Verinen kuu

Luke Shortin novelliin perustuva Verinen kuu (Blood on the Moon) on kolmen Robertin elokuva: elokuvan sankaria esittävän Robert Mitchumin, konnan roolissa nähtävän Robert Prestonin ja ohjaaja Robert Wisen. Orson Wellesin tallin entinen jäsen Wise muistetaan (valitettavasti) yleensä parhaiten Sound of Musicin ja West Side Storyn ohjaajana, mutta hän ohjasi myös kolme lännenelokuvaa, joista Verinen kuu on paras. Robert Preston on nähty lännenelokuvissa sekä sankarina että luonnerooleissa; näistä unohtumattomin on hänen loistava suorituksensa vanhana Ace Bonnerina Sam Peckinpahin rodeoelokuvassa Nuori Bonner.

Robert Mitchum (jonka urasta lännenelokuvissa enemmän toisaalla tässä lehdessä) esittää elokuvassa kuljeksivaa cowboyta Jim Garrya, joka joutuu keskelle Tate Rilingin (Preston) sytyttämää laidunsotaa. Rilingin on määrä lyödä rahoiksi karjakaupoilla käyttäen hyväkseen paitsi entistä kumppaniaan Garrya myös seudun uudisasukkaita, intiaaniasiamies Pindalestia (Frank Faylen) ja karjaparoni Luftonin (Tom Tully) tytärtä. Garry päättää olla sekaantumatta asioihin ja ratsastaa pois, mutta Riling yhyttää hänet kauppa-asemalla. Kohtaamista seuraava nyrkkitappelu on syystäkin kuuluisa: Wise halusi tappelusta realistisen tuntuisen nujakan, joka ei muistuttaisi valkokankaalla niin tavallista hurlumheita. Mitchum ja Preston olivat mukana juonessa. Kohtausta kuvattiin kolme päivää ilman stuntmiehiä ja Wise huomauttikin, että Mitchum "luultavasti tiesi enemmän baaritappeluista" kuin hän.

Sittemmin puukotettu Garry tappaa loppukohtauksessa Rilingin ja sovittaa karjamiesten ja uudisasukkaiden välit. Vaikka paha saa palkkansa ja sankari tytön, on Verisen kuun tunnelma synkkä. Erityisesti Nicholas Musuracan kuvaus vie ajatukset film noiriin: elokuvan kohtauksista monet tapahtuvat ahtaissa tiloissa valon tullessa alhaalta päin.

Verinen kuu kuvattiin Sedonan lähistöllä Arizonassa. Sedonan värikkäät kalliot nähdään valkokankaalla mustavalkoisina, ja yleensä vielä pilvisen sään vallitessa. Kuvausten aikaan sää oli kehno ja kuvauspaikkaa saatettiin muuttaa kesken kuvausten, jos sään kuultiin olevan toisaalla parempi. Yleensä säätiedotukset menivät kuitenkin pieleen, ja harmaa sää näkyy myös lopputuloksessa onnistuneen synkän tunnelman luojana.

Uudisasukkaiden nokkamies Kris Bardenia esittävä Walter Brennan oli erittäin kiinnostunut Villin Lännen historiasta. Elokuvan realismi sai häneltä täydet pisteet: kun Brennan näki Mitchumin ensimmäistä kertaa rooliasussaan, puuskahti hän: "Siinä on jumalauta todellisin cowboy mitä olen koskaan nähnyt!"

Anssi Hynynen