Kirjoita tähän hakemasi!

Jotain uutta, jotain tuttua

Monelle lukion päättävälle Åbo Akademi saattaa olla yliopistona aivan vieras, ja sitä se oli myös minulle. Lukioaikana pyörittelin mielessäni useita eri jatko-opintovaihtoehtoja luonnontieteistä kieliopintoihin. Lähinnä uteliaisuuttani, alaa erityisemmin tuntematta, päädyin valitsemaan tietotekniikan. Kielet olivat kuitenkin aina olleet lähinnä sydäntäni, enkä halunnut luopua kieliopinnoista kokonaan lukion jälkeen.

En tarkalleen tiedä miten Åbo Akademin esite oli päätynyt pienen, täysin suomenkielisen lukiomme seinälle. Siinä tarjottiin kuitenkin juuri sellaista mahdollisuutta, jota olin kaivannut: Åbo Akademissa suomenkielinen opiskelija saattoi luontevasti kohentaa kielitaitojaan pääaineopintojen ohella. Olin aloittanut ruotsin kielen opinnot jo neljännellä luokalla, eikä lukion A2-oppimäärä antanut liiemmin aihetta pelätä toista kotimaista, joten päätin lähteä kokeilemaan onneani. Tietotekniikka on sittemmin vaihtunut kieliopintoihin, mutta opinahjon vaihtamista en ole edes harkinnut. Toki suomenruotsalaisessa ympäristössä opiskeleminen oli aluksi erilaista ja haastavaa; ruotsinkielinen arki asetti lukion A2-oppimäärän koetukselle, ja suomenruotsalainen yhteisö yllätti vieraan monin tavoin.

Puutteellinen kielitaito ei kuitenkaan lopulta ole ollut ongelma. Åbo Akademi on ennen kaikkea osoittautunut mielenkiintoiseksi ympäristöksi, jossa olen saanut tutustua paitsi opiskelijaelämään myös suomenruotsalaiseen kulttuuriin. Kieli tarttuu kohtalaisilla perustaidoilla mukaan sujuvasti opiskelun ja ajanvieton ohessa, ja uusia tuttavuuksia karttuu helposti Ahvenanmaalta Kokkolaan ja Porvooseen. Kaikki opettajista opiskelukavereihin ovat ottaneet minut ja muut suomenkieliset alusta asti lämpimästi vastaan.

Etenkin englannin kieli ja kirjallisuus pääaineena on avartanut näkymiä myös kansainvälisesti. Englannin kieli yltää tunnetusti miltei maailman joka kolkkaan, ja niin yltävät myös mahdollisuudet opiskella sitä. Vaihtoehtoja löytyy niin kirjallisuudesta kuin yhteiskuntatieteistä ja kielitieteestä kiinnostuneille, jopa kieli- ja ainerajojen yli. Omiin opintoihini lukeutuu muun muassa englantia, ruotsia, pedagogiikkaa ja psykologiaa, ja kiinnostukseni suuntautuu erityisesti kielen poliittisiin, yhteiskunnallisiin ja psykologisiin ulottuvuuksiin.

Jo kotiseutuylpeys edellyttää tietysti myös kehumaan Turkua opiskelukaupunkina. Turku on etenkin kesällä kaunis kaupunki, joka tuo yhteen tuhansia eritaustaisia opiskelijoita. Kaupunki ja korkeakoulut tarjoavat riittävästi mahdollisuuksia ja ohjelmaa kenelle tahansa. Pidän itse esimerkiksi urheilusta, elokuvista ja hyvästä ruuasta, eikä näistä ole Turussa puutetta.

Opiskelijaelämä on jo itsessään jännittävää aikaa, jolloin moni asia muuttuu kertaheitolla. Kaikki yliopistot tarjoavat tietysti omat erikoisuutensa, mutta uskallan väittää että pienehkö, ruotsinkielinen Åbo Akademi erottuu joukosta edukseen.

Studerande, engelska språket och litteratur

Tommi Salminen, englannin kieli ja kirjallisuus

Päivitetty 23.11.2018