näitä korvaamattoman arvokkaita aineistoja voidaan säilyttää ja käsitellä asianmukaisesti.

Jos tarvitset kuva-aineistoa, voit esimerkiksi ottaa yhteyttä:

Kulturvetenskapliga arkivet Cultura cultura@abo.fi 
Sjöhistoriska institutet sjohistoriska@abo.fi 
Konstvetenskapliga arkivet konstvet@abo.fi  
Svenska litteratursällskapet arkivet@sls.fi 
Finna https://www.finna.fi/  

Suurin osa arkistomateriaalista on saatavilla tutkimusta varten ja tilattavissa Åbo Akademin kirjaston Kirjatornissa sijaitsevaan arkistolukusaliin. Yhteydenotot arkistokokoelmiin sähköpostitse (manus@abo.fi käsikirjoitukset; picture@abo.fi kuva-aineistot) materiaalin esille ottamiseksi ja mahdollisten kysymysten selvittämiseksi ennen vierailuasi.

Arkistolukusali on avoinna
tiistai–perjantai klo 10–16
Poikkeavat aukioloajat löytyvät Almasta.

Käyntiosoite
Åbo Akademin kirjasto, Kirjatorni, 2. kerros
Tuomiokirkonkatu 2–4
20500 Turku

Tavoitat meidät sähköpostitse
manus@abo.fi (käsikirjoitukset)
picture@abo.fi (kuvat)

Lue nämä ohjeet ennen kuin ryhdyt työskentelemään aineiston kanssa.

  • Esitä voimassa oleva henkilöllisyystodistus ensimmäisellä käynnillä.
  • Lukusalissa on tallentava kameravalvonta.
  • Älä tuo laukkuja tai ulkovaatteita lukupaikalle.
  • Älä syö tai juo arkistolukusalissa.
  • Älä puhu puhelimessa tai muuten häiritse muita tutkijoita.

AINEISTON KÄSITTELY

  • Käsittele aineistoa varovaisesti henkilökunnan ohjeita noudattaen.
  • Säilytä alkuperäinen järjestys arkistoyksiköissä.
  • Käytä nitriilikäsineitä, kun käsittelet valokuvamateriaalia, kirjoja kirjaston erikoiskokoelmista tai muuta haurasta aineistoa. Käsineitä on saatavilla lukusalissa.
  • Älä siirrä arkistoaineistoa pois lukupaikaltasi.
  • Palauta kirjaston erikoiskokoelmiin kuuluva painettu aineisto päivän päätteeksi.
  • Ilmoita henkilökunnalle lähtiessäsi haluatko jatkaa aineistojen tutkimista vai oletko valmis.
  • Jos aineistoa ei ole käytetty viikkoon, se palautetaan säilytystiloihin, ellei toisin ole sovittu.

VALOKUVAUS JA KOPIOINTI

  • Pyydä henkilökunnalta lupa valokuvaamiseen.
  • Henkilökunta hoitaa kaiken kopioinnin ja digitoinnin. Katso kopiointihinnat hinnastosta.
  • Valokuvat ja kopiot ovat yksityistä tutkimusaineistoa eikä niitä saa jakaa eteenpäin. Ota yhteyttä henkilökuntaan, jos haluat julkaista kuvia aineistostamme.
  • Tekijänoikeuslaki koskee kaikkia aineistojamme.

Manusam on kokoelmatietokanta, joka sisältää tietoa arkiston käsikirjoituskokoelmista. Manusamissa näet myös, onko kokoelmalla rajoituksia, ja henkilökunta antaa tarvittaessa lisätietoja näistä.

Brevsam on kirjetietokanta, joka sisältää tietoja eri käsikirjoituskokoelmiin kuuluvista kirjeistä. Voit esimerkiksi hakea kirjeiden lähettäjiä ja vastaanottajia.

Bildsam on kuvakokoelmatietokanta, josta löydät valikoiman kuviamme ja tietoja niistä. Näitä kuvia voi käyttää vapaasti ei-kaupallisiin tarkoituksiin. Vain murto-osa kuvistamme on haettavissa verkossa. Jos etsit tiettyä kuvamateriaalia, ota rohkeasti yhteyttä! Kuvat löytyvät myös Almasta.

Digitaalista materiaalia löydät lisää kirjaston Alma-hakupalvelusta. Siellä on muun muassa osia K. Suomen Talousseuran arkistosta.

Voit ostaa digitaalisia kopioita arkistomateriaalistamme matala- ja korkearesoluutioisina (painokelpoisina). Materiaalimme on tekijänoikeuslain suojaamaa, mikä saattaa joskus rajoittaa käyttömahdollisuuksia. Jos haluat käyttää kuvia, joihin saattaa liittyä tekijänoikeudellisia tai muita rajoituksia, pyydämme sinua täyttämään käyttöehtosopimuksemme ennen kuvien toimittamista.

Huomioithan, että hakujen tekeminen ja arkistomateriaalin digitointi voi viedä muutaman työpäivän. Henkilökunta hoitaa kaiken arkistomateriaalin kopioinnin ja digitoinnin, ja veloitamme hinnaston mukaisesti.

Arkistokokoelmat ottavat mielellään vastaan ryhmävierailuja, joissa kerromme arkistosta ja toiminnastamme sekä annamme vierailijoille mahdollisuuden tutustua alkuperäisiin arkistomateriaaleihin. Tällä hetkellä voimme ottaa vastaan enintään 15 hengen vierailijaryhmiä.

Åbo Akademin oppiaineille tarjoamme uutta konseptia, jossa vierailemme luonanne. Vierailu alkaa lyhyellä arkiston esittelyllä. Tämän jälkeen opiskelijat jaetaan ryhmiin, ja jokainen ryhmä saa arkistolaatikon, joka on täynnä asiakirjojen kopioita ja niihin liittyviä keskustelutehtäviä. Sisältöä voidaan mukauttaa toiveiden ja kiinnostuksen mukaan.

Ota yhteyttä mielellään hyvissä ajoin lähettämällä sähköpostia osoitteeseen manus@abo.fi, jos haluatte varata vierailun.

Arkistokokoelmat ottavat mielellään vastaan arkistoaineistoa, sekä teksti- että kuva-aineistoa, lahjoituksena. Arkiston painopistealueita ovat yksityishenkilöt, yhdistykset ja yritykset Suomen ruotsinkielisillä alueilla, Turunmaalla ja Åbo Akademissa – mutta otamme harkinnan mukaan vastaan myös muuta aineistoa.

Jos haluat lahjoittaa arkistoaineistoa, lue ensin keräysperiaatteemme ja lahjoituskirjeemme ja ota sitten yhteyttä. Päätös lahjoitusten vastaanottamisesta tehdään tapauskohtaisesti.

Aineiston luovuttaminen tarkoittaa, että materiaalin omistusoikeus siirtyy Åbo Akademiin. Aineisto säilytetään tulevaisuutta varten ja se tulee tutkijoiden ja yleisön saataville.

Lähdeviitteet käsikirjoituskokoelmien aineistoon tulee sisältää kirjasto, arkisto, kokoelman nimi ja arkistoyksikön/volyymin numero. Lähdeviite esimerkiksi Edvard Westermarckin kokoelmaan, vol. 5: ”Åbo Akademin kirjasto, käsikirjoituskokoelmat, Westermarck, Edvard, vol 5”. Lyhenne: ”ÅAB, HS, Westermarck, Edvard, vol. 5”.

Viittauksen kuvamateriaaliin tulee sisältää arkiston nimi ja, jos tiedossa, tekijän nimi. Muu tieto, kuten ajoitus, voidaan ilmoittaa tarpeen mukaan: ”Kuva: K.E. Ståhlberg, 1892. Åbo Akademis bildsamlingar.” Lyhenne: ÅABS.

Päivitetty 1.11.2024