Allmän pedagogik och vuxenpedagogik

Vasa

Ansökningstid

14.3–28.3.2018, Överflyttare: 2.5–16.5.2018

Utbildningslinjen för allmän pedagogik och vuxenpedagogik

Vår inlärning är central för hur vi uppfattar vår omvärld och agerar som medborgare i samhället. Du som studerar allmän pedagogik eller vuxenpedagogik är nyfiken på hur omvärldens utveckling och olika utbildningsfrågor påverkar oss som individer och i grupp. Du vill arbeta för hållbar utveckling både i organisationer och på samhällsnivå och ser människan och hennes lärande som en del av den helheten. Utöver gedigen pedagogisk kunskap lär du dig under din utbildning att tänka analytiskt och handla konstruktivt, vilket ger dig färdigheter att arbeta som ledare i olika människonära uppgifter. Din breda kompetens och din förståelse för vår inlärning gör dig till en viktig sakkunnig, exempelvis i företag, på olika läroanstalter och i kommunala eller statliga organisationer.

Ditt huvudämne är antingen allmän pedagogik eller vuxenpedagogik. Du som vill bli lärare väljer pedagogiska studier för yrkeslärare som biämne, men annars kan du fritt välja din studieinriktning med biämnen från hela Åbo Akademi och även andra universitet. Till dina studier hör en praktikperiod där du förankrar ditt kunnande i arbetslivet. Under din utbildning övar du även dina språk- och kommunikationsfärdigheter, och om du vill kan du åka utomlands på praktik eller utbyte. Du som studerar allmän pedagogik eller vuxenpedagogik blir först pedagogie kandidat och därefter pedagogie magister.

Antagningsgrunder

Studiehandbok allmän och vuxen pedagogik 2017-2018

Studiehandbok

Du som pedagog i arbetslivet

Med allmän pedagogik eller vuxenpedagogik som huvudämne får du färdigheter att jobba med pedagogiskt ledarskap och lärande inom samhällets olika sektorer. Din arbetsgivare kan både vara inom den offentliga sektorn, företagslivet, olika organisationer eller den fria bildningen. I en mängd olika yrken har du möjlighet att jobba med människor, exempelvis som planerare, verksamhetsledare, personaladministratör, bildningsdirektör eller konsult. Den profilering du väljer hjälper dig nå din drömkarriär!

Bonus: För duktiga pedagoger erbjuder Åbo Akademi även intressanta karriärmöjligheter inom forskning!

Att studera allmän- och vuxenpedagogik är intressant och mångsidigt. Vi som studerar här har en mycket bra sammanhållning och jag trivs mycket bra med mitt val. Ida Sydholm

Studierådgivning vid FPV

Studiehandledning vid fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier

studinfo-vasa@abo.fi