Kirjoita tähän hakemasi!

Åbo Akademin henkilökuntaa ja opiskelijoita koskevat määräykset

Åbo Akademin henkilökuntaa ja opiskelijoita koskevat määräykset

Koronavirustilanne muuttuu päivittäin. Åbo Akademi seuraa jatkuvasti tilannetta ja toimii tartunnan leviämisen rajoittamiseksi sekä turvatakseen opiskelijoiden ja henkilökunnan terveyden.

Päivitetty 7.4.2020 klo 16.30.

Hallituksen julistettua poikkeusolot on Åbo Akademissa päätetty sulkea kampukset Turussa ja Vaasassa ja siirtyä etätyöhon ja etäopetukseen. Tämä tarkoittaa, että 18.3. lähtien henkilökunnan ja opiskelijoiden kuuluu pysyä poissa kampukselta niin Turussa, Vaasassa, Husölla kuin Korpoströmissäkin. Määräys on voimassa 13.5. asti, tai niin kauan kun poikkeustila on voimassa. Etäopiskelu jatkuu jakson 4 loppuun.

Seuraamme kansallisia ohjeita ja tiedotamme lisää kun uusia päätöksiä on tehty.

Käytännön tietoa, henkilökunnalle ja opiskelijoille, kuten miten kytkeydytään Åbo Akademin VPN-verkkoon ja tietoa etätyöntekijöiden vakuutuksista on intranetissä (ruotsiksi ja englanniksi).

Intrassa on nyt myös julkaistu kattava luettelo usein kysytyistä käytännön kysymyksistä vastauksineen Åbo Akademin toiminnasta koronaepidemian aikana. Luettelossa on vastauksia niin opiskelijoille, tutkijoille kuin henkilökunnallekin ja se löytyy niin ruotsiksi kuin englanniksikin. Toinen uusi julkaisu intrassa käsittelee tietoturvaa poikkeustilan aikana; tämäkin on luettavissa ruotsiksi ja englanniksi.

Seuraavat määräykset koskevat Åbo Akademin henkilökuntaa ja opiskelijoita 17.3.2020 alkaen:

Etäopiskelu

 • Kaikki opetus tapahtuu etäopetuksena, myös tutkijakoulutus sekä laboratorio- ja kenttäkoulutus. Opettajat tulevat olemaan yhteydessä opiskelijoihin ja ohjeistavat näitä siitä miten opintoja hoidetaan tällä ajalla. Etäopiskelu jatkuu jakson 4 loppuun.
 • Opiskelijoiden ei tule käydä kampuksella. Opiskelijoiden avaimet on deaktivoitu 18.3. alkaen. Jos kampukselle on jäänyt tarvitsemaasi henkilökohtaista omaisuutta tai tärkeää työhön liittyvää materiaalia, lue ohjeet intranetistä (ruotsiksi ja englanniksi).
 • Tiedekunnat tiedottavat opiskelijoita eritysjärjestelyistä pakollisten harjoitteluiden osalta.
 • Kirjastot Turussa: Kaikki kirjastot, myös tiedekuntakirjastot, suljetaan 18.3. alkaen. Palvelut sähköpostin kautta jatkuvat, samoin sähköiset palvelut Alman kautta. Tutkielmia työstävillä opiskelijoilla on mahdollisuus lainata rajoitettu määrä kirjallisuutta. Lainataksesi kirjoja sinun tulee täyttää lomake, lisätietoja intran puolella (ruotsiksi ja englanniksi). Tietoa Donner-instituutin kirjaston aukioloajoista löytyy tämän linkin takaa (ruotsiksi).
 • Kirjasto Vaasassa: Kirjasto on suljettu 18.3. alkaen. Tutkielmia työstävillä opiskelijoilla on mahdollisuus lainata rajoitettu määrä kirjallisuutta. Lainataksesi kirjoja sinun tulee täyttää lomake, lisätietoja intran puolella (ruotsiksi ja englanniksi).
 • Åbo Akademi siirtyy etänä tehtäviin kokeisiin mikä tarkoittaa tavallisten tenttien sijaan esimerkiksi esseitä, harjoitustehtäviä, raportteja, portfolioita tai muita vastaavia kirjallisia tai suullisia tehtäviä, jotka tehdään opettajan ohjeiden mukaan. Yleisiä- ja kurssitenttejä ei järjestetä jakson 4 aikana.

Etätyö

 • Etätyö koskee kaikkia 18.3. alkaen niin kauan kuin poikkeusolot jatkuvat, eli ainakin 13.5. asti. Henkilökunnan ei tule käydä kampuksella. Henkilökunnan avaimet on deaktivoitu 20.3. alkaen. Rehtori päättää poikkeuksista tietyissä hallinto- ja tukitoiminnoissa. Jos kampukselle on jäänyt tarvitsemaasi henkilökohtaista omaisuutta tai tärkeää työhön liittyvää materiaalia, lue ohjeet intranetistä (ruotsiksi ja englanniksi). Rehtorin päätöksen mukaan tietyille kriittisille hallinta- ja tukitoiminnoille tehdään poikkeuksia.
 • Yliopiston johto on päättänyt mikä luonteeltaan kriittinen tutkimustyö voi jatkua kampuksella. Asianomaisille on ilmoitettu asiasta.
 • Åbo Akademi on ottanut lisävakuutuksen kattamaan henkilökunnan etätöitä.

Tapahtumat Åbo Akademin tiloissa

 • Åbo Akademin tiloissa ei järjestetä tapahtumia niin kauan kuin poikkeusolot jatkuvat, eli ainakin 13.5. asti. Järjestäjien kuuluu lykkätä tapahtumat, järjestää ne etänä tai perua ne.
 • Tohtorinväitöstilaisuudet järjestetään etänä. Tiedekunnat hoitavat erityisjärjestelyt paikan päällä.
 • Jos olet tapahtumajärjestäjä ja nämä säännöt vaikuttavat tapahtumaasi, ole ystävällisesti yhteydessä dekaaniisi, tiedekuntakoordinaattoriisi tai johtajaasi, jos sinulla on kysymyksiä asian tiimoilta.

Ulkomailla olevat vaihto-oppilaat

 • Åbo Akademi on kutsunut takaisin kaikki vaihto-oppilaat ja ulkomailla harjoituksessa olevat. Stipendit ja opintopisteet selvitetään jälkikäteen. Toimenpiteiden ei tule tuottaa kohtuuttomia kustannuksia opiskelijoille.
 • Saat pitää vaihtostipendisi. Erasmusopiskelijoiden on kuitenkin täytettävä tämän linkin takaa löytyvä lomake. Säännöstä, jonka mukaan vaihdon aikana on opiskeltava vähintään 20 op/lukukausi, poiketaan tämän lukukauden osalta.
 • Uusia opiskelija-vaihtoja tai ulkomaan harjoittelujaksoja ei saa tässä vaiheessa aloittaa.

Matkat

 • Jos palaat ulkomailta, riippumatta mistä maasta palaat, kuuluu sinun olla karanteenissa 14 vuorokauden ajan. Tämä koskee kaikkia.
 • Alkaen 12.3.2020 Åbo Akademi kieltää kaikki työja opiskelumatkat ulkomailleMatkustuskielto on voimassa 31.5.2020 asti, ellei muuta ilmoiteta.
 • Myös Suomen sisäiset työ- ja opiskelumatkat kuuluu perua tai siirtää. Tämä koskee myös matkustusta kampusten välillä.
 • Koska tilanne muuttuu nopeasti, on matkustavilla oma vastuu seurata tilannetta ja viranomaisten suosituksia (esim. THL ja Ulkoministeriö). Jos olet edelleen työmatkalla ja ulkomailla voit myös kääntyä vakuutusyhtiön hätäpalvelun puoleen neuvoja saadaksesi (24/7)  +358 800 13 800.
 • Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos (THL) on ilmoittanut, että alueiden luokitteleminen epidemia-alueiksi lopetetaan sillä tilanne Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa muuttuu nopeasti. THL:n mukaan voi tartunnan saada useassa maassa ja tartuntariski on noussut kaikkialla.

Vierailut ulkomailta

 • Ulkomaisten yhteistyökumppanien ja ulkomaisten vieraiden suunnitellut vierailut perutaan toistaiseksi.

Jos epäilet tartuntaa

 • Jos epäilet tartuntaa tai sinulla on oireita voit kysyä neuvoa terveyskeskuksen sijaan myös työterveydenhoidosta  (010 4140 666) tai Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiöstä (Turussa:  046 710 1050  / Vaasassa:  046 710 1097) .

Pidä huolta hygieniasta

 • Muista hyvän käsihygienian tärkeys ja tervehdi muulla tavalla kuin kättelemällä.
 • Samalla muistutamme kunkin omasta vastuusta pysytellä kotona sairaana erilaisten tartuntojen välttämiseksi.

Koronavirustilanne muuttuu päivittäin. ÅA:n henkilökunnan ja opiskelijoiden on tärkeä seurata terveyden ja hyvinvointilaitoksen (THL) sivustollaan ylläpitämiä ohjeita. THL:n sivuilla on viimeisin tieto tilanteesta.