Kirjoita tähän hakemasi!

Vuoden odottelu kannatti

Biologia on aina ollut minulle kouluaineista se ykkönen. Olen erityisesti ollut kiinnostunut, miten ihminen ja eri eliöt toimivat, joten biologian opiskeleminen yliopistossa lukion jälkeen oli melkein automaatio.

Sain ylioppilaskirjoituskeväänä ensimmäisen lapseni ja biologia tuntui entistä kiehtovammalta. Tiesin, että olen poikani kanssa kotona ainakin vuoden, joten kevään yhteishaun tein, koska se täytyi tehdä. Selvittelin vaihtoehtoja ja solu- ja molekyylibiotieteet Åbo Akademissa valikoitui ykköseksi. Pienen vauvan kanssa pääsykoerumba ei houkuttanut ja ajattelin, että teen suuremman työn sitten seuraavana vuonna. Heinäkuussa tuli kuitenkin kirje, että jäin opiskelupaikasta vain muutaman pisteen päähän, ja tästä sain erittäin suuren motivaation yrittää seuraavana vuonna.

Vuoden odottelu kannatti ja pääsin kirkkaasti sisään. Koulun alkaessa olin aivan kauhusta kankeana, että valitsinko nyt oikein, koska opetuskieli todella oli ruotsi. Ruotsi oli ollut minulle lukiossa aina helppoa, mutta ylioppilaskirjoitukset ruotsin osalta eivät menneet aivan nappiin. Pelkäsin, että en selviä ja saanko edes ystäviä. Alkujännityksen hellitettyä ruotsi alkoi sujua ja kavereitakin sain; niinkin hyviä, että yksi on toisen lapseni kummitäti.

Solu- ja molekyylibiotieteiden opiskelu on ollut avartavaa ja informatiivista. Olen oppinut soluista ja eliöistä niin valtavan paljon uusia asioita lyhyessä ajassa – enemmän kuin olisin voinut kuvitellakaan. Kiehtovaa on myös se, että tieteenala kehittyy koko ajan ja edelleen on paljon selvittämättömiä ja tutkittavia asioita. On myös ollut mielenkiintoista päästä käytännössä havainnoimaan näitä laboratoriokursseilla; eli koko aikaa ei tarvitse olla nenä kirjassa. Mielestäni on myös todella hyvä juttu, että valinnaiset kurssit voi valita oman mielenkiinnonkohteen mukaan, ja valita saa ihan mitä vain. Itse luen tällä hetkellä muutamaa kurssia logopediaa.

Opiskelu ruotsiksi on ollut hauskaa ja antoisaa, vaikka opiskelu kahden lapsen kanssa, muulla kuin omalla äidinkielellä, tuntuu välillä rankalta. Kaiken kaikkiaan voin kaikille suositella lämpimästi opiskelua Åbo Akademissa; saahan laadukkaan opetuksen päälliseksi melkein toisen äidinkielen.

Studerande, Cell och molekylär biovetenskap

Alina Konttinen, solu- ja molekyylibiotiede

Päivitetty 23.11.2018