4.6.2025
Aboagora – yhteistyön voimaa tieteen ja taiteen rajapinnoilla
Aboagora on kansainvälinen kolmipäiväinen tapahtuma, joka on järjestetty Turussa kulttuuripääkaupunkivuodesta 2011 lähtien. Se kokoaa yhteen tutkijoita, taiteilijoita ja yleisöä edistämään tieteen ja taiteen välistä vuoropuhelua. Tapahtuma on vuosien varrella vakiinnuttanut asemansa merkittävänä keskustelutilana.
– Aboagoran ytimessä on ajatus siitä, että suuria ja monimutkaisia kysymyksiä ei ratkaista yksin. Tarvitaan yhteistyötä, avaraa katsetta ja rohkeutta yhdistää tieteellisiä ja taiteellisia näkökulmia, sanoo tapahtuman tuottaja Liisa Lalu.
Tapahtuman taustalla on laaja ja pitkäjänteinen yhteistyö. Järjestäjinä ja rahoittajina toimivat Turun yliopisto, Åbo Akademi, Turun AMK:n Taideakatemia, Åbo Akademin säätiö ja Turun Yliopistosäätiö. Mukana on myös taiteellisia kumppaneita, kuten Kolmas Tila -ryhmä ja Turun Musiikkijuhlat.


Uusimpana yhteistyökumppanina on Turku 800 -hanke, joka suuntaa katsetta kohti kaupungin juhlavuotta 2029.
– Yhteistyö on Aboagoran sydän, mutta se ei aina ole yksinkertaista. Meillä on eri organisaatioista tulevia ihmisiä, joilla on omat aikataulunsa, paineensa ja toimintakulttuurinsa – ja usein tapaamiset jäävät kiireisiksi. Silti yhteistyössä syntyy jotakin hyvin arvokasta. Kun eri näkökulmat kohtaavat, avautuu mahdollisuus luoda jotakin uutta ja yllättävää, sanoo Liisa Lalu.
Vuonna 2024 Aboagora käynnisti uuden monivuotisen teemasarjan The Planets, joka pohjautuu Gustav Holstin orkesterisarjaan. Ensimmäisenä teemana oli Mars – sodan tuoja. Syyskuussa 2025 vuorossa on Venus – rauhan tuoja.
– Toisin kuin ensin voisi ajatella, ei vuoden 2025 rauhanteema ole varsinaisesti sotaa helpompi, varsinkaan nykyisessä maailmanpoliittisessa tilanteessa. Rauha voi herättää ja kantaa mukanaan kivuliaita ja vaikeita tunteita – kuten menetystä, kaipuuta ja katkeruutta. Samalla katsomme myös eteenpäin, toivoen parempaa maailmaa ja uskoen tulevaisuuteen, Lalu kertoo.
Aboagora järjestetään tänä vuonna 10.–12. syyskuuta. Kolmen päivän aikana rauhaa lähestytään rauhanrakentamisen, historian, ekologian, taiteen ja teknologian näkökulmista. Ohjelmassa on luvassa pääpuheenvuoroja, työpajoja ja performatiivisia sessioita, joissa Venus näyttäytyy sekä jumalallisena hahmona että planeettana.
– Kansainvälinen, kielirajat ylittävä tapahtuma tarjoaa tilan uusille kohtaamisille ja avoimelle vuoropuhelulle. Se kutsuu pysähtymään, kuuntelemaan ja keskustelemaan, Lalu tiivistää.
Turun korkeakouluissa on tuhansia osaajia ja yli 40 000 opiskelijaa. Tutkimus-, koulutus- ja innovaatioyhteistyö on tiivistä ja valtaosa toiminnoista sijoittuu yhteiselle laajalle kampusalueelle. Korkeakoulut luovat hyvinvointia, vetovoimaa ja kilpailukykyä yhdessä kaupungin, elinkeinoelämän, sairaanhoitopiirin ja muiden toimijoiden kanssa. Turussa tehdään yhdessä!