Kaikkien aikojen parhaat länkkärit: Ruudinsavun lukijoiden valinnat

Vuonna 2003 on juhlittu lännenelokuvan satavuotista taivalta. Vuosisata sitten sai ensi-iltansa Edwin S. Porterin vajaan vartin kestävä Suuri junaryöstö (The Great Train Robbery). Länttä oli toki tallennettu filmille aiemminkin, mutta Porterin itärannikolla kuvattua elokuvaa on hyvin perustein pidetty sopivana lähtökohtana westernin historialle.

100-vuotisjuhlallisuuksien kunniaksi Ruudinsavu järjesti äänestyksen kaikkien aikojen parhaista länkkäreistä. Ruudinsavu on aina lähestynyt aihetta usealta taholta, eikä äänestystä rajoitettu pelkästään elokuvan maailmaan: osansa saivat myös kirjat ja sarjakuvat. Lähes kaikissa kategorioissa voittajat erottuivat selvästi. Hankalimmaksi osoittautui laittaa järjestykseen kirjoja ja kirjailijoita - jotkut huomauttivat, etteivät ole lukeneet kolmea kokonaista lännenkirjaa. Parhaaksi kirjaksi valittiin - kenties yllättävästi - dokumentaarinen teos: Dee Brownin Haudatkaa sydämeni Wounded Kneehen. Brownin kirja löi pienellä erolla Jack Schaeferin Etäisten laaksojen miehen ja Louis Mastersonin Morgan Kane- sarjan teoksen Missä kotkat kuolevat.

Kirjailijoista parhaat pisteet sai Zane Grey. Greyta äänestettiin tasaisesti, vaikka harva piti häntä etevimpänä lännenkirjailijana. Hänen jälkeensä toisen sijan jakoi neljä kirjailijaa: James Fenimore Cooper, Elmore Leonard, Louis Masterson ja Jack Schaefer. Myös parhaita naisnäyttelijöitä osallistujat pitivät vaikeina valita; Maureen O'Hara ja Angie Dickinson erottuivat kuitenkin selvästi.

Miesnäyttelijöissä John Waynen ylivoimaa uhkasi ainoastaan Clint Eastwood. Yhdessä he jättivät kolmanneksi sijoittuneen James Stewartin kauas taakseen. Jotkut näyttelijät saivat ääniä sekä pää- että sivuosan esittäjinä: jos Lee Marvinin kahden kategorian äänet olisi laskettu yhteen, olisi hän saavuttanut neljännen sijan pääosan esittäjänä. Luonnenäyttelijöistä parhaana pidettiin Walter Brennania, jota seurasivat Ben Johnson ja kolmannen sijan keskenään jakaneet Ward Bond ja Jack Elam.

TV-sarjoissa nuoruusmuistot kamppailivat uusintojen kanssa: ylivoimainen voittaja oli Bonanza, jota seurasivat High Chaparral ja Virginialainen. Sarjakuvissa puolestaan mitalikolmikko oli - kuten arvata saattoi - Blueberry, Lucky Luke ja Tex Willer, jotka kaikki ovat olleet näyttävästi esillä myös Ruudinsavun sivuilla.

Mikä sitten on kyselyyn osallistuneiden Ruudinsavun lukijoiden mielestä kaikkien aikojen paras lännenelokuva? Ensimmäisestä sijasta käyty kisa oli tiukka, mutta voittajaksi selviytyi Sam Peckinpahin Hurja joukko ennen Howard Hawksin Rio Bravoa. Sergio Leonen juuri elokuvateattereihin restauroituna tuotu Hyvät, pahat ja rumat ylsi kolmanneksi. Elokuvaohjaajia ei pyydetty listaamaan, mutta parhaiden elokuvien listalta poimitut ohjaajat olisivat sijoittuneet seuraavaan järjestykseen: Sergio Leone, Howard Hawks, Sam Peckinpah, John Ford ja - aika kaukana toisista - Clint Eastwood.

Ruudinsavun länkkäriäänestyksen tulokset - viisi parasta länkkäriä

Paras lännenelokuva (4. sija jaettu)
1. Hurja joukko (The Wild Bunch, 1969)
2. Rio Bravo (Rio Bravo, 1959)
3. Hyvät, pahat ja rumat (Il buono, il brutto, il cattivo, 1966)
4. Etsijät (The Searchers, 1956)
4. Huuliharppukostaja (C'era una volta il ouest, 1968)

Paras TV-sarja (4. sija jaettu)
1. Bonanza (1959-1973)
2. High Chaparral (1967-1971)
3. Virginialainen (1962-71)
4. Rifleman (1958-1963)
4. Maverick (1957-1962)

Paras lännenromaani (2. sija jaettu)
1. Dee Brown: Haudatkaa sydämeni Wounded Kneehen (Bury My Heart at Wounded Knee, 1970)
2. Jack Schaefer: Etäisten laaksojen mies (Shane, 1949)
2. Louis Masterson: Missä kotkat kuolevat (Der ørnene dør, 1974)
4. Larry McMurtry: Lonesome Dove (1985)
5. Louis Masterson: Ilman armoa (Uten nåde, 1966)

Paras sarjakuva
1. Blueberry
2. Lucky Luke
3. Tex Willer
4. Ken Parker
5. Lännentie

Paras miesnäyttelijä
1. John Wayne
2. Clint Eastwood
3. James Stewart
4. Randolph Scott
5. Lee Marvin

Paras naisnäyttelijä (5. sija jaettu)
1. Maureen O'Hara
2. Angie Dickinson
3. Joanne Dru
4. Claudia Cardinale
5. Katy Jurado
5. Marilyn Monroe

Paras sivuosanäyttelijä (3. sija jaettu)
1. Walter Brennan
2. Ben Johnson
3. Ward Bond
3. Jack Elam
5. Lee van Cleef